Új szakképzési program

2017.12.10. 07:30

Nagy ívű tervek a bicskei Vajda János Gimnáziumban

Megújuló profillal vág neki szándékai szerint a Vajda János Gimnázium a jövő tanévnek.

Zsohár Melinda

A cégek, intézmények tárt karokkal várják a végzetteket

Fotó: Zsohár Melinda

A napjaink kihívásaihoz igazodó, leendő szakképzési programokat mutatták be a nagy érdeklődést kiváltó nyílt napokon.

A 65 éve alapított gimnáziumba a környék falvaiból, Bicskéről érkeztek kitűnő tanulók hosszú éveken át. Rangot szerzett magának az intézmény, bár sosem volt „versenyistálló”. Az utóbbi években – nem titok – kevésbé jó tanulók jelentkeztek, s az iskola is anyagi és egyéb gondokkal küzdött.

Jól sikerült a nyílt nap a gimnáziumban, az intézmény komoly átalakulásba kezdett
Fotós: Zsohár Melinda

Nagy átalakításról határozott képzésében az új fenntartó, a középiskola vezetése s tanári kara, reményeik szerint a Vajdának van jövője hatvanöt év után is! Az új neve kissé kacifántos, pontosan így hangzik: Székesfehérvári Szakképzési Centrum Vajda János Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. Tavaly nyáron átvette a KLIK-től az SZC a fenntartói jogot, s hosszabb távra „újraterveznek” – tájékoztatott Butola Zoltán igazgató. Az utóbbi tizenöt évben országszerte csökken a tanulói létszám, Fejér megyében átlagosan 20-25 százalékkal, állítja. Persze vannak menő és divatos, sikeres iskolák, mások pedig igyekeznek szerényebben és kitartón képezni a „derékhadat” – mondjuk így. A sima gimnáziumra nemigen mutatkozik igény, s az idők szava a jó szakmát elsajátított, nyelvet beszélő, érettségizett, azaz középfokú képzettséggel bíró szakemberek után kiált.

A középfokú végzettségű informatikusoknak is féltucat gyárban, üzemben lenne azonnal helye, mondják a környék cégvezetői

A Vajda gimiben (csak így emlegetik) tartott nyílt napokon bemutatták az osztályokban és a tornateremben a diákok és a tanárok közreműködésével, mire vállalkoztak tavaly és mit kezdenek jövőre, a 67. tanévben. A szakgimnáziumi évfolyamokon négy plusz egy esztendő alatt közszolgálati ügyintézői, kereskedő és informatikai rendszerüzemeltető képzés folyik, ezen OKJ-s szakmákra nagy szükség van, felmérték. A szakközépiskolai képzésben három plusz két év alatt eladó és húsipari terméket gyártó szakembereket képeznek, az ötödik év végén itt is érettségivel. E két szakma hiánnyal küzd, Bicskén az egyik nagy áruházlánc logisztikai központjába nagyítóval keresnek henteseket. (Nem egészen ugyanazt jelenti a két fogalom, de lényegében egy szakmát fednek.) A középfokú végzettségű informatikusoknak is féltucat gyárban, üzemben lenne azonnal helye, mondják el a város és vonzáskörzetének cégvezetői.

Eladókat és kereskedőket már idén szeptembertől képeznek, úgy tűnik, jó ötlet volt a váltás.

A cégek, intézmények tárt karokkal várják a végzetteket
Fotós: Zsohár Melinda

A nyílt napon Varga Lászlóné tanárnő kereskedő szakgimnáziumi első osztálya a profilváltás reményeit támasztotta alá. A közszolgálati képzésben résztvevők önvédelmi képzést kapnak a négydanos Kornély György kempómestertől, két bicskei tanuló korosztályos világbajnok! Fülöp Máté és Vigyikán Vince az eddigi rendvédelmi fakultáción jutott idáig e sportban. Nem mellesleg a Vajda gimi az EU nagyköveti iskolája, s angol és német nyelvoktatást nyújt. Helyben vagyunk – hangsúlyozza Butola Zoltán. Mert bár felgyorsult a világ, mindenki utazik, autózik, a távolságok másként értendők, mint a gimnázium alapításakor, lehet előny a közelség is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!