„Leamortizálták a legszentebb helyünket”

2021.11.20. 07:00

Újabb gyalázat keresztény jelképeink ellen

Rongálással, gyalázással és kereszténygyűlölettel találkozhattak azok, akik a minap Etyeken jártak a Kálváriánál, ahol trágár kifejezéseket firkáltak vallási szobrokra.

Déri Brenda

Lapunk a pénteki napon kapta a bejelentést, miszerint eddig ismeretlen személy vagy személyek megrongálták a Kálváriánál található szobrot, összefirkálták és temérdek mennyiségű szemetet hagytak a területen. A nagyközség polgármestere, Zólyomi Tamás elmondta, hogy az eset három nappal ezelőtt történhetett, azonban annak vannak előzményei is.

– Körülbelül két hónappal ezelőtt valaki egy személygépkocsival nekihajtott az itt található szobornak, aminek a fő része meg is repedt. Majd, ahogy elnéztük, megpróbálta eltüntetni a törmelékeket, és félretolta az autót. Próbáltuk megkeresni a tulajdonosát, de nem találtuk, a gépjármű pedig a mai napig ott van.

A polgármester úgy véli, hogy a három nappal ezelőtti esemény összefüggésben van a két hónappal korábbi rongálási kísérlettel. Véleménye szerint ez nem véletlen egybeesés.

Meggyalázták a kálváriasort
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

–Valaki vagy valakik leamortizálták a legszentebb helyünket – fogalmazott a polgármester, aki mellett Etyek országgyűlési képviselője, Tessely Zoltán is megszólalt. Nagy sajnálattal értesült az ügyről, és reméli, hogy a hatóságok mihamarabb kézre kerítik a tetteseket. Roppant mód szomorúnak találta az ilyesfajta tettet a keresztény vallással szemben. Megkerestük a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság részéről a sajtószóvivő, Sebestyén Máriát is, hogy hol tart jelenleg a rendőrségi vizsgálat. A szóvivő úgy nyilatkozott, hogy rongálás vétsége miatt büntetőeljárás indult a Bicskei Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen. Jelenleg még folyamatban van a tanúkutatás és az anyaggyűjtés.

Szörnyű! Megrongálták a jelképeket Etyeken
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Megyeszékhelyünk főpolgármesterével, Cser-Palkovics Andrással is felvettük a kapcsolatot, aki szerint egy ilyen tettet minden jóérzésű ember politikai és ideológiai hovatartozásától függetlenül elítél. – Egyöntetűen és egyhangúan mindenkinek el kell utasítania, ha valaki egy vallási jelképet és egy köztéri alkotást megrongál. Reméljük, és bízunk abban, hogy a rendőrség megtalálja az elkövetőt vagy elkövetőket, így esetleg a tett indítékaira is fény derül. Ide vezet az a fajta gyűlöletkampány, ami a keresztény értékekkel kapcsolatban folyik, és sajnálatosan a mindennapi közbeszéd szerves része lett ma már. Egy biztos, hogy ez a megye a Szent István-i hagyományokra épül, erre joggal büszke és ezen keresztény jelképek nélkül elképzelhetetlenek lennének.

Ezek is érdekelhetik

facebook comments widget