Bátorítsuk az időseket, kérjenek segítséget

2020.03.31. 17:31

Borsos Teréz: Isten gondviselő kegyelme oltalmazzon, tartson meg bennünket e vészterhes időkben!

Adja áldását kicsinyre, idősre, egészségesre, betegre, orvosra, ápolóra egyaránt! – Borsos Teréz imája a mindennapjainkat mostanság behálózó aggódásra fókuszál. A táci református lelkésznővel beszélgettünk.

V. Varga József

Borsos Teréz, református lelkész: „Ember lenni mindég, minden körülményben”

Fotó: Egyházközség

Ebben a rendkívüli helyzetben mi adhat erőt?

– Az utóbbi napok történései kétségkívül mindenkit megviselnek. Aggódunk szeretteinkért, gyermekeinkért, idős szüleinkért. A naponként frissülő hírek, adatok elgondolkodtatnak bennünket. Kénytelenek vagyunk szembenézni azzal a megmásíthatatlan ténnyel, hogy emberi világunk sebezhető. A 20. században elképesztő tudásra tett szert az emberiség, a 21. század technikai fejlődésének hozadéka ott van a háztartásainkban. A világban valahol felüti fejét egy járvány, és szinte tehetetlenül nézzük, ahogyan az ismeretlen vírus bejárja a kontinenseket, és könyörtelenül szedi áldozatait. Mi adhat erőt? A hívő embernek mindenekelőtt az élő Istenbe vetett hit, a hitetlennek talán az optimizmus.

Visszatekintve az életünkre, megláthatjuk, hogy Isten mindig ott volt mellettünk, ha kellett, akkor a karjába vett, és ő vitt tovább az úton, amikor nekünk nem volt erőnk a továbblépésre. A Heidelbergi Káté 1. kérdése így szól? „Mi néked életedben és halálodban egyetlen egy vígasztalásod?” A válasz így kezdődik: „Az, hogy testestől-lelkestől, mind életemben, mind halálomban nem a magamé, hanem az én hűséges Megváltómnak, Jézus Krisztusnak a tulajdona vagyok, aki az Ő drága vérével minden bűnömért tökéletesen eleget tett, engem az ördögnek minden hatalmából megszabadított, és úgy megőriz, hogy mennyei Atyám akarata nélkül egy hajszál sem eshetik le a fejemről, sőt inkább minden az én üdvösségemre kell, hogy szolgáljon”.

Lelkiekben mire figyeljünk ilyenkor?

Bármennyire is megrémisztenek bennünket a napi hírek, nem szabad, hogy pánikba essünk.

– Nagyon nehéz kizárni magunkat a hírek világából, és még nehezebb eligazodni abban. Sokszor nem tudjuk eldönteni, kinek van igaza, ki mondja az igazat és ki a hamisat. Arról nem is beszélve, hogy már az első napokban megjelentek a más kárán, félelmén nyerészkedők. A fölöttünk lévő veszélyt nem szabad félvállról venni, de kétségbe sem szabad esnünk.

Borsos Teréz, református lelkész: „Ember lenni mindég, minden körülményben”
Fotó: Egyházközség

Mivel töltsük értelmesen, értékesen az időnket?

– Most, hogy sokan kényszerülnek otthon maradni, vagy otthon dolgoznak, tanulnak, nagyon fontos az időbeosztás, illetve, hogy a hirtelen ránk szakadt szabad idővel mit kezdjünk. Most több időnk van egymásra, magunkra, és Istennek is több időt szentelhetünk. Mi, hívő emberek a nagyböjt idejét éljük. A böjt elsősorban az elcsendesedésről, a befelé fordulásról, önvizsgálatról, és az Isten-keresésről szól. Olvashatunk több lelki irodalmat, hallgathatunk keresztyén zenét, orgonamuzsikát. Az online tér segítségével megnézhetünk egy filmet, színházi előadást, igehirdetést.

Szeretteinkhez, idős hozzátartozóinkhoz hogyan viszonyuljunk?

– Vigyázzunk egymásra. Az idős embereket arra kérjük, maradjanak otthon, hiszen az ő szervezetükre fokozott veszélyt jelent az új típusú koronavírus. Segítsük őket, könnyítsük meg a hétköznapjaikat. Bátorítsuk az időseket, hogy kérjenek segítséget, fogadják el akár a családtagoktól, akár a kívülállóktól.

Hogyan jutnak el manapság szavai a hívekhez?

– Az, hogy nem tarthatunk közösségi alkalmakat, istentiszteleteket, új helyzet elé állított bennünket, engem is. Gyülekezeti tagjaink többsége ahhoz a korosztályhoz tartozik, amely nem használja a digitális technika adta lehetőségeket. Marad a telefonon történő személyes beszélgetés. Az elmúlt vasárnap számomra is az igei feltöltődés időszaka volt, Fabiny Tamás evangélikus püspök igehirdetését néztük a közmédián keresztül. Hiányzott, hogy most nem prédikáltam, de én magam is sok bátorítást és erőt kaptam. A továbbiakban a leírt igehirdetést fogom eljuttatni a gyülekezet tevékeny, istentiszteletre járó tagjaihoz, kinek elektronikusan, kinek a postaládába csúsztatva. A vasárnapi istentiszteletre hívó harang most egyéni elcsendesedésre hív, hogy otthonainkban imádságos szívvel gondoljunk egymásra.

Végezetül mit üzen a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak?

– Három idézetet is említenék. Konfirmációs igém, a 77. zsoltár 24. verse: „Tanácsoddal vezetsz engem.” Lelkésszé szentelésem alkalmával a 91. zsoltár 4. versét kaptam áldásként: „Tollaival betakar téged, szárnyai alatt oltalmat találsz, pajzs és páncél az ő hűsége”. Egyik kedves világi idézetem a református Arany János örök érvényű szavai Domokos napra című verséből: „Legnagyobb cél pedig, itt, e földi létben, / Ember lenni mindég, minden körülményben.” Dietrich Bonhoeffer mártír evangélikus lelkész szavaival kívánok megtartó kegyelmet a Fejér Megyei Hírlap olvasóinak és munkatársainak: „Áldó hatalmak oltalmába rejtve / Csak várjuk békén mindazt, ami jő. / Mert Isten őriz híven reggel, este, / Ő hű lesz, bármit hozzon a jövő… // S ha szenvedések kelyhét adod inni, / Mely színig töltött, keserű s nehéz, / Te segíts békén, hálával elvenni, / Hisz áldva nyújtja hű atyai kéz!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!