A megyében 4 intézmény van

2018.01.18. 14:00

Alig egy hónap maradt a jelentkezési határidőig

Február 15-ig jelentkezhetnek azok a leendő hallgatók az egyetemekre, főiskolákra, akik szeptemberben szeretnék megkezdeni vagy folytatni felsőfokú tanulmányaikat. Ezen túl a duális képzésben gondolkodóknak sem árt figyelniük a további időpontokra!

Szanyi-Nagy Judit

Egyetem

Ahogyan az elmúlt években, úgy idén is február 15-e a felsőoktatási jelentkezési határidő. Ez pedig azt jelenti, hogy a végzős középiskolásoknak, illetve azoknak, akik egy kis kihagyás után először, vagy ismét jelentkeznek a felsőoktatásba, már csak kevesebb mint egy hónapjuk van, hogy kitalálják, hova is mennének és mit tanulnának. Aki Fejér megyét célozza meg, jelenleg négy intézmény közül választhat.

Miért Fejér megye?

Nemcsak a korábbi sajtótájékoztatókon, nyílt napokon hangsúlyozták a szakemberek, de több korábbi diák is kiemelte: megéri a megyei intézményeket választani, még akkor is, ha azok egy budapesti egyetem vagy főiskola „kirendeltségeként” működnek. Mint hangsúlyozták: a gyönyörű környezeten túl az oktatás színvonala is érték, annak minősége magas szintű, és több esetben a kínált képzések is eltérnek egymástól. Léteznek ugyanis olyan szakok, amelyek csak a megyei intézményekben végezhetők el. Mindemellett az oktatás közvetlenebb, interaktívabb módon zajlik, mint egy több embert tömörítő budapesti intézményben.

Csábítóak lehetnek még az ösztöndíjak is. A „hagyományos” (tanulmányi, Bursa Hungarica, köztársasági) ösztöndíjak mellett Székesfehérváron megszerezhető az Alba Regia Felsőoktatási Ösztöndíj is, amely esetén a nyertes hallgatók havonta 20 ezer forint támogatáshoz jutnak – de az egyes intézmények további lehetőségeket is kínálhatnak.

Budapesti Corvinus Egyetem (BCE)

A székesfehérvári campus gazdálkodástudományi karán 2018 szeptemberében gazdálkodási és menedzsment nappali, pénzügy és számvitel nappali, turizmus-vendéglátás nappali, gazdaságinformatikus levelező alapképzések, valamint sportközgazdász nappali mesterképzés indul. A társadalomtudományi és nemzetközi kapcsolatok karon levelező mesterképzéseket indítanak: regionális és környezeti gazdaságtan, kommunikáció- és médiatudomány, illetve nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakként.

Az ösztöndíjakat tekintve a Corvinuson a hallgatók 10 százaléka nyerheti el a Székesfehérvári Kiválósági Ösztöndíjat, amely félévente 100 ezer forintos támogatást jelent a tanulóknak.

Dunaújvárosi Egyetem (DUE)

A 2015-ben egyetemmé avanzsált intézmény alapképzési szakjai között van (nappali és levelező képzésben) többek közt anyagmérnöki, gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és műszaki szakoktató is. Mesterképzésként gépészmérnöki, valamint tanári szakokat indítanak.

A leendő hallgatók a nyílt napokra is ellátogathatnak, de január 18–20. között a budapesti 18. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon is megismerhetik a négy intézményt Fotó: Pesti Tamás

Kodolányi János Főiskola (KJF)

A főiskola alapképzései között szerepel (nappali és levelező képzésben) előadóművészet, emberi erőforrások, közösségszervezés, szociális munka és turizmus-vendéglátás is. Mesterképzést nem indítanak Székesfehérváron.

Óbudai Egyetem (ÓE)

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán geoinformatikai és mérnöki tanulmányokat folytathatnak a hallgatók. A jelentkezők az alapképzések között földmérő és földrendező mérnöki, gépészmérnöki, mérnökinformatikus, műszaki menedzser és villamosmérnöki nappali képzéseket találhatnak. Mesterképzésben mechatronikai mérnöki szakon találhatják meg számításaikat a jelentkezők, nappali vagy levelező képzésben.

Duális képzést mind a négy intézmény indít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!