Kettős évfordulóra emlékeztetett a tűz

2018.01.13. 11:30

Hetvenöt éve zajlott az urivi áttörés, 25 éves a kápolna Pákozdon

Kettős évforduló hozta el a Mészeg-hegyre, az ott álló Doni Emlékkápolnához péntek este a számos emlékezőt.

B. Kiss László

Doni Emlékkápolna emléktûz

Január 12-én az alkonyati órákban a cserkészek ismét meggyújtották az emlékezés tüzét a Mészeg-hegyen. A máglya fényénél kezdődött a Don-kanyar emlékkápolnánál az a méltóságteljes ünnepség, amelyet a kettős évforduló – az urivi áttörés 75., illetve az emlékkápolna felépítésének 25. évfordulója – alkalmával rendeztek.

1943. január 12-én reggel kezdődött a szovjet csapatok áttörése a Don-kanyarban, amelynek következtében a mínusz 30 fokos hidegben, ellátási nehézségekkel küzdő 2. magyar hadsereg mintegy 120 ezer katonát vesztett. Egy részük meghalt, más részük fogságba került.

A Mészeg-hegyi emlékkápolna megépítésének történetét Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség tiszteletbeli elnöke idézte fel a megemlékezésen. Elmondta, hogy egy negyven fős csoport miként utazott ki a Donhoz, hogy kopjafát állítson az ott elesett magyar katonák emlékére, Miután ezt nem tehették meg, született meg a gondolat: azt a kopjafát itthon kell felállítani... Az emlékkápolna megépítése érdekében lelkesült gyűjtés kezdődött: idős nyugdíjasok adtak postára a szerény nyugdíjukból 50-100 forintot. A fehérvári közgyűlés – Kovács Ignác javaslatára – 500 ezer forint támogatást adott ez eredetileg elhatározott 200 ezer helyett. De több cég is az ügy mellé állt, a harangot is egy vállalkozó adományozta – mondta el Bobory Zoltán.

A megemlékezésen részt vett a 95 esztendős doni veterán, Smohay Ferenc is (b) Fotó: Pesti Tamás

A megemlékezésen Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, országgyűlési képviselő mondott beszédet. Magyarországot a trianoni döntés és a geopolitikai helyzet sodorta a háborúba. A Don-kanyarban a 170 éves honvédség története legsúlyosabb veszteségét szenvedte el. A hősi halált halt, fogságba esett, vagy súlyos sebekkel, fagyásokkal hazatért katonák és munkaszolgálatosok sorsáról évtizedekig hallgatni kellett. Pedig hazájukért áldozták életüket – fogalmazott a képviselő. A megemlékezést áldás és ima, valamint a koszorúk elhelyezése zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!