Koronavírus Fejérben

2020.03.17. 11:30

A Fejér megyei iskolák készülnek a digitális oktatásra

A Székesfehérvári Tankerületi Központot, valamint a szakképzési centrumot is megkérdeztük az iskolák jelenlegi helyzetéről. A digitális oktatás kidolgozása már megyeszerte folyamatban van.

Héjj Vivien, V. Varga József

Az iszkaszentgyörgyi iskolában sem tartózkodtak már hétfőn diákok Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A megyeszékhelyen és az egyes vidéki településeken működő általános iskolák jelenlegi helyzetéről a Székesfehérvári Tankerületi Köz pontnál érdeklődtünk. Megkérdeztük, hogy az intézményekben mikortól és milyen platformon kezdődik el a távoktatási képzés. Megkérdeztük, hogy a pedagógusok számára rendelkezésre állnak-e a szükséges eszközök, illetve milyen megoldást tudnak biztosítani azoknak a diákoknak, akiknek otthon nincs számítógépük vagy internetkapcsolatuk. Továbbá érdeklődtünk, hogy az új rendszer keretében hogyan tudják megoldani a készségtárgyak – ének, rajz, technika, testnevelés – oktatását. Valamint arra is rákérdeztünk, hogy a diákok étkeztetése miként biztosított a kialakult helyzetben. Kérdéseinkre lapunk megjelenéséig nem érkezett választ. Amenynyiben tájékoztatást kapunk, az elkövetkező napokban viszszatérünk a témára.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum intézményeiben a hétfői és a keddi napon tanítás nélküli munkanapot rendelt el Kulcsár Szilvia főigazgató. A tanítás nélküli munkanapokon a tanulók otthon tartózkodnak, gyakorlatra nem kell menniük, ugyanakkor elérhetőnek kell lenniük az osztályfőnökök számára a már megadott módokon. A hétfői napon tantestületi értekezletet tartottak a szakképzési centrum intézményeiben, ahol minden pedagógus megkapta a megfelelő informatikai hátteret ahhoz, hogy minőségileg is maximálisan el tudják látni az új feladatot. Emellett megtörtént a tanulók online platformokra történő beléptetése is.

A duális partnerek esetében szerdától, amennyiben a szervezet tudja fogadni a tanulókat, és a képzés biztonságosan megoldható, a diákok gyakorlata folytatódik. Ha a duális partner nem tudja fogadni a tanulókat, abban az esetben a gyakorlatot digitális munkarendben, egyéni felkészüléssel, projektfeladat keretében kell teljesíteni. Az iskolai tanműhelyi gyakorlatok is ilyen formában valósulnak meg. A diákok folyamatos tájékoztatást kapnak a munkarend menetéről, sajátosságairól.

Polgárdiban, a Széchenyi István Általános Iskolában Kárpátiné Frank Éva Lilla igazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy a továbbiakban alkalmazott digitális munkaformákról folyt náluk hétfőn az egyeztetés. Az új információkat az intézmény közösségi oldalán és a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszeren (KRÉTA) oszt ják meg a szülőkkel.

Az iszkaszentgyörgyi iskolában sem tartózkodtak már hétfőn diákok
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A polgárdi önkormányzat elsősorban az étkeztetés kapcsán érintett. Az iskolai étkeztetést hétfőn annak a 39 főnek tudták biztosítani, akiket jogszabály szerint kötelesek ellátni, ők egyszeri alkalommal házhoz szállítással kapták meg az ételt.

Nyikos László polgármestertől megtudtuk, hogy március 17-től, keddtől a házhoz szállítást nem tudják biztosítani. Az ételeket az érintettek az Aradi Ignác Művelődési Háztól, az iskolai közétkeztetés helyszínéről tudják elvinni, előredobozolt formában. Éthordó használata tilos, a dobozolás költségét az önkormányzat fizeti. Enyingen, a Batthyány Fülöp Gimnázium és Általános Iskola vezetőségétől úgy értesültünk, hogy a diákok számára az étkezést a város önkormányzata biztosítja. A szülőket arra kérte az iskola, hogy vegyék fel a kapcsolatot gyermekük osztályfőnökével, és jelezzék igényüket. A tízórai-ebéd-uzsonna egy csomagban érkezik, s mindennap 12 órakor átvehető az iskola konyhájának Kossuth utcai bejáratánál. Azok a tanulók, akiknek az otthoni tanuláshoz szükséges felszerelése az iskolában maradt, hétfőn kora délután átvehették a tankönyveket, tanszereket. Az iskola kizárólag azokat a gyerekeket tudja fogadni, akiknek szülei mindketten dolgoznak, számukra 7–16 óra között kis csoportokban biztosítanak felügyeletet.

Szabadbattyánban, a Batthyány Lajos Általános Iskolában is életbe lépett a digitális munkarend. Az iskolabusz nem közlekedik. Amint Ekler Zoltán iskolaigazgatótól megtudtuk: hétfőn megkezdték az új munkarend részleteinek (tananyagátadás, számonkérés módja, egyebek) kidolgozását, amelyről elsődlegesen a KRÉTA-rendszeren keresztül tájékoztatják majd a szülőket. Megértést és türelmet kérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!