Isten segedelmével sikerülhet

2020.05.20. 14:00

Lázasan dolgoznak a bodajki templom körül, hogy az új arcát lássák a búcsúra érkezők

A Segítő Szűz Mária Kegyhely több forrásból is megtámogatva nagy változáson megy keresztül. Az évszázados búcsújáró hely temploma és annak közvetlen környezete eddig is impozáns volt, ám bármennyire is a múlt viharairól mesélnek a falak, a bizakodó keresztény ember előre is tekint, vagyis fejlődni kell, haladni a korral.

Palocsai Jenő

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Bodajk plébánosát, Mórocz Tamást kérdeztük arról, hogy mennyire akadályozták a jelentős beruházást a koronavírus miatt hozott szigorú szabályok. Az egyházi vezető arról is beszélt, hogy az online misézést felváltja a korábban megszokott hagyományos, közösséget összekovácsoló misék sorozata.

Hogy állnak, esetleg állnak-e a felújítási munkálatok?

– Hála Istennek jól, nagyon közelít az ősz, ami az átadás időpontja lesz, azon vagyunk, hogy szeptemberben a búcsúkor tudjuk fogadni a várhatóan jelentős számban hozzánk érkezőket, mindazokat, akiket érdeklődéssel tölt el a felújítás eredményének várható szépsége, újdonsága.

Lelassította a járvány a kivitelezés ütemét?

– Amennyire félő volt az elején, hogy minden megtorpan a vírus miatt, annyira tudtunk ütemesen haladni a korábbi hónapokban. Bár a speciális anyagrendelések csúszhatnak egy kicsit, de talán ebből sem lesz nagy gond.

Végeznek időben a kivitelezők?

– Egy ekkora beruházásnak van egy véghatárideje, de az átadás, esetleges javítás, még több hetet is igénybe vehet. Most arra készülünk, hogy szeptember közepén a Mária-napi búcsút az átadott területen meg tudjuk tartani. A kivitelezőt erre kötelezi a szerződése, és érzékeljük, hogy ezért mindent meg is kíván tenni, hogy a nagy napon közösen adhassunk hálát az Úrnak.

A mindennek töltést és textúrát adó díszburkolatok felhelyezése zajlik éppen Bodajkon
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mit lehet tudni, mikor indul országosan, illetve megyei szinten az offline misézés?

– Minden egyházmegye maga hoz döntést erről, nálunk pénteken Spányi Antal püspök atya engedélyezte a hétköznapi szentmisék nyilvános bemutatását templomainkban, és a héten hoz döntést a hétvégi liturgiák végzésének lehetőségéről. Ez a hét jó alkalom arra, hogy visszatérjünk az egyház liturgikus életébe. Ebben a körzetben mind a tíz ide tartozó plébániatemplomban lesz a héten szentmise, gyóntatás és május lévén elimádkozzuk a Szűz-anya tiszteletére, köszöntésére a Loretói litániát.

Hogyan zajlik majd a hagyományos mise Bodajkon, ahol a felújítások tovább bonyolítják a helyzetet?

– A héten nekünk fizikailag is fel kell készülnünk erre, azaz a három hónapnyi belső munka után takarítunk és pakolunk. Péntek este lesz Bodajkon a kegytemplomban először szentmise, addigra tudjuk a közben munkaterületté vált kegytemplomot visszakapni a liturgikus élethez. A többi hozzánk tartozó templomban is kellő elővigyázatossággal készülünk a nyitásra, vagyis alapos takarítással és fertőtlenítők elhelyezésével. Csütörtökön lesz régies nevén áldozócsütörtök, amin szép hagyomány, hogy egyházmegyénk összes templomában közös szentség-imádást tartunk, mintegy az egyházmegye szentségimádási napja ez. Nálunk ezt a szentórát még a kálváriáról az Úr Tömlöce kápolnából imádkozzuk online bekapcsolódási lehetőséggel, mert sokan lesznek, vannak, akik nem tudnak még eljönni, és így talán be tudnak majd kapcsolódni a közös imába.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mi a tapasztalat az online misenézők számával kapcsolatban?

– Azt látjuk, hogy a legtöbb plébánia elindította az online misézést, aminek következményeképp valószínűleg minden közösség a saját közvetítését követhette. Mi örömmel láttuk, hogy sokan követtek bennünket, és a hozzászólásokból az is kitűnt, hogy egy aktív imádkozó közösség jött létre így is. Istennek legyen ezért is hála!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!