"Legyen mindenki vendég e nagy mulatságba"

2018.09.09. 15:30

Ha ősz, akkor szüret – A jenői felvonulás a Levendulás parkban kezdődött

Adj egy puszta-ötöst! – zrikálta imígyen komáját az egyik csikós… No, fogjunk már kezet! – nevette el magát emberünk. Ugyanis a szüreti felvonulásra a szövetkezet udvarán, a pusztában gyülekeztek a lovasok, kocsisok, táncosok.

V. Varga József

Bíró uram és a bíróné, Dudar János és párja, Kovács Dóra hintaja, lovas huszárok kíséretével

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A jenői szüreti felvonulás első megállója szombaton a Levendulás parkban lévő újszülöttek, szerelmesek és szüretelők lakatfalánál volt. Kerekes Ildikó polgármester kilenc újszülöttet köszöntött, persze a háromoldalú kovácsoltvas szerkezetre az anyukák és az apukák csattintották föl a lakatot.

A miklósi szüreti bálnak a klubkönyvtár szolgált otthonul

A szerelmesek sorát bíró uram és a bíróné nyitotta, azaz Dudar János rendőr százados és párja, Kovács Dóra, akik mostanában költöztek a faluba. Úgy hírlik, az esküvőt a jövő nyárra tervezik a fiatalok.

 

A szüretelők falára pedig a magyar ruhába bújt, táncos lábú leányok és legények zárták lakatjaikat. Még hogy nem elég vasas a jenői termőföld – tódította az egyik atyafi oldalról, amikor az elhajított lakatkulcsok a szemközti kukoricásban landoltak. Az egészségház előtti téren táncra perdültek az ifjak, a kellemes napsütésben nézelődő, diskuráló jenőiek örömére.

Bíró uram és a bíróné, Dudar János és párja, Kovács Dóra hintaja, lovas
huszárok kíséretével
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

 

A víg kompánia így hívogatta a sokaságot az esti szüreti bálba. „Fogadják el meghívónkat a szüreti bálba / Legyen mindenki vendég e nagy mulatságba’. / A nyitótánc 22 órakor lesz, tánc reggelig, / Hagyományunk így marad fenn a következő szüretig” – kántálta a vidám rigmusokat a kisbíró, Kósa Máté. A díszes karaván aztán útnak indult, még négy helyszínen tartottak zenés, táncos megállót. A menetet a betyár vezette, őt követte a lovas huszárok kíséretével bíró uramék hintaja, aztán sorban a lovasok, a csikósok, majd a feldíszített kocsikon a csőszleányok, és sorban a többi népség.

Vidám zene szólt, amott a legények már azon tanakodtak, hogy estére hogyan lopják majd el a dús szőlőskosarat…

Magyar ruhás leányok és legények a Levendulás park lakatfalánál
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

„Van szüret minden őszben! Idd a bort, / sajtold a szőlő véradó húsát / és táncos lábbal könnyedén tipord, / mert minden lázban van még ifjúság” – a sárszentmiklósi szüret szervezői Babits Mihály soraival invitálták a bogárdiakat a szüreti bálba. Valaki megszámlálta: a felvonulók harminchét (!) utcát jártak végig szombaton. A bálban a cecei Szabó zenekar húzta a talpalávalót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!