A fülünk az agyunk akkumulátora

2018.07.27. 20:00

Hogy működik és milyen zavarok esetén segít a Tomatis terápia? – Obola Erika válaszol

Az audio-pszicho- fonológia módszerét Alfred Tomatis (1920- 2001) francia fül-orr-gégész szakorvos dolgozta ki. Módszerét évtizedek óta sikeresen alkalmazzák világszerte, ma már hazánkban is elérhető.

Borsányi Bea

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Alfred Tomatis szerint a fül vezető funkciója nem a hallás, hanem a hallgatás. Nagyon határozottan megkülönbözteti ezt a két jelenséget: a hallás természetszerűen passzív, míg a hallgatás aktivitást, odafigyelést igényel. A hangok és a ritmus születésünk első pillanatától kezdve jelen vannak az életünkben, kísérik és formálják fejlődésünket, hatást gyakorolnak ránk. A módszer alapvető célja a hallásfunkció erősítése, melynek következtében javul a koncentráció, a tanulás minősége, a nyelvi és kommunikációs képességek, a kreativitás, valamint a társadalmi viselkedés.

 

Mi a titok és hogy működik a terápia? Erről beszélt a Gyerekvilágnak Obola Erika, Tomatis terapeuta.

 

– A Tomatis hallástréning speciális frekvenciájú zeneművek – Mozart, Gregorián ének –, illetve az édesanya saját, előre felvett hangjának segítségével támogatja az aktív odafigyelést és kommunikációt. Összhangba hozza és optimalizálja a fül és az agy együttműködését, ami kedvező hatással van az egész emberi testre. Ha ugyanis a fül és az agy között egy aprócska eltérés is akad, az már okozhat problémákat – magyarázta a szakember. Az emberek szinte kivétel nélkül a szájuk egyik oldalával beszélnek. A jó hallgatási képességekkel rendelkezők túlnyomórészt a szájuk jobb oldalával beszélnek és beszédhangjuk a jobb fülükbe jut és onnan a bal agyféltekébe, ahol a beszéd feldolgozása történik. Ha bal füllel halljuk a beszédet, akkor a hangjelek a bal fülből először a jobb agyféltekébe jutnak, majd onnan vissza, az agy középső területein át a bal agyféltekébe az agy nyelvi területeire. Ez az út hosszabb és kevésbé hatékony, és bár a folyamat csak 0,4 másodperccel hosszabb, elég ahhoz, hogy olyan beszédértéssel összefüggő zavarokat váltson ki, mint a diszlexia vagy a dadogás.

Obola Erika: „Egy speciális gép és egy speciális fejhallgató segítségével a fül stimulálásával az agyat tanítjuk” Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

 

Milyen esetekben segít?

– A terápia egy pszichológiai hallásteszttel indul, amelynek az eredményéből nagyon sok mindent kiolvas a terapeuta. A személyre szabott terápia során speciális fejhallgató segítségével tulajdonképpen a fül izmait eddzük és az agyat stimuláljuk. Az agy egyébként bármilyen életkorban képes a változásra. Ennek okán nem csak gyerekkorban, de felnőttek esetében is alkalmazható a kezelés – tudtuk meg Obola Erikától. És hogy milyen esetekben segít? Gyerekeknél nagyon jó eredmények érhetők el az ADHD, vagyis a figyelemhiányos hiperaktivitással küzdőknél, de hatásos diszgráfia, diszlexia, vagy diszkalkulia, beszédfejlődés, beszédértés, logopédiai problémák, mozgásfejlődés, Down-kór esetén, sőt autistáknál is javulás érhető el. Felnőtteknél segíthet a stroke utáni rehabilitációban, depresszióban, vagy a ma sokakat érintő burn-out szindrómában.

 

– Az a jó, ha az egész család ott tud lenni a gyerekkel a terápiás kezeléseken, hiszen a változás az egész családra kiterjed. A kezelések ideje (esetenként 2 óra) alvással is tölthető, de lehetőség van mindenféle kreatív tevékenységre, vagy társasjátékra, ami remek alkalom a szülőnek és a gyermeknek is az együtt töltött minőségi időre. Egyedül a beszéd és az olvasás nem megengedett, hiszen az befolyásolná a terápiát – mondta el zárásként a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!