fejlesztés

2018.01.03. 14:00

Nagyközséggé lépett elő Bakonycsernye

Községből nagyközséggé lépett elő január 1-től a település, ahová tavaly – 10 projektre – mintegy 465 millió forint értékben érkezett pályázati támogatás.

B. Kiss László

õ

Arról, hogy Bakonycsernye községből nagyközséggé lépjen elő, az önkormányzati képviselő-testület – a kormányhivatal jóváhagyásával – döntött, amint azt Turi Balázs polgármestertől megtudtuk.

Gondolom, nem csupán elhatározás kérdése volt a dolog...

– Több kritériumnak is meg kellett természetesen felelni ahhoz, hogy Csernye nagyközség lehessen. A legfontosabb feltétel az volt, hogy a lélekszámnak minimum háromezernek kell lennie. Bakonycsernyének jelenleg 3206 állandó lakosa van.

Mivel jár a nagyközségi cím?

– Pluszpénzzel, ha erre gondol, direktben nem. Viszont az összes bélyegzőt le kell cserélni a hivatalban... Ugyanakkor a nagyközség cím nagyban növeli településünk presztízsét, tekintélyét.

A közösségi oldalon osztotta meg a friss hírt, miszerint az önkormányzat újabb pályázatot nyert...

– A hír annyira friss, hogy a hivatalos értesítést még nem kaptuk kézhez róla. A Magyar Közlönyből értesültünk az örvendetes döntésről. Eszerint a belügyminisztérium pályázatán csaknem 14,5 millió forintot nyertünk. A pénzből 300 méter hosszan az utat és 600 méter hosszan a járdát újítjuk föl a Bercsényi utcában.

A felvétel a csernyei képviselő-testület egy korábbi ülésén készült Fotó: önkormányzat

Nem ez volt az egyetlen nyertes pályázata tavaly az önkormányzatnak...

– Tíz különféle projektre összesen mintegy 465 milliót nyert az önkormányzat.

Mit emelne ki eme nyertes pályázatok közül?

– Két nyertes pályázatnak köszönhetően tudjuk majd várhatóan szeptember elsejével elindítani a Rózsa utcai óvoda épületében a minibölcsődét. A bölcsisek most az ovisokkal közös csoportba járnak. Fontos változást jelent majd az, hogy jelenleg csak a két évet betöltött piciket tudták felvenni, a minibölcsődébe viszont már hat hónapos koruktól járhatnak a csöppségek. A Béke telepi egykori művelődési ház felújítására 50 milliót nyert az önkormányzat. A tetőt kivéve megújul az egész épület, amely nyugdíjasklubnak és egyéb foglalkozásoknak ad helyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!