Koronavírus Fejérben

2020.04.02. 07:00

A helyzet fokozódik Fejér megyében, de támogatnunk kell egymást!

A segítség továbbra is elkél, s meg is adatik megyeszerte. Hol tárgyi adomány, hol házhoz hozott ebéd formájában, de a bezártság ellenére sem maradt senki sem egyedül.

Szanyi-Nagy Judit, V. Varga József

A szokásosnál több rendőrjárőr segített hétvégén a szabályok betartásában

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megyei bontásban

Fejér megyében szerdán 13 fő volt az igazolt új koronavírus-fertőzöttek száma – többek között ez derül ki a koronavirus.gov.hu portál szerdán közzétett adataiból. Hazánkban 525-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, 20-an hunytak el, 40-en meggyógyultak. A vírus az ország minden megyéjében jelen van, a sűrűn lakott területeken, így Budapesten (232) és Pest megyében (98) magasabbak az esetszámok. Húsz fölötti a fertőzöttek száma Győr-Moson-Sopron (26) és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (25). Tíz fölötti, de húsz alatti például Baranya (19), Csongrád (17), Komárom-Esztergom (12), Somogy (11) és Veszprém megyében (10). Tíz alatti a megyénkkel szomszédos Bács-Kiskun (8) és Tolna megyében (7), a legkevesebb Békés (3) és Heves megyében (3).

Továbbra is készülnek a szájmaszkok

Nádasdladányban minden idős, rászorult és gyermek ellátása megoldott – tudta meg lapunk Varga Tünde polgármestertől. A faluvezető köszöni a falubeliek munkáját, segítségét, s azt kéri továbbra is: mindenki vigyázzon magára, családjára, szeretteire és embertársaira! A szájmaszkokra hirtelen beérkezett rengeteg igény következtében már a tartalékokat is kiszállították. Készítésük a továbbiakban is folytatódik, jelenleg az alapanyagok beszerzése tart. Az esetleg elfekvő otthoni anyagokról a felajánlásokat Fister Gergő várja (06-30-6432139), aki házhoz megy értük. A helyi karitász csoport egy sárszentmihályi vállalkozás jóvoltából mintegy 400 szájmaszkra elegendő alapanyaghoz jutott, varrásukat Molnárné Szenczi Gyöngyi és Molnár Melinda végzi – adta hírül a csoport vezetője, Puskásné Gazdag Mónika. A polgármesteri hivatalt a lakosság heti egy alkalommal, szerdán 12 és 16 óra között keresheti fel személyesen, kizárólag halaszthatatlanul sürgős, intézni kívánt ügyeivel. Az elektronikus ügyintézés lehetősége mindenki számára adott a [email protected] e-mail-címen, a szükséges nyomtatványok pedig megtalálhatók a www.nadasdladany. hu honlapon. Érdeklődni lehet továbbá a 06-30-581-6591-es telefonszámon.

Minden ebédet házhoz visznek

Jenőben, figyelemmel a korlátozó intézkedések bevezetésére, hétfőtől minden megrendelt ebédet házhoz szállítanak, ezzel is csökkentve a személyes kontaktusok számát. Az óvoda kapuját zárva tartják. A kiszállításhoz az autó biztosított, viszont az április 6-ával kezdődő hétre, naponta 11 és 13 óra közötti elfoglaltsággal, önkéntes sofőrt keresnek. A falu a múlt évben ünnepelte templomuk 20 éves fennállását, most üresek a padok, azonban a helyiek körében ismert Fisterné Marika egy elkészült kis videófilmben imára hívja a híveket. Sokakat megvisel, hogy vasárnap nem mehetnek a templomba, de jelenleg nincs fontosabb üzenet annál, minthogy: maradjunk otthon! – hangsúlyozza Kerekes Ildikó polgármester. Végül egy bejegyzés a közösségi oldalról: Megérkezett az első gólya Jenőbe!

Útfelújítások Lepsényben. Különösen nagy szükségünk van a pozitív hírekre
Fotó: Önkormányzat

Időben fogjuk meg egymás kezét!

Lepsényben a Magyar falu programban elkészült az óvodakerítés felújítása. Megkezdődött a Jókai, a Rákóczi, a Nádasdy és a Posta utca útépítéssel érintett szakaszainak műszaki átadása. Az elmúlt évtizedek legnagyobb volumenű útfelújítását szintén a Magyar falu program és a Belügyminisztérium támogatásával valósították meg. Ezekben a nehéz időkben még inkább szükségünk van pozitív hírekre – hangsúlyozta Salamon Béla polgármester. A Napraforgó Óvodába jelentkezni kívánó gyermekek szüleinek jelzését április 2-án, csütörtökön 8 és 12 óra között a személyes kontaktus kerülése érdekében e-mailben vagy telefonon várják a kicsik adatainak megadásával: [email protected], (22) 437-022. Az április 20-ára meghirdetett nyílt nap a rendkívüli helyzetre való tekintettel elmarad.

A képviselő-testület adománykéréssel fordult a település lakóihoz, vállalkozásaihoz. „A felhívás azért született meg, mert a következő hónapok vélhetően nagy megpróbáltatásnak teszik ki nehezebb anyagi helyzetben élő polgártársainkat. Időben fogjuk meg egymás kezét, hogy a nehéz időszak végén tiszta lélekkel tudjunk egymás szemébe nézni” – áll a faluvezető közleményében. A pénzügyi adományokat az önkormányzat bankszámlájára várják: 59500526-16545153. Átutaláskor a közlemény rovatban kérik feltüntetni: koronajárvány. A nagyközségben személyre szóló levélben tájékoztatták a 65 év felettieket, amennyiben segítségre van szükségük (bevásárlás, gyógyszerkiváltás, csekkfeladás), az önkormányzat munkatársai a rendelkezésükre állnak. – A következő hetek, hónapok nagy türelmet, fegyelmet és odaadást kívánnak mindannyiunktól. Már eddig is többen jelezték segítő szándékukat, amelyet köszönök – tette hozzá a faluvezető.

Minden szálat elvarrtak

Igaron legalább négy napon át folyt a közös munka: lelkes önkéntesek érkeztek a napokban a polgármesteri hivatal épületébe, hogy ott maszkokat készítsenek az idősek és a gyermekek számára. Molnár István polgármester arról tájékoztatott: bár Igaron, Igar-Vámon és Igar-Vámszőlőhegyen, illetve a településrészek környékén nem tudnak fertőzött betegről, mindent megtesznek a megfelelő védelem érdekében. Ezért készítettek közös erővel összesen 350 darab mosható szájmaszkot, amelyeket a napokban minden 11 év alatti és 65 éven felüli igari lakosnak el is juttattak. A „csomagban” egy levél is helyet kapott, amelyben nemcsak a szükséges óvintézkedésekről tájékoztatták a címzetteket, de név szerint felsorolták azokat a segítőket, támogatókat, akik varrtak, netán varrógéppel vagy anyaggal járultak hozzá a sikeres akcióhoz. Mindemellett Igaron olyan lakos is él, aki saját maga, egyedül készíti el a szájmaszkokat, amelyeket aztán szét is oszt a környezetében.

Önkéntesek készítettek Igaron szájmaszkokat
Fotó: Önkormányzat

Autó a mentőknek

Egy székesfehérvári cégcsoport kishaszongépjárművet adott át használatra szerdán a fehérvári mentőállomás részére. A szolgálati célra felajánlott gépjármű a rendkívüli járványügyi helyzet végéig segíti a mentőállomáson dolgozók logisztikai munkáját, leginkább az egészségügyi eszközök szállítását. A cégcsoport, tevékenységi köréhez igazodva, így próbálja támogatni az egészség szolgálatában a frontvonalon dolgozók szakmai munkáját.

Vigyázzunk egymásra!

Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban felhívással fordult a Fejér megyei polgárokhoz: – Elsőként ezúton is szeretnék köszönet mondani az egészségügy, a szociális ágazat és a rendvédelem területén dolgozóknak az eddigi kitartó munkájukért és helytállásukért. Köszönöm megyénk lakóinak együttműködését az óvintézkedések betartásában. Külön köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik önkéntes munkával vagy adományozással nyújtanak segítséget embertársainknak a járvány idején. A szakmai szervezetek tájékoztatása szerint a koronavírus-járvány neheze csak most jön, amikor a csoportos megbetegedések szakaszát felválthatják a tömeges megbetegedések. A szakemberek és a kormány mindent elkövet a járvány kezeléséért és a magyar emberek egészségéért, biztonságáért, de ezek az intézkedések csak akkor vezetnek eredményre, ha betartjuk az otthonmaradásra biztató felhívásokat.

– Arra kérek minden Fejér megyei lakost, különösen a veszélyeztetett, időskorú embertársainkat, hogy fokozottan tartsák be a rendkívüli helyzetben megalkotott jogszabályokat, és az otthonukat csak rendkívül indokolt esetben hagyják el, szükség esetén kérjék a települési önkormányzatok segítségét. Mindannyian fogjunk össze, és vigyázzunk egymásra! – tette hozzá Molnár Krisztián

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!