Csapatban sportolni jó!

2018.02.24. 15:30

Szerdánként a Bugátban dobálják a frizbit a Fehérvár Lionz juniorjai

Nyitott edzésük keretében látogattuk meg a Fehérvár Lionz csapatát a Bugát középiskolában, akik immár hat éve népszerűsítik az ultimate frizbit hazánkban.

Elekes Gergő

A Fehérvár Lionz csapata

Forrás: Fehérvár Lionz

Frizbizés: ha meghalljuk ezt a szót, általában a többség egy egyszerű szabadidős tevékenységre gondol. Verőfényes napsütésben elhajított apró korongra, melyet nagy lendülettel még a levegőben kap el kedvenc kutyusunk. Tisztára, mint egy amerikai filmben, ám ezúttal Fehérvár a helyszín.

Sokakat meglephet a tény, hogy a frizbizés egy létező csapatsport, nem is a legkönnyebb fajtából, hiszen rengeteg futással jár. Még nagyobb meglepetés lehet, hogy Székesfehérváron is létezik egy gárda, akik versenyszerűen űzik az ultimate frizbi tevékenységét.

Emiatt a rengeteg meglepődés miatt is vesznek részt a nyitott tornatermek programsorozatban a Fehérvár Lionz tagjai, akik minden szerdán a Bugát iskola tornatermében tartják nyitott edzéseiket a junior korúak (18 éves korig) számára.

Gyöngyösi Gergő edző magyarázza el a feladatot az újoncoknak
Fotós: Elekes Gergő

Na de mire is van szüksége annak, aki ultimate frizbissé szeretne válni?

Misi Anett, a fehérvári gárda alelnöke, csapatvezetője kérdésünkre elmondta, az ultimate frizbi valahol az összes többi csapatsportnak egyfajta összemixeléséből jött létre. A játékosoknak rengeteg futásra kell felkészülniük, a sikerességhez alapelvárás a gyorsaság és a robbanékonyság. Emellett fontos, hogy szeressék a csapatjátékot, legyen bennük taktikai érzék, labdaérzék és örömüket leljék magában a játékban, hiszen ez a legfontosabb.

Misi Anett (balra) és Szücs Melinda, az egyesület vezetői
Forrás: Fehérvár Lionz

A cél eljuttatni a korongot a pálya végi zónába

Tekintsük át röviden, hogy miként is néz ki egy ultimate frizbi mérkőzés. A csapatok egy 100 méter hosszú és 37 méter széles pályán küzdenek meg egymással, melyből maga a játéktér 64 méteres, a pálya két végén lévő gólzónák pedig 18-18 méter hosszúak. Pont akkor jár, ha a korongot a gólzónákba eljuttatjuk, azonban – az amerikai futballal szemben – itt nem futhatunk a játékszerrel, csakis passzokkal továbbíthatjuk azt. Ha egy játékos megszerzi a frizbit, tíz másodperce van arra, hogy továbbpasszolja azt társának.

Egy ultimate frizbi pálya felépítése
Forrás: Fehérvár Lionz

Amiben az összes csapatsporttól különbözik az ultimate, azok a bíró nélküli mérkőzések. Emiatt ebben a játékban rendkívül fontos a sportszerűség, amit a bajnokságok végén a „Spirit of the Game” díjjal jutalmaznak. Mivel játékvezető nincs, így a vitás eseteket a játékosok egymás között beszélik meg – ez Anett elmondása szerint meglepően jól működik az ultimate-ben. Mindezeknek köszönhetően egy nagyon jó hangulatú csapatsporttá vált az évek során.

A sportág Székesfehérváron

2012 márciusáig kell az időben visszamennünk, hogy megtaláljuk a Fehérvár Lionz csapat alapjait. Akkor még néhány fiatalember kezdte el a Bregyó nagy füves területén dobálni a korongot, majd egy napon aztán egyikük értesült arról, hogy ez a tevékenység egy létező csapatsport, hovatovább akkor már több, mint húsz éve létezett versenyszerűen is Magyarországon. Durván egy évig hobbiszerűen játszottak a fiatalok, ekkor érkezett a csapathoz egy komolyabb szaktudású edző, vele indultak el az erőnléti edzések, majd nem sokkal később Székesfehérvárra érkezett Misi Anett is, aki akkor már közel tíz éve játszotta az ultimate frizbit. Közreműködésének köszönhetően a Fehérvár Lionz elkezdett versenyekre járni és ezzel indult el a megyeszékhely életében ennek az izgalmakkal teli sportnak az élete.

Szücs Melinda a játékszerrel
Forrás: Fehérvár Lionz

A gárda kezdetben tizen,- és huszonévesekből tevődött össze, majd 2015-ben kezdtek el az utánpótlásképzéssel foglalkozni. Mindez odáig fejlődött, hogy 2017-ben már rengeteg junior korú játékossal rendelkeztek, U15-ös korosztályban pedig minden országos bajnokságon kiharcolták maguknak az elsőséget.

Habár hat éve létezünk, sajnos még mindig úgy érzem, hogy kevesen tudnak rólunk illetve a sportról. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy szélesebb közönség felé is eljuttassuk a játék hírét

– meséli kissé keserű szájízzel Anett.

Egy-egy mérkőzés során rengeteget futnak a játékosok.
Forrás: Fehérvár Lionz

2018: Versenyek, nagy tervek

Áprilisban egy fehérvári versenyt szerveznének, melynek részletei jelenleg is kidolgozás alatt vannak még. Júliusban aztán – immár ötödik éve – szintén a Lionz szervezésben érkezik Frisbeach néven egy nemzetközi strand ultimate frizbi verseny Balatonbogláron. Ezek mellett számos hazai és nemzetközi versenyen szeretnének indulni, országos bajnokságok, mixed bajnokságok (melynek feltétele, hogy a csapat fele lány legyen) állnak a csapat előtt.

A szerda esti edzés rendkívül jó hangulatban zajlott, Gyöngyösi Gergő edző vezetésével a fiatalok kitörő lelkesedéssel vágtak bele a két órás kalandba, és rendkívül gyorsan sajátították el ennek a nagyszerű csapatsportnak a csínját-bínját.

Azon olvasóinknak, akiknek felkeltettük érdeklődését az ultimate frizbi iránt, bővebb információkért érdemes ellátogatnia a székesfehérvári együttes hivatalos oldalára.

A Fehérvár Lionz csapata
Forrás: Fehérvár Lionz

AZ ULTIMATE FRIZBI SZABÁLYAI

1. Az ultimate-ben nincs bíró, a vitás eseteket a játékosok egymást között beszélik meg.

2. Az ultimate alapértékei a sportszerűség, a tisztelet és a fair play. A küzdőszellem elengedhetetlen a sikerhez, de a harc soha nem mehet az ellenfél és a szabályok tiszteletének rovására.

3. A pálya 100 méter hosszú és 37 méter széles. Ebből a játéktér 64 méteres, a pálya két végén lévő gólzónák pedig 18-18 méter hosszúak.

4. Minden pontszerzés után a két csapat feláll az alapvonalra. A védekező csapat átdobja a korongot a támadó csapatnak és a támadás onnan indul, ahol a korong földet ér, vagy a támadók elkapják.

5. A támadó csapat 1 pontot szerez, ha egy játékosa a korongot az ellenfél zónájában elkapja.

6. Minden pontszerzés után térfélcsere van!

7. Az Ultimate non-contact sport, a testkontakt szabályellenes és minden fizikai kontaktus faultnak számít.

8. A korongot tetszőleges számú és irányú passzal lehet a zónába juttatni, futni viszont nem szabad vele. A dobónak 10 másodperce van, hogy továbbpasszolja a frizbit, amit a rajta védekező játékos számol.

9. Ha egy játékos nem tudja elkapni a korongot (a korong földet ér, elhagyja a pályát vagy egy védőjátékos kapja el), csapata elveszíti a korongot, és a másik csapat kezdhet támadást.

10. Cserélni csak a pont megszerzése után lehetséges, kivéve sérülés esetén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!