Frissen Fejérből

2021.11.03. 14:00

Nagy port kavart a haltelepítés a Pátkai-víztározóba

Úgy látszik, bármi történik mostanában a víztározók és a Velencei-tó környékén, az indulatokat kavar.

Tihanyi Tamás

A horgászegyesület elnöke szerint a haltelepítés, a horgászat miatti etetés nem ront a tározó vízminőségén

Fotó: Illusztráció: Kovács Péter

Negyven mázsa horogérett pontyot telepített minap a Pátkai-víztározóba a horgászati hasznosító, a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége. Az intézkedés a közösségi média felületein azonnal vihart és indulatokat kavart, nagyon sokan hozzászóltak a témához, természetesen nagy számban és elsősorban olyanok, akik sem a halgazdálkodáshoz, sem pedig a vízügyi szempontokhoz nem értenek. Az egyik „vád” a haltelepítésekkel szemben az volt, hogy a nagy testű halak kihelyezése, illetve a horgászattal együtt járó etetőanyag-felhasználás csak tovább ront a vízminőségen, amelynek javulásán múlik végeredményben a Velencei-tó vízpótlása.

A horgászegyesület elnöke szerint a haltelepítés, a horgászat miatti etetés nem ront a tározó vízminőségén
Fotó: Illusztráció: Kovács Péter

 

– Szögezzük le: ilyen hideg vízben nincsen értelme etetőanyagot használnia annak, aki kicsit is tisztában van a horgászat alapjaival! – mondta kérdésünkre Nagy Attila horgászvilágbajnok, a Horgász­egyesületek Fejér Megyei Szövetségének társadalmi elnöke, aki hozzátette azt is: az etetőanyag nem fokozza a víz klorofiltartalmát, ez egy teljesen téves elmélet. Tény, hogy a Pátkai-víztározónak vannak elöregedett részei, és tervben szerepel ezek kotrása, de az is tény, hogy a vízminőség javításának folyamata független a horgászati tevékenységtől. A Hofesz elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ma egy minőségi horgászati etetőanyag kilója ezer forintba kerül, azaz józan gondolkodással elképzelhetetlen, hogy ilyen árak és mennyiség mellett a tározó vizének minőségét rontani lehetne: az etetőanyagot egyébként is megeszi a hal. Ráadásul Pátkán csak kevesen bojliznak, ez nem jellemző horgászati tevékenység.

Az elnök szerint az etetőanyag nem fokozza a víz klorofiltartalmát

– Érdemes azon is elgondolkodniuk azoknak, akik az etetőanyagokkal akarják összefüggésbe hozni a vízminőség változását, hogy ez miért nem következett be akkor, amikor lényegesen olcsóbban, és nagyobb mennyiségben lehetett etetőanyaghoz jutni? Ez korábban miért nem jelentett vízminőség-változást?

A szakember elmondta: kár volna mindent a horgászok nyakába varrni, miközben jelentős a vízimadarak ürülékének terhelése, arról nem beszélve, hogy a tározók körbe vannak véve mezőgazdasági művelés alatt álló területekkel, és a felhasznált mű­trágya maradéka belefolyik a tározókba és szennyez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!