Jótékonyság

2018.01.15. 14:00

Ötszázan fogtak össze a pusztaszabolcsi Márk álmáért

Egy kezdeményezésnek köszönhetően nemsokára összegyűlhet a pénz egy autóra, amellyel a fogyatékkal élő Harza Márkot könnyebb lesz szállítani.

Bokros Judit

Márk éppen egy számítógépes programmal volt elfoglalva ott jártunkkor

Fotó: Pesti Tamás

A tizennégy éves Harza Márknak sok álma, vágya lehet. A legnagyobb azonban bizonyára az, hogy egészséges legyen és újra tudjon járni. Ezért ugyan az orvosokon kívül nem sokan tudnak tenni, egy elérhetőbb kívánság megvalósításáért azonban nemrég sok ismerős és ismeretlen ember fogott össze egy kezdeményezésnek köszönhetően.

Márk születésétől fogva ritka csontfejlődési rendellenességgel küzd. Kisgyermekként ugyan megtanult járni, ám e képességét fokozatosan elvesztette, s kerekesszékbe kényszerült. Eddig négyszer műtötték, de különös betegségére a tartós gyógymód megtalálása, kivitelezése még várat magára. Lapunkban többször írtunk már róla, és más médiumok is fölfedezték az állapota ellenére általában jó kedélyű, mesemondásban és éneklésben jeleskedő fiút, aki tehetségkutató műsorokban is szerepelt. (A közönség legutóbb a Kismenők címűben láthatta, ahol bejutott a legjobb tizenhat közé).

Márk a szabolcsi általános iskolában tanul, igaz, egy ideje magántanuló, hetente kétszer jár be. A nyolcadik osztályt végzi, és készül a középiskolába, Dunaújvárosba. Informatikus szeretne lenni, mert abban látja a jövőt, és hát azt a munkát ülve is tudja végezni, ha esetleg végig kerekesszékben maradna...

A kisfiúnak igen sűrűn kell orvoshoz járnia, többnyire Budapestre. Ilyenkor édesanyjával, Erikával utazik, busszal vagy betegszállító autóval. Ez azonban elég körülményes és fárasztó, így jó lenne egy saját autó. Ez tehát Márk egyik legnagyobb álma, amelynek teljesüléséért ő maga írt levelet Brandt Viktornak, az „Álomszállítónak”. A budapesti trolibuszvezető szabad idejében évek óta azzal foglalkozik, hogy mozgássérült embereknek segít. Honlapján azt írja: társaival bármiben szívesen közreműködik, amitől a kerekesszékes emberek jobban érezhetik magukat.

Márk éppen egy számítógépes programmal volt elfoglalva ott jártunkkor
Fotós: Pesti Tamás

Márk vágyának teljesítéséért létrejött egy Facebook-csoport Márk álma címmel. Ebbe 500 tag csatlakozását várták, hiszen kiszámolták: ha ennyi önzetlen ember fejenként 2018 forintot adakozik, akkor összejöhet egy egymillió forintos autó ára. És valóban, megtörtént a csoda: alig egy hónap alatt több mint ötszáz csoporttag lett, így megkezdődhetett az adakozás. Márk mindennek szívből örül, és nagyon hálás a segítségért. Két szervezet, a Mozdulj! Közhasznú Egyesület és a Kispesti Társaskör nagyobb összeggel, összesen 90 ezer forinttal járult hozzá a kezdeményezéshez.

Ha összegyűlt a pénz, akkor következhet az autó megvásárlása, és teljes lesz az öröm. Addig azonban Márkra még egy komoly műtét vár Debrecenben, éppen a hétfői napon. Sok erőt neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!