Fent, az égben kell megoldani

2020.05.02. 20:00

Varga Imre Istvánnal a NAK Fejér megyei elnökével beszélgettünk

A meleg időszak közeledtével egyre nő az esélye annak, hogy olyan légköri viszonyok alakuljanak ki, amik jégesőt okoznak. Ma Magyarország teljesen lefedett jégkármérséklő rendszert tudhat a magáénak, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) üzemeltet.

Palocsai Jenő

Az ország gyakorlatilag teljes lefedettséggel rendelkezik. Képünkön egy jégkárelhárító berendezés és Boda Zsolt termelő

Fotó: Szendi Péter

A jégszemek legtöbbször fagyott vízcseppekből álló csírákra épülve kezdenek el kialakulni. A csírák lehetnek fagyott vízcseppek, összetömörödött hópelyhek, de akár a kavicsok, növényi részek, rovarok is, melyet az erős feláramló szelek emelnek fel a zivatarfelhőbe. A csírák a nulla fok alatti hőmérsékletű felhőrétegekben túlhűlt vízcseppekkel ütköznek össze, és ezáltal hízik egyre nagyobbra a jégszem. Ezt a növekedési folyamatot kell le­lassítani vagy megállítani, hogy ha már egyszer létrejöttek a szemek, azok ne legyen túl nagyok, mikor elhagyják a felhőt, mert onnantól a földig már nem tudnak elolvadni.

Már a 19. század végén építettek jégágyúkat, de később kiderült, hogy azok hatástalanok voltak. Azóta változott a világ, most talajgenerátorok igyekeznek meggátolni a jégszemek hízását a felettünk tornyosuló felhőkben, méghozzá úgy, hogy nemcsak a mezőgazdasági területeket védik ezzel, hanem gyakorlatilag teljes lefedettséggel bír az ország. Varga Imre Istvánnal, a NAK Fejér megyei elnökével erről a rendszerről beszélgettünk.

Mikor alakult ki ez a hálózat?

– Az elmúlt 35 évben a mezőgazdasági károk 20 százaléka jégkár volt. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élére állt azoknak a törekvéseknek, amelyek országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer kialakítását szorgalmazták. A köztestület által kiépített, 2018 májusától működő rendszer a talajgenerátoros technológiát alkalmazza, amely az ezüst-jodid hatóanyagot a meleg levegő feláramlásával juttatja a légkörbe, és ott gátolja meg a nagyobb jégszemek kialakulását. A jégkármérséklő rendszerben országosan 986 (764 manuális és 222 automata) talajgenerátor üzemel, ebből 42 található Fejér megye területén (30 manuális és 12 automata).

Az ország gyakorlatilag teljes lefedettséggel rendelkezik. Képünkön egy jégkárelhárító berendezés és Boda Zsolt termelő

Fotó: Szendi Péter

A gazdák a NAK-kal szerződtek, ám voltak olyan hangok, hogy egy vegyipari cég esetleg érdekelt az ügyben és üzenetet küldött a kezelőknek. Történt-e üzemeltető vagy tulajdonosváltozás a rendszerrel kapcsolatban?

– Vegyipari cég nem küldhetett értesítést a jégkármérséklő rendszer tesztelésével és az időszak indulásával kapcsolatosan. Nem történt üzemeltető- és tulajdonosváltás sem a jégkármérséklő rendszernél, azt továbbra is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üzemelteti, működését pedig az Agrárminisztérium finanszírozza.

A riasztórendszer egy olyan applikáció segítségével működik, ami egy mobiltelefonon is elfut, de az ehhez kapott készülékkel nem lehet telefonálni. Praktikus ez?

– Az üzenetek biztonságos továbbítása a rendszer hatékony működtetésének az alapja. Ehhez az erre használt mobiltelefont speciálisan be kell állítani, így a készüléket másra lényegében nem lehet használni. A generátorkezelő saját mobiljára nem lenne teljes bizonyossággal garantálható az üzenetek elküldése.

A telefonok távfrissítése folyamatosan zajlott, 2020. április 15-e reggelére, az országos jégkármérséklő rendszer indulásának idejére működött a rendszer, minden generátorkezelő megkapta a tájékoztató üzenetet.

Mit éget el ez a rendszer, és van-e annak egészségkárosító hatása?

– Hasonlóan Magyarországhoz, Franciaországban, Németországban, Ausztriában és Horvátországban is acetonban feloldott ezüst-jodidot használnak a jégkármérséklő rendszer üzemeltetésére. Az elégetett oldat égéstermékében vízgőz, szén-dioxid és ezüst-jodid kristályok lesznek, ezen anyagok nem veszélyesek. Az ezüst-jodidot egyébiránt a gyógyászatban és az ivóvíztisztítás során is alkalmazzák. A hatóanyagnak nincsen semmilyen káros hatása az emberre, állatra, növényzetre, akár a kiskertben is működhet a berendezés. A bekapcsolt generátorok működésük során átlagosan óránként 1,1 liter ezüst-jodidos oldatot párologtatnak el.

Hány riasztás van évente átlagosan?

– A jégkármérséklő rendszer tavalyi, 169 napos védekezési szezonjában országos szinten 101 napon kaptak riasztást (azaz átlagosan heti négy napon) a generátorkezelők. A megyei adatokat vizsgálva kiderül, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye a csúcstartó, ahol 447 órát üzemeltek a generátorok, míg a legkevesebbszer, 227 órán át Győr-Moson-Sopron megyében kellett bekapcsolva tartani azokat. Fejér megyében 297 órát üzemeltek a talajgenerátorok, és 54 bekapcsolás volt 2019-ben.

Az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer kiépítése a gazdálkodókon kívül Magyarország teljes lakossága számára is kézzelfogható előnyöket hoz, hiszen megvédi a lakóházakat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!