Koronavírus Fejérben

2020.04.02. 11:30

Életkor szerint az ország lakosságának egyötöde, közel 1,9 millió ember veszélyeztetett

A koronavírus-járvány legfőbb veszélyeztetettjei a krónikus betegségben szenvedő időskorúak. Az időseket a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet a 65 és annál idősebbekben határozta meg.

Majer Tamás

Olvasóink nyilvánvalóan tudják, hogy jelenleg a 65 éves és annál idősebb polgárok kizárólag délelőtt 9 és 12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, piacokon, patikákban és drogériákban

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Olvasóink nyilvánvalóan tudják, hogy jelenleg a 65 évesek és annál idősebb polgárok kizárólag délelőtt 9 és 12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, piacokon, patikákban és drogériákban. A fiatalabbak ebben az időszakban nem léphetnek be az ilyen típusú üzletekbe. Mindez azzal együtt van érvényben, hogy arra kérik az időseket, maradjanak otthon a jelzett időszakban is, ha módjuk van rá, s fogadják el a segítséget a családtagoktól, barátoktól, önkéntesektől: hadd vásároljanak be ők, a recepteket is kiválthatják most mások!

A Központi Statisztika Hivatal (KSH) adatait hívjuk segítségül, hogy lássuk, Magyarország lakosságának mekkora hányada 65 éves vagy idősebb. Majdnem a népesség ötöde!

A KSH tavaly év eleji adatokkal rendelkezik, eszerint hazánk népessége 9,8 millió fő. Ennek a számnak a 19,3 százaléka mutatja meg az időseket: egymillió-nyolcszázkilencvenegyezer-négyszáz ember.

Hogy lássuk, ez mekkora szám, tegyük mellé, hogy a bölcsődék időszakos bezárása 38,6 ezer, az óvodáké pedig 330,5 ezer gyermeket érint. Az általános és középiskolákban, 1,1 millió diák tanul, vagyis az ő összlétszámuk is jóval kevesebb, mint a 65. életévüket betöltötteké.

A KSH országos szemléletű elemzésében megállapítja, hogy hazánk déli, délnyugati térségeiben, valamint Budapest egyes kerületeiben haladja meg az országos átlagot az idős népesség aránya.

Fejér megye nincs a felsoroltak között, de azért nézzük meg kicsit közelebbről megyénk járásait

A Székesfehérvári, a Gárdonyi és a Dunaújvárosi járásban a 65 éves és annál idősebbek ezer lakosra jutó száma 180–199 között van, ez tehát megfelel az országos átlagnak. Az ugyanerre vonatkozó szám 160–179 között van a Móri, a Bicskei, a Martonvásári, az Enyingi és a Sárbogárdi járásban, vagyis az országos átlag alatt, kicsivel.

Olvasóink nyilvánvalóan tudják, hogy jelenleg a 65 éves és annál idősebb polgárok kizárólag délelőtt 9 és 12 óra között vásárolhatnak az élelmiszerboltokban, piacokon, patikákban és drogériákban
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

 

Az egyedül élő 65 évesek és annál idősebbek számaránya is ismert. A felfelé kerekítve 1,9 millió fő 65 éves és annál idősebb lakosságnak közel háromtizede él egyedül. Fejér megyében – az összlakossághoz képest –, a Dunaújvárosi járásban kicsit haladja meg az egyedül élő idősek aránya az országos átlagot, a Sárbogárdi járásban azonban nagyon. A Sárbogárdi járás azok közé a területek közé tartozik, ahol az egyedül élő 65. életévüket betöltöttek aránya 32,5–48 százalék között van!

A házi segítségnyújtásban részesülő 65 éves és annál idősebb népesség aránya Fejér megye egyik járásában sem magas – legalábbis az országos átlaghoz képest.

Magyarország tartós bentlakásos és átmeneti elhelyezését ellátó szociális intézményének 90 ezer ellátottjából 55 ezer idős­korú, vagyis a teljes időskorú népesség 3 százaléka. E tekintetben, az arányszámok szerint, a Martonvásári járás kicsivel, a Sárbogárdi járás pedig jelentősen nehezebb helyzetben van, mint ami az országos átlag.

Az egy háziorvosra, illetve házi gyermekorvosra jutó lakosok száma országosan 1872 bejelentkezett ember. A Bicskei, a Móri, a Martonvásári, a Gárdonyi, valamint az Egyingi járásban több, számuk elérheti a 2300-at is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!