Civilnek lenni életérzés

2020.02.27. 11:30

Hatan kaptak Civil Kurázsi Díjat Pusztaszabolcson

Immár 13 éve, rendre február 21-én kerül átadásra a Civil Kurázsi Díj. Nem volt ez másként idén sem.

Sági Zoltán

A Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub tagjai, középen a díjazott, Jakus János

Fotó: Bartókné Piller Magdolna

Hogy miért jött létre ez a díj? Czöndör Mihályné, Kati néni szavaiból kiderült, a városban számos jól működő civil szervezet tevékenykedik. Az ott szorgoskodó emberek kitartó, példás munkáját sokszor csak a szűk környezetük látja. A hagyományőrző alapítványon belül arra gondoltak hát, egy díjat létrehozva teremtenek lehetőséget a közösségért végzett munka elismerésére. A jelölés során civilek javasolnak civileket, az alapítvány pedig biztosítja a díjat, amelyet a kuratórium elnöke és egy kuratóriumi tag ad át.

Kezdetben a civil szó zavart okozott, árulta el Kati néni: előfordult, hogy olyan embert javasoltak, aki kurázsival és példásan végezte ugyan a dolgát, de az volt a munkaköre, a feladata. Mára egyértelművé vált a civil önkéntes munka fogalma.

Mit jelent a civil kurázsi? Kati néni a díjalapítói szándékot fejtegetve elmondta: értelmezésük szerint civilnek lenni egy erős életérzés, elköteleződés egy, a köz számára hasznos tevékenység iránt. Amelyet lelkesen, teljes erőbedobással, kreatívan, innovatívan, kitartóan végez az ember. Szép, de nehéz feladat. Tervezni, szervezni egy-egy programot, eseményt, majd pedig pályázatokkal, adománygyűjtéssel előteremteni a megvalósításhoz szükséges anyagi erőforrásokat. Idén hatan kaptak Civil Kurázsi Díjat.

A Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klub tagjai, középen a díjazott, Jakus János
Fotó: Bartókné Piller Magdolna

Mint a laudációkból kiderült, Jakus János volt az, aki munkahelyein a különböző programokat, kirándulásokat vagy épp a kollégák segítését szervezte az építési, felújítási munkákban. Négy ciklusban volt önkormányzati képviselő. Több cikluson át vezette a szociális bizottságot. Kitalálója és 2019-ig szervezője az augusztus végi egészségnapnak. 1992-ben alapító tagja és 2018-ig elnökhelyettese a Pusztaszabolcsi Kutyabarát Klubnak. Dancs István nevéhez – sok más mellett – a 2019 augusztusában első alkalommal megrendezett pusztaszabolcsi fogathajtó-találkozó kapcsolódik. A rendezvény létrejötte évek óta nagy álma volt a helyi fogatosoknak, akik – a Pusztaszabolcsi Polgári Egyesület segítségével, az önkormányzat támogatásával – tavaly végre életre hívták a versenyt. Pusztaszabolcs egyik legsikeresebb, legtöbb embert vonzó eseményének megszervezését Dancs István fogta össze, és ő adta a rendezvényhez a területet.

Fábri-Ivánovics Tünde és Fábri Géza
Fotó: Bartókné Piller Magdolna

Elismerésben részesültek továbbá Fehér Mihályné, László Jánosné és Mányi Lajosné, akik az elmúlt hat év során egyenként több mint 1000 civil önkéntes munkaórában biztosították a helytörténeti gyűjtemény nyitvatartását, a tárlatbemutatást – de kivették részüket a kiállítótér kialakításával járó munkákból is. Ők, valamint Molnár Sándor, a kuratórium elnöke szintén Civil Kurázsi Díjban részesültek. A rendezvényen Értékőr-díjat is kiadtak, amelyet Ladányi Éva tanárnő vehetett át, 35 éve folyamatosan végzett hagyományőrző munkájáért. Az ünnepségen köszönet illette továbbá Molnár Istvánt, feleségét, Marikát, Tóth Jánost és Bartókné Piller Magdolna kuratóriumi tagokat a Hagyományok Háza fenntartásában és működtetésében végzett önzetlen tevékenységükért.

A díjátadónak a Művelődési Ház adott helyet és biztosított népzenei műsort, Fábri-Ivánovics Tünde népdalénekes és Fábri Géza kobozművész meghívásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!