Csókavirág valahol, valamikor

2018.02.18. 15:30

Hagyományőrző néptáncos bált tartottak Sárbogárdon

Feladatunk van – gyermekeinknek „vissza kell tanítani” eleink szép beszédét, dalait, zenéjét, táncait, játékait – vallja Györgyi.

V. Varga József

Sárközi vendégség a decsi templom előtt - a Csókavirág lengyelországi versenyprodukciója

Fotó: Kolonics Ildikó

A Sárréti Csókavirág Népi Együttes immár ötödik alkalommal rendezte meg hagyományőrző, támogatói bálját a sárbogárdi Petőfi Sándor Gimnázium aulájában.

Néphagyományaink őrzése, elsősorban a magyar néptánckincs megismerése és elsajátítása utáni vágy hozta össze a majd’ harminc fiatalt és érettebb korút nyolc évvel ezelőtt – idézte fel a történéseket Bőle Pál háziorvos, a Csókavirág Egyesület elnöke.

Megmutatkoztak határon innen és határon túl

Létrejöttük körül Iker Józsefné Miklósa Györgyi koreográfus, néptáncpedagógus és Horváth István, a József Attila Művelődési Központ igazgatója bábáskodott.

Az együttes ruhái vagy eredeti viseletek, vagy hiteles másolatok. Fellépéseiket lehetőség szerint élőzene kíséri. Megmutatkoztak már a város rendezvényein, de minősítő fesztiválokon, vagy akár barátaik meghívására határon innen és határon túl is.

A csapat egyesületté alakult, hogy szép, ámde költséges hobbijuk fedezetét biztosítani tudják, de mindenben számíthatnak a sárbogárdi művelődési központ támogatására, ahol keddenkénti próbáikat tartják.

Sárközi vendégség a decsi templom előtt – a Csókavirág lengyelországi versenyprodukciója
Fotós: Kolonics Ildikó

Tanultak bukovinai, mezőföldi, rábaközi, sárközi és szatmári táncokat, a koreográfiákat Ikerné Györgyi készíti. Valamit jól csinálnak, hiszen működnek, erősödnek lélekben, gyarapodnak, többen lesznek.

Ezüstérem a zakopanei néptáncfesztiválról

Legnagyobb sikerüknek a tavaly nyári lengyelországi néptáncfesztiválon és versenyen való szereplésüket tartják. Tizenhárom ország tizenhét néptáncegyüttese között az előkelő második helyezést érték el sárközi táncokat bemutató 30 perces műsorukkal.

A zakopanei „tájoláson” a paksi Tehetség Táncműhely fiataljaival egészültek ki. A zenekarok versenyében a fellépésüket is kísérő Suttyomba az első helyet szerezte meg.

Azok a bukovinai székely emberek
Fotós: V. Varga József

Rábaközi búcsú, gyöngyös bokrétával

Kiutazásukat a város és a megyei közgyűlés is támogatta. A népek fesztiválja és hasonló megmérettetések finanszírozására „találták ki” támogató báljaikat, melyeken ugyancsak ügyelnek szépséges báli hagyományainkra.

Megadják mindig a módját: nyitótánccal – most magyarbődi táncot mutattak be -, műsorral, étellel, itallal, polgári táncok tanításával, hajnalig tartó jó hangulattal.

Februári hagyományőrző néptáncos bál a Petői Sándor Gimnázium aulájában. Mikrofonnal a kezében Iker Józsefné Miklósa Györgyi, a népi együttes vezetője, koreográfusa, mellette (kalapot tartva) Bőle Pál, a Csókavirág Egyesület elnöke
Fotós: Hargitai-Kiss Virág

Gálaműsoraik mindig magával ragadóak, táncjátékaik magukért beszélnek: Vendégjárás valahol, valamikor; Történt azokkal a bukovinai székely emberekvel; Rábaközi búcsú, gyöngyös bokrétával; Szatmári bál – kitáncoljuk örömeinket és bánatainkat.

„Megpillantod őt, magát a táncost” (Mello)

Egyik évben kidobolta a kisbíró: „Gyűjjenek” el kendtek is! És amint látom: újra „elgyüttek”. Ez pedig így van jól – fogalmazta meg báli köszöntőjében Sükösd Tamás, Sárbogárd polgármestere.

Fotós: V. Varga József

A Sárréti Csókavirág a kultúra mentésére, közösségteremtő misszióra szövetkezett. Az első, ami eszünkbe juthat róluk, az lehet, hogy a tánc útja valamennyiünk számára adott. A hétköznapokon mindenki teszi a maga dolgát, aztán Pali és Györgyi hívó szavára táncosokká változnak, és elvarázsolják közönségüket... – tette hozzá az elöljáró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!