Belső égésűnek kellene lenniük

2019.08.03. 20:00

Egyik kocsi gyullad fel a másik után, és a lángokat nem lehet megfékezni

Megszaporodott az utóbbi időszakban az autótüzek száma és nem igazán magyarázható pusztán a nagy nyári meleggel, hiszen a természet által néha-néha beiktatott hűvös időszakokban is fellobbant erre is és arra is a láng.

Palocsai Jenő

Szinte a felismerhetetlenségig rongálódott az Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya között lángba borult autó Fotók: Katasztrófavédelem

Július 13-án menet közben gyulladt ki egy személyautó az Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya közötti úton. Két nappal később a 6-os úton borult lángba hasonló módon egy kisbusz Kisapostag közelében. Az utasok mindkét esetben kiszálltak, így csak az anyagi kár a jelentős. Sorozatos balszerencse, mondhatnánk, de kicsit aggodalmaskodva, mert hát három a magyar igazság, lesz itt még valami ebben a hónapban. Nos, a türelem itt nem rózsát, hanem narancssárga tűzlilio­mokat terem. Még azon a héten két gépkocsi is lángra kapott Fejér megyében július 17-én. Az első esetben Polgárdiban, a Kossuth utcában, a második pedig Székesfehérváron, a Szent Flórián körúton történt.

Egy százforintos öngyújtó is okozhat milliós károkat

Egyszerre megvolt tehát a harmadik magyar igazság, a ráadással együtt, de 29-én újabb tűzesethez riasztották a tűzoltókat. A sárbogárdi csapat Mezőszilason oltott egyszerre két sugárral egy személyautót az árokparton.

Tóth Gábor a járműjavítás minden területén járatos autóvillamossági szerelő. Szerinte a dízelüzemű autók esetében gyakori gond, hogy a motor felkapja az olajat és elindul az öngerjesztő folyamat. A gáz­olajjal működő autókat úgy állítják le, hogy elveszik az üzemanyagot, különben élete végéig pöfögne. Ha a turbón vagy a kartergázon át olajhoz jut a motor, akkor önálló életre kel és addig zakatol, amíg lángra nem kap a motorháztető alatti terület, majd az egész kocsi.

A motorteret át meg áthímezik a fém- vagy textilhálóval erősített és sima gumi- és műanyag tömlők. Ezek a nagy hőingadozás és az idő rohanásával párhuzamosan öregszenek, rideggé válnak és akár meg is repedhetnek a rázkódástól vagy a karbantartás során történő mozgatáskor. Ha éppen üzemanyagot szállít a szóban forgó, sérült cső, akkor megtörténhet, hogy szivárogni kezd az üzemanyag, átitatva a motorteret, és mikor megemelkedik a hőmérséklet, lángra lobban, és akkor szinte biztos, hogy kiég a kocsi.

Szinte a felismerhetetlenségig rongálódott az Iszkaszentgyörgy és Kincsesbánya között lángba borult
autó Fotók: Katasztrófavédelem

Gyakran a némán, szinte észrevétlenül érkező égés­okozó áll a háttérben, az elektromos zárlat. Elég, ha egy mozgó alkatrész megkoptatja a rosszul elhelyezett vezetéket, vagy egy gyári hibás széria, ahol a kialakítás miatt kiégnek a stekkerek, panelek. Testre zár, és ha szétfutnak a rossz illatú lángok a kábelkötegek mentén, akkor a tűz mindenhova eljut az autóban. A leggyakrabban a nyestek okozzák a bajt. Ha üzemanyagcsövet, ha kábelköteget, vagy ha éppen gyújtókábelt rágnak. Sokan bosszankodtunk már a gyönyörű, ám kártékony kis dögök látogatásai kapcsán. Ilyenkor megveszünk minden hatásos, vagy annak vélt eszközt, legyen az vizes PET palack a kocsi körül, vagy az ultra, illetve a nagyon hangos nyestriasztón át egészen a boszorkányos átokzsákokig, mely ember levágott körmét, és kutya kitépett szőrét és az online vásárló lenyúzott hetedik bőrét is tartalmazza, hatástalanul.

Az M6-oson is a tűzoltók közbeavatkozására volt szükség

Az egyik „házipatika” jellegű megoldás ellenük biztosan kiváló. Történt egyszer, hogy egy kocsijára igényes, kizárólag cérnakesztyűben vezető autóstársunk megelégelte a saját padlásán élő szépség gyújtókábellel történő etetését, és letakarta egy korábban emberek által használt pléddel a motort. A műtét sikerült, nem rágta meg azon az éjszakán a nyest a kábeleket, így boldogan indított a tulaj. Hallotta, hogy mind a három henger felbődült a japán erőműben, és elsuhant dolgozni. Csak a főúton vette észre, hogy füst van, ezért megállt. Már nem fújta tovább a menetszél a kigyulladt pléd műszáltól csepegő lángjait, így egyszerre fáklyává változott a kisautó, melynek utasai még épen kiszálltak.

Tóth Gábor szerint elegendő lehet egy műszerfalon hagyott öngyújtó is. Mire visszaérünk a bevásárlóközpontból a parkolóba, csak hűlt hamvát találjuk a kocsinknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!