Éléskamrák „tárnokai”

2018.01.10. 07:00

Több Fejér megyei is van az év agrárembere díj jelöltjei között

Január végére dől el, kik lesznek a 2017. esztendő agráremberei. Megyénkből is többen esélyesek a díjra.

Majer Tamás

Varga Ferenc (b) martonvásári állattenyésztő; húsmarhájuk főleg külföldön kelendő. Németh Sándorné Magyaralmáson vezet tanyát, tejüzemet. Csizmadia György nagyvegyimi gyümölcstermelő online tudásbázist üzemeltet, nemsokára élőben közvetíti gyümölcstermelését

Tíz kategóriában folyik a verseny az év agrárembere cím elnyeréséért. A jelölteket szakmai zsűri szűkítette 30 főre.

A magyaralmási Németh Sándorné a feldolgozó-élelmiszeripar jelöltje. Az asszony – férje halálát követően – 2013-ban vette át a Magyaralmási Agrár Zrt. cégvezetői feladatkörét. Férje 37 éven át vezette az üzemet. Németh Sándorné számára sem volt ismeretlen a közeg, hiszen 1972 óta a vállalat szolgálatában áll, anno üzemgazdászként kezdte.

A cég, amely több mint 60 embernek ad munkát – jelenleg 1800 hektáron gazdálkodik. A növénytermesztés mellett szarvasmarhatartással is foglalkoznak. 2014-ben indították be tejfeldolgozó üzemüket. Kézműves tejtermékeik hódítanak a piacon.

Németh Sándorné személyes kedvence a sajtok közül az ízében, állagában a parmezánhoz hasonlatos, kilenc hónapig érlelt Pater sajt. A különlegesség másoknak is ízlik: termékük 2017-ben Franciaországban kapott elismerést. 600 sajt közül lett a második legjobb!

Németh Sándorné önkormányzati képviselő, a helyi hímzőszakkor vezetője.

Varga Ferenc (b) martonvásári állattenyésztő; húsmarhájuk főleg külföldön kelendő. Németh Sándorné Magyaralmáson vezet tanyát, tejüzemet. Csizmadia György nagyvegyimi gyümölcstermelő online tudásbázist üzemeltet, nemsokára élőben közvetíti gyümölcstermelését

Varga Ferenc az állattenyésztés kategóriájának jelöltje. Bár Makón született, tanulmányai a Dunántúlra hozták, a házasság pedig itt marasztalta. Néhány évnyi Tácon élés után 1991-ben Martonvásárra tette át székhelyét. A Gábor-Major Kft. ügyvezetőjeként a legnagyobb magyarországi – 320 állatot számláló – Blonde d’Aquitaine fajtájú szarvasmarha tenyészet egyik felelőse.

- Ez egy francia húsmarha. Itt nincsen fejés, kizárólag a borjú a hozam – mondta el a szakember. – Nagyon szép húsformákkal, húskihozatallal rendelkező, kitűnő portéka, sajnos a zöme exportra kerül, mert a magyar piac nagyon árérzékeny – tette még hozzá. Azonban törekednek rá, hogy mind kelendőbb legyen a termékük idehaza is.

Varga Ferenc 2010 óta önkormányzati képviselő, s kapitánya a Szent László Huszáregyesületnek.

Csizmadia György tősgyökeres nagyvenyimi – „a dunaújvárosi piacon nőtt föl” -, ő a kertészet kategória jelöltje. A Venyim Gyümölcse tulajdonosa és szakmai vezetője, termelnek almát, cseresznyét, szamócát, bodzát.

A fiatalember a Kertészportál kitalálója. – Elvileg három hónapra vállaltam, de öt éve már, hogy rajtam maradt, mint szamáron a fül – mesélte mókásan.

A portál a szakmai konferenciákon elhangzottak gyűjteményeként, mint információs tudásbázis indult. Egy idei, tervezet projektjük ötlete valóságshow-eljáráson nyugszik: digitális kamerákat helyeznének el György kertjeiben, így élőben követhetővé tennék a gyümölcsök termésének fázisait.

A magyaralmási tejfeldolgozó üzem 2014 óta működik
Fotós: Koppán Viktor Dávid

Csizmadia György szerint a gyümölcsfogyasztást életérzésként is felfoghatjuk. – A mindennapi rohanás közben ajándékozzuk meg magunkat egy almával, egy fél doboz eperrel – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!