Helyi arcok

2018.03.13. 13:00

7-es: Villámokkal, tornádókkal viaskodnak a perkátai viharvadászok

Rossz érzés fogja el Önöket, amikor villámlik és dörög az ég? Álmodoztak már arról, hogy milyen lehet szembenézni egy tornádóval? A perkátai viharvadászok, Papp Péter és Szebellédi Tünde élete olyan, akár egy izgalmas katasztrófafilm!

Elekes Gergő

Fotó: Papp Péter és Szebellédi Tünde

A perkátai viharvadászok már korábban is elkápráztattak minket munkásságukkal. Nemrégiben fagyasztott szappanbuborékokat fotóztak, majd videóra vették, ahogy a forró víz összecsap a jéghideg időjárással. Úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy jobban megismerjük őket!

- Miért éppen a viharvadászát? Hogyan alakult ki Önökben a vágy eme nem mindennapi hivatás iránt? Gyermekként rajongói voltak a Twister-kaliberű filmeknek?

Lenyűgöz bennünket a természet ereje, szépsége, melyet a meteorológia nyújt. Természetesen minden időjárással kapcsolatos katasztrófafilmet már kívülről fújunk.

- Melyikük kezdte először?

Péter: Én voltam az első, már több, mint 10 éve dokumentálom a helyi időjárási eseményeket, 2017 tavasza óta már viharvadász vizsgával megkoronázva.

- Mit takar pontosan az Önök esetében a viharvadászat? Villámokkal, tornádókkal, égi jelenségekkel foglalkoznak? Főállásban foglalkoznak ezzel vagy pusztán hobbiként tekintenek rá?

Számunkra csupán hobbi, de egyben elhivatottság is. Természetesen követjük az időjárás változásokat, melyekbe beletartozik a villámok fotózása, esetlegesen kialakuló tornádó is.

Egy-egy viharvadászat, észlelés után fényképes, videós beszámolókat készítünk a Viharvadászok Egyesületének honlapjára, ezzel segítve a hazai viharok jobb megértését, előrejelzések pontosítását.

- Csak Magyarország határain, lakóhelyük közelében üldözik a viharokat vagy külföldön is szoktak megfigyelni?

Országhatáron belül tevékenykedünk, de jellemzően inkább lakóhelyünk közelében kergetjük a viharokat.

- Volt-e olyan emlékezetes időjárási eset, melyre egész életükben emlékezni fognak?

Péter: 2017 májusában nem mezociklonális tornádó alakult ki Perkáta térségében, egy masszív konvergencia mentén. Az első gomolyfelhőtől a tornádó elhalásáig követtem az eseményeket, miközben egy másfél centiméteres jégdarabok hullottak az égből. Saját biztonságommal és értékeim biztonságával nem törődve dokumentáltam az eseményeket.

Fotós: Papp Péter és Szebellédi Tünde

Tünde: 2016 júniusában szokatlan időjárási helyzet bontakozott ki a délkeleti országrészben. Amerikai kaliberű szupercellák sora robogott végig a térségen. Több napon keresztül folyamatos zivatartevékenység mellett, elképesztő felhőformákat, heves jégesőket, felhőszakadásokat produkáltak a zivatarok.

Fotós: Papp Péter és Szebellédi Tünde

- Ha olvasóink közül valaki kedvet kapna a viharvadászathoz, mit tudnának tanácsolni nekik? Mivel kell rendelkeznie egy leendő viharvadásznak?

Tisztelje a természetet, és rendelkezzen alapvető meteorológiai ismeretekkel. Ne arra menjen amerre sötétebb az ég, mert veszélyes szituációba is sodorhatja magát.

Papp Péter és Szebellédi Tünde, a perkátai viharvadászok

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!