Ismerd meg lakóhelyed

2018.03.20. 17:30

Dinamikus kisfilmen mutatkozik be Bicske

Fejér megye településeit bemutató sorozatunkban ezúttal Észak felé vettük az irányt, hogy megmutassuk Bicske nevezetességeit. Tekintse meg Ön is kisfilmünket!

Elekes Gergő

Fotó: Elekes Gergő

Olvasóink körében is nagy népszerűségnek örvend a városokat bemutató sorozatunk, melyben Székesfehérvár és Mór után ezúttal Bicske mutatkozik be.

Várostörténet röviden

A település honlapja szerint Bicske – avagy korábbi nevein Bykche, Biccke, Bykcze, Biczke, Bitske – már 1306-ban létezett, ám fontos megjegyezni, hogy a Bykchei családról már 1258-ból is találhatunk feljegyzéseket. A székesfehérvári Szent István Király Múzeum kutatásai szerint a Bicskei-medencében, a Szent László-patak mentén már a honfoglalás előtt is léteztek települések.

A török hódoltság idején Bicske is török uralom alá jutott, majd miután Székesfehérvár 1543-ban elesett, a város és vidéke Komárom megyéhez került. A zűrzavaros időkben rájárt a rúd Bicskére, a település és lakossága is sokat szenvedett.

1773-ig falu, 1773-tól 1871-ig mezőváros, majd 1872. január 1-től nagyközség volt, mindeközben 1688-tól 1877-ig járási székhely pozíciót is betöltött. 1877-től 1946-ig a váli járáshoz tartozott, majd 1947-től 1983. december 31-ig, a járások megszűnéséig ismét járási székhely.

1693 óta folyamatosan Fejér megyei terület. A városi rangot 1986. január 1-én kapta meg.

A város címere egy függőleges, háromszög alakú, világoskék pajzs, amiben a címerkép egy jobbra és balra hajló arany búzakalász. A pajzsderékban jobboldalon ekevas, baloldalt egy toll, tölgyfaág két levéllel és három makkal, a pajzstalp közepén egy méhkas, és tőle jobbra is, balra is tölgyfalevél van.

A pajzson jobbra forduló, dőlt, csőrös sisak, rajta leveles díszítő korona, amelyből fehér (ezüst) szarvas ugrik elő. A pajzson levő sisak vagy oromdísz körül kék-sárga (arany) színű szalagok alkotnak tekercset, amelyek a pajzs, vagyis a címer színeit viselik. Szakértők szerint a címerben látható arany búzakalász és ekevasa a fejlett mezőgazdaságot, a tölgyfaág az erdőgazdálkodást és állattenyésztést, a méhkas a lakosság szorgalmát, a toll pedig a tudomány, művészet és irodalom helybeli művelését szimbolizálja.

Évek óta él a városban, és úgy gondolja, hogy ismeri az összes nevezetességet? Esetleg látogatóba érkezne a környékre, de nem tudja, hogy mit is érdemes megnézni?

Kisfilmünkben igyekeztünk összegyűjteni Bicske legnevezetesebb pontjait, bemutatni, hogy mitől is szép ez a város. Induljunk el együtt egy virtuális sétára!

Önök mennyi mindent ismertek fel?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!