viszont kevesebb köthető a nyári viharokhoz

2018.09.05. 17:30

Egyre több kárt okoznak a villámcsapások

A tavalyihoz képest idén kevesebb kárt okozott a nyári viharszezon, bár a szeptember eleji esőzések még sokat ronthatnak az eddigi mérlegen. Ugyanakkor a villámcsapások következményeként már az év első nyolc hónapjában közel annyi pénzt fizettek ki a biztosítók, mint 2017 egészében – derül ki a Magyar Biztosítók Szövetsége gyorsjelentéséből.

FMH

Az elmúlt napok felhőszakadásai, villámlásai még jelentősen ronthatják a statisztikát

Fotó: shutterstock

Az idei nyári viharmérleg első, még nem végleges összesítése szerint több mint 3 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók a május 1. és augusztus 31. közötti időszakban. A társaságokhoz ebben a periódusban 57 016 bejelentés érkezett egyének és társasházak részéről vihar, felhőszakadás okozta jégverés, tetőbeázás címén. Az összesítésben nincsenek benne a mezőgazdasági károk és az időjárás következtében az ipari létesítményekben, közintézményekben keletkezett rongálódások.

Az idén eddig 3174 millió forintot fizettek ki a biztosítók

A tavalyihoz képest azonban – legalábbis lakásbiztosítási szempontból – csendesebb nyár van mögöttünk. Tavaly ugyanis ezen négy hónap alatt több mint 103 ezer kár­eseményre 6 milliárd forint összegű kártérítést fizettek a biztosítók. 2010–2017 között a május–augusztusi periódusban összesen csaknem 1 millió 100 ezer kárt rendeztek a társaságok, közel 80 milliárd forint értékben.

Az elmúlt évek biztosítói adataiból nem lehet trendszerű következtetéseket levonni az időjárás szélsőségesebbé válásáról, hiszen ebben az évtizedben például a 2010-es év volt eddig a katasztrófáktól leginkább sújtott. Akkor 312 ezer kárbejelentésre 30 milliárd forintot fizettek ki a biztosítók.

Az elmúlt napok felhőszakadásai, villámlásai még jelentősen ronthatják a statisztikát Fotó: shutterstock

 

Számítástechnikai eszközök hátrányban

Ami a károk jellegét illeti, legtöbbször a házak tetőszerkezete sérült meg, illetve a beázás jelentette a leggyakoribb kártípust. A viszonylag mérsékeltebb viharok idején is egyre több kárt okoznak a villámcsapások, amelyek 2010 óta harmadannyival terhelték meg a társaságok kárráfordítási összegeit, mint a viharok. Az adatokból az is kitűnik, hogy egyre több a villámcsapások másodlagos, indukciós hatása miatt bekövetkezett kár­esemény: a közelben lesújtó mennykő számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközöket vagy háztartási készülékeket tesz tönkre. Ennek oka az is, hogy a korszerű, integrált áramköröket tartalmazó műszaki berendezések jobban ki vannak téve a villámok hatásának, így a hálózatokon keresztül beérkező túlfeszültség gyakrabban okoz meghibásodást, mint a korábban használt, hasonló berendezések esetében.

A biztosítói adatoknál is jóval több kárt okozhatott egyébként a viharszezon a lakosságnak, hiszen nagyjából minden negyedik ingatlan nem rendelkezik biztosítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!