Koronavírus Fejérben

2020.05.19. 14:00

Hogyan alakul a termelés a megyei nagyvállalatoknál? – Utánajártunk

Úgy tűnik, a veszélyhelyzeti korlátozások fokozatos feloldása nem jár együtt a járvány előtti termelési viszonyok gyors visszatértével a megye nagy munkaadóinál.

Sági Zoltán

A Videoton a harmadik negyedévre már némi javulást remél

Fotó: Nagy Norbert/ FMH archív

Nyolc megyei nagyvállalatot kerestünk meg, közülük öt adott választ, vagy legalább reagált azon kérdéseinkre, amelyekben a megváltozott jelenről és a jövő kilátásairól, terveiről kérdeztük őket.

Simon

- Szerencsénkre az árbevételünk nagy részét biztosító vevőink, ha csökkentett mértékben is, de folyamatosan elláttak minket megrendelésekkel – tudtuk meg Klér Zoltántól a Simon Plastics Kft. pénzügyi vezetőjétől. A kőszárhegyi központú vállalat vevőinek 80 százaléka állt le, ennek hatása pedig húsvét utánra gyűrűzött be hozzájuk. A munkaidő fokozatos átszervezését követően a vállalat május elejétől a termelést 4 napos munkahétre állította át. A „Kurzarbeit” gyakorlatát, azaz a rövidített munkavégzést egyelőre nem alkalmazzák, ugyanakkor indokolt esetekben home office-ra lehetőség van.A Simon Plastics Kft a nagyszámú, csoportos létszámleépítéseket el tudta kerülni, miközben tartósan alacsonyabb termelési szintre számít. Ahogy a pénzügyi vezető fogalmazott: arra készülnek, hogy rövid- és középtávon alacsonyabb szintű kibocsátás melletti működésre kell berendezkedniük.

Arconic

Mint az Arconic-Köfém Mill Products válaszából kiderül: a COVID-19 világjárvány helyzetéve kapcsolatban az Arconic is a rendelések és termelési igények ideiglenes csökkenését tapasztalja. Így sor került munkaidő csökkentésre, és bizonyos munkakörökben alkalmazzák az otthonról történő munkavégzést is. Hogy meddig lesz szükség az intézkedések fenntartására, azt jelenleg még nem lehet tudni. A társaság számára ugyanakkor elsődleges a munkavállalóik biztonsága mellett a működő és az ezekben a hetekben újrainduló vevők kiszolgálása is. Így figyelembe vesznek minden rendelkezésre álló lehetőséget, együttműködve a munkavállalókkal és az érdekképviselettel.

Hydro

- Az elsődleges prioritásunkon, a biztonságos munkavégzésen túl a rugalmas alkalmazkodás volt a célunk a kialakult helyzetben, ezért munkaidőkeret bevezetéséről döntöttünk, illetve otthoni munkavégzést vezettünk be az irodai dolgozók esetében – áll a Hydro Extrusion Hungary Kft. válaszában. A Hydro a termelést rugalmasan igazítja a megrendelésekhez, ezért vannak olyan napok, amikor részlegesen leállnak területek, de teljes leállásra nem volt szükség. A vállalat úgy látja, hogy a megszokott rendelésállomány csak lassan, fokozatosan fog visszatérni, de mindent megtesznek annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest mielőbb visszatérjenek a korábban megszokott kerékvágásba.

Hankook

- A vállalat vezetősége nem hajtott végre és – a jelenlegi körülmények között – nem is tervez létszámleépítést a koronavírus miatt, sem pedig bármely más egyéb okból kifolyólag – fogalmaz a rácalmási székhelyű Hankook Tire Magyarország Kft. lapunkhoz eljuttatott kommünikéje. A társaság jelenleg vizsgálja a kormány által kínált bértámogatási csomag hatékony felhasználási lehetőségeit, amennyiben a jelenlegi helyzet meghosszabbodik. Mindazoknak, akiknek a munkaköre ezt lehetővé teszi, a vállalat lehetőséget biztosít az otthoni munkára. Azon dolgozóknak pedig, akiknek a gyermekek felügyelete miatt otthon kell maradniuk, de a távmunka nem lehetséges, a Hankook az alapbérük 50 százalékát fizeti támogatásként.

A Videoton a harmadik negyedévre már némi javulást remél
Fotó: Nagy Norbert/ FMH archív

Videoton

- A Videoton vállalatcsoport tudottan szerződéses gyártó, aki az autóipar mellett számos más iparágban is érintett – reagált kérdéseinkre Sinkó Ottó, a csoport társ-vezérigazgatója. – Gyárainkban a termelés a piacainkhoz igazodó mértékben folyamatosan működött és működik, azt vírus miatti anyag és létszám hiány érdemben nem akadályozta. A piaci igény területenként azonban változóan alakult. Míg az autóipar számottevően visszaesett, más iparágakat ez kevésbé érintette. Olyan vevőnk is van, akivel még növelni is tudtuk a rendelési mennyiséget. Az első negyedév a tavalyihoz hasonló szinten valósult meg összességében, a második negyedévben viszont az autóipari gyengélkedés már nagyon is érezhető. A harmadik negyedévben a másodikhoz képest némi javulást remélünk. Azt gondoljuk, a negyedik negyedévre érjük el azt a szintet, ami majd az „új valóság” lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!