Táncvarázs, mesevilág

2018.08.13. 11:30

Zsúfolásig telt belváros várta a néptáncosokat Székesfehérváron

Petrezselyemből nem nagyon fogyott a hétvégén. Senki sem árulta, helyette inkább mindenki táncolt. A legjobban azok a járókelők jártak, akik a népviseletbe bújt táncosokkal rophatták.

Majer Tamás

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Izgalmas volt a XXIII. Nemzetközi Néptáncfesztivál megnyitója előtti belvárosi felvonulás. Kapualjból, bódé mögül, a föld alól, mindenhonnan tánccsoportok szökkentek elő. A pláza előtt az oroszországi Baskír Köztársaság táncosai szaporázták. Ha a zászlók nem segítettek volna, bemutatta őket a férfiak prémsapkája. Bizony, a népviselet kánikulában is kötelez…

Kicsit odébb, a Liszt Ferenc utcában bolgárok járták. Egyesek szerint Kati néni is odahagyta néhány perce a kocsiját, hogy beálljon közéjük. A franciák a Városház téren vívtak! Párbajtőrre írt koreográfiájukat zenészeik dobokkal és furulyákkal kísérték. A görögöknél – ők a Szent István-emlékjelnél bukkantak fel – a hegedűszóra a duda hangja válaszolt.

Víg táncházzá nemesült szombat délután Székesfehérvár belvárosa

Puff, bumm, csatt! Az indiaiak egyszer csak előjöttek „rejtekeikből”, dobokon zengő ritmusuk másodperceken belül összetoborozta a belváros népét. Az ázsiaiak botokkal adtak elő harcos koreográfiát.

A mexikóiak a Ciszterci templomnál emelték a tétet és a sombrerókat. A cseheket a Mátyás király-emlékmű magasságában összegyűltek hallhatták énekelni.

A Görögországból érkezett táncosokat hatalmas üdvrivalgással éljenezte a közönség Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Nyitó gála

A pörgő bemutatókat rögtönzött össztáncok hevítették, felkérték a bátrakat az előadók.

A pezsgő felvonulás végén a tánccsoportok diadalmasan vonultak át a lezárt Mátyás Király körúton, ahol már több ezer ember várta a nyitó gálát. A legjobb helyeket már sok órával a 19-es kezdés előtt elfoglalták!

A hétvége két napján 10 és 18 óra között a gyerekes családoké volt a város. A pázmándi Levendula Játszóház és Alkotóműhely sátrainál, valamint az Országzászló téri Szélkakas Népi Játszóparkban csintalankodhattak a kicsik.

A Mátyás király-emlékműnél párhuzamosan készültek a ménesnyi gyékénylovacskák – raffiával, kóccal – és a kékfestő valamint pöttyös kendőkkel ékesített kukoricacsuhé babák.

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

A Püspöki palota előtt fából készült népi játékok kipróbálása mellett többek között malmosat is játszhattak a gyerekek. Hogyan lesz a búzából kenyér?

– Előbb a búzakalászból kicsépeljük a magot, aztán ha rostánk nincs, akkor a kezünkben kifújjuk közüle a pelyvát. A megtisztított magot betalicskázzuk a malomba – mesélte László Zita, mit is játszik a kicsikkel.

Arra is odafigyelt, hogy a gyerekek megtanulják: bizony-bizony a magyar ember malma az óramutató járásának megfelelően forog. Az őrlés után a búzaőrleményt a gyerekek átszitálhatták, hogy aztán „játszásiból” sóval, vízzel, kovásszal ki is süssék nyomban egy piciny búbos kemencében. Mi láttuk, volt, aki meg is ette az éppen kisült, elképzelt kenyeret. Az élmény igazi volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!