Az oktatás zavartalanul folyik

2020.02.26. 07:00

A tervezettnél előbb meg kellett kezdeni a Kossuth Iskola felújítását

Keddi lapszámunkban már említettük a Kossuth Lajos Általános Iskolát érintő felújítást, költözést. A munkálatokkal és az átszervezésekkel kapcsolatos teendőkről az intézmény vezetőjétől kaptunk tájékoztatást.

Héjj Vivien

A diákok intézményen belüli költözése gördülékenyen lezajlott

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az épület rendszeresen elvégzett ellenőrzése során a szakemberek problémákat észleltek az épület régi szárnyában található légópince támasztékaiban. Emiatt a fenntartó az érintett épületrészről részletes statikai vizsgálatot kért, amely kimutatta, hogy az elhasználódott támasztékok mielőbbi cserére szorulnak.

A városvezetés és a Székesfehérvári Tankerületi Központ úgy döntött, hogy az eredetileg a nyári szünet idejére tervezett felújítást haladéktalanul meg kell kezdeni és végre kell hajtani. A gyermekek biztonsága érdekében, az oktatás folytonosságának megőrzése mellett kedden a reggeli órákban megkezdődtek a munkálatok.

Strasszerné Farkas Márta, az intézmény igazgatója hálás a szülők, a gyermekek és a város együttműködéséért
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az érintett osztályok épületen belüli költözése bonyodalmak nélkül megvalósult. – Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy zökkenőmentesen lezajlott az érintett hét osztály átköltöztetése a régiből az új szárnyba. A költözés sikeréhez a gyerekek mellett a szülők és a Városgondnokság munkatársai is hozzájárultak – mondta el kérdésünkre Strasszerné Farkas Márta, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója. Az érintett termekből a padokat, a székeket, illetve a gyerekek személyes holmijait kellett kipakolni.

A munkálatok várhatóan néhány hónapot vesznek igénybe, de legkésőbb a szeptemberi tanévkezdésre már újra minden osztály a megszokott helyén folytathatja tanulmányait. Az önkormányzat és a fenntartó is az intézmény mellett áll, megengedték, hogy ne kelljen más helyszínre költöznie a diákoknak. Ehhez két konténertan­termet is felállítanak, várhatóan két-három héten belül. A diákok elhelyezését a szaktantermekben, az iskolakönyvtárban, illetve az épületben működő zeneiskola egyik termében oldják meg az átmeneti időszakban.

A diákok intézményen belüli költözése gördülékenyen lezajlott
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pakolás már reggel hét órakor megkezdődött. A rengeteg segítségnek köszönhetően tíz órától már újra az egész iskolában zavartalanul meg tudták tartani a tanórákat. – A költözés folyamatában teljes együttműködés volt a gyerekek részéről is. Rögtön hozták a holmijaikat, az egészet egy kalandnak tekintették, hogy most átmeneti időre átköltözhetnek. Természetesen a szülőket is időben tájékoztattuk, illetve polgármester úr közleményét a honlapunkon is megjelentettük, így mindenki időben információkhoz juthatott a változásokkal kapcsolatban. A legfontosabb, hogy a gyermekek biztonságát továbbra is biztosítani tudjuk – tette hozzá az igazgató.

A felújítás több tízmillió forintba kerül, melynek finanszírozását a tankerület és a város biztosítja.

A munkálatok az intézményben működő Csitáry Emil Művészeti Műhely Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanóráit nem érintik. A Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium érintett grafikus osztályai – az intézményvezetőkkel egyeztetve – február 25-től a Bory Jenő Általános Iskolában tanulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!