A lakóknak nem kerül semmibe, a cégeknek komoly költségeik lehetnek

2020.03.10. 17:30

Állampolgári kezdeményezés: Gorkij utca helyett Csoóri Sándor

Állampolgári kezdeményezés eredménye, hogy a Gorkij utca új elnevezése Csoóri Sándor utca lett. Az önkormányzat a döntést a Magyar Tudományos Akadémia álláspontjára hivatkozva hozta meg.

Héjj Vivien

Ottjártunkkor még a régi utcanévtáblák voltak kint

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Olvasónk jelezte, hogy a székesfehérvári Gorkij utca nevét lakossági kérésből kiindulva felülvizsgálta az önkormányzat, és a Magyar Tudományos Akadémia álláspontját figyelembe véve az érintett földrajzi hely új elnevezése immár Csoóri Sándor utca lett. A névváltoztatásról megkérdeztük az önkormányzat illetékeseit is. Mint megtudtuk, a város közgyűlése idén, a január 24-i testületi ülésen döntött a székesfehérvári Gorkij utca Csoóri Sándor utcára való átnevezéséről.

A polgármesteri hivatal KCR (központi címregiszter) irodája a következőket közölte: „Az állampolgári kezdeményezésre indult közterület-elnevezés kapcsán Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata beszerezte a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalását, melynek értelmében Gorkij részt vett a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartásában, így neve a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény értelmében közterület, illetve közintézmény elnevezésére nem használható.”

Az MTA témával kapcso­latos állásfoglalásában az aláb­biak olvashatók: „Leninnel szemben korainak tartja a forradalmat 1917-ben, de támogatja a konszolidálódó szovjethatalmat, világirodalmi kiadót szervez. Politikai konfliktusok miatt 1921-től 1931-ig külföldön él, 1931-ben hazatér, a Szovjet Írószövetség első elnöke lesz, így részt vesz a szovjet önkényuralmi rendszer fenntartásában, ha annak egyes jelenségeit nemegyszer éles konfliktusokat vállalva bírálja is.”

Ottjártunkkor még a régi utcanévtáblák voltak kint
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint hangsúlyozzák, a köz­területek elnevezése helyi önkormányzati feladat, így a városvezetés törvényi kötelezettségének eleget téve döntött az utca átnevezéséről.

Mint megtudtuk, közterület elnevezését kezdeményezheti a jegyző, az önkormányzat közgyűlésének bizottsági tagjai, a helyi önkormányzati képviselő, a közigazgatási területen belül bejelentett lakcímmel rendelkező állampolgár, továbbá a város közigazgatási területén fekvő ingatlan tulajdonjogával, székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező jogi személy.

Az érintett személyek a határozat véglegessé válása után az új lakcímkártyát postai úton, díjmentesen megkapják. Tudomásunk szerint ez még nem történt meg, annak ellenére sem, hogy a közüzemi számlák már az új utcanévre érkeznek. A változásról értesítést kap a földügyi szakigazgatási hivatal, a cégbíróság, a rendőrkapitányság, a tűzoltóság, a mentőállomás és a postahivatal, valamint a víz-, áram- és gázszolgáltató cégek. A Fejérvíz Zrt. tájékoztatása szerint a lakóknak nincs bejelentési kötelezettségük a változással kapcsolatosan, ugyanis a szolgáltató automatikusan az új címre küldi a hivatalos értesítéseket.

Az utcában tizenegy bejegyzett vállalkozás működik, ezek esetében további költségek is felvetődnek. En­nek finanszírozásáról az önkormányzat az alábbiakat közölte: „Az utcában működő bejegyzett vállalkozások esetében az eljárási költség és az illetékmentes közigazgatási eljárásokon túli esetleges egyéb költségek (például új cégtábla, új bélyegző­lenyomat készítése) a vállalkozásokat terhelik.”

Hogy mekkora ez a költség számszerűen? Erre a kérdésre az egyik érintett vállalkozó gyors fejszámolásba fogott, becslése szerint nagyjából ötvenezer és ötszázezer forint közé tehető majd az az összeg, amit az itt működő vállalkozásoknak ki kell fizetniük.

Az egyik érintett elmondása szerint a lakók a február 3-án kiküldött határozatban szembesültek először a névváltással. Ennek kapcsán a változtatás ellen aláírásgyűjtésbe kezdtek. Az ívet a nyilvántartott 108 lakóból – akik között gyermekek is vannak – mintegy 80 fő írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!