a technika már itt van

2018.09.04. 07:00

Az Alba Innovár számára is elkezdődött a tanév

Szeptember 3-án a második „évad” első napjára ébredtünk a székesfehérvári Alba Innovár tekintetében.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mint Laufer Tamás központvezető és Cser-Palkovics András polgármester summázta, az előző tanév sikeres volt, de a kiemelkedő területeken túl a további fejlődésre is koncentrálni fognak. Éppen ezért ettől a tanévtől kezdve nemcsak a diákokat, gyermekeket, de a felnőtteket is megcélozza az alba innovár: a fehérvári vállalatokkal közösen felnőttképzési programot alakítottak ki.

Segítő robotkarok

A tanterv részeként a felnőttek két-háromnapos digitális operátor képzésben, valamint nyolchetes, magasabb képesítést adó képzésben is részt vehetnek. Előbbi azoknak szól, akik már valamelyest ismerik az internetet, de nem használják azt kellő magabiztossággal. Őket a hatékonyabb versenyképességre (e-mailezni, pályázatokat benyújtani) tanítják. Utóbbi pedig egy, az operátorinál egy fokkal magasabb képesítést ad, s az ipari környezetet hatékonyan szimuláló robotokkal való közös munkát jelenti.

A robotkarok a logisztikában is segítő kezet nyújtanak: itt éppen az azonos színű kockákat helyezték egymásra Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ehhez a – kilenc főre bővült – szakembergárdának úgynevezett Dobot robotkarok is rendelkezésére állnak, melyek segítségével modellezhetők az iparban végbemenő munkafolyamatok, valamint ezeken a programozás is megtanulható. Az egykarú robotok ugyanis képesek felemelni az adott tárgyakat (jelen esetben színes kockákat), amelyeket az adagoló robot a rendszerező robot rendelkezésére bocsát, majd ez utóbbi a szín alapján gondoskodik a megfelelő logisztikáról.

A speciális eszközöket a nyár elején szerezték be a szakemberek; ennek köszönhetően még a szünidőben elkészült a tananyag és az ahhoz szükséges módszertan, unikális módon magyar nyelven.

Cser-Palkovics András polgármester a programozható, átalakítható drónt tanulmányozza. Bal hátul Alba, az egyik fehérvári robot figyeli őt Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– A technológia már itt van – hangsúlyozta a városvezető –, éppen ezért fel kell készülnünk a robotizációra, a bekövetkező változásokra. Ebben pedig nagy felelősségünk van.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!