együtt mulattak

2018.08.13. 07:00

Kicsik, nagyok találhattak szájízüknek valót a hétvégi falunapok kínálatában

Az elmúlt hétvégén megyeszerte több településen is összegyűltek a helyiek, hogy együtt mulassanak az augusztusi napsütésben. Összeállításunkban ezekből válogattunk.

Majer Tamás, Szanyi-Nagy Judit, V. Varga József

Színes paletta Úrhida- napokra

Ahogy azt már megírtuk, a 16. Úrhida-napok pénteki- szombati kavalkádja mindenki kedvére szolgált. Részleteket ide kattintva olvashat.

 

Labdát kergető Mátyásdomb

Nem voltak kispályások a község kupájáért versengő csapatok szombaton. A meccsel kezdődött vigasságon hat csapat mérkőzött meg egymással, az első helyen kislángiak, a második, harmadik helyen pedig enyingiek végeztek. A legjobb góllövő és kapus is ez utóbbi településről került ki, Kovács László és Benedeczki Martin személyében. Délután Tilhof István polgármester és Tanka Csaba, a megyei közgyűlés alelnökének köszöntőjét zenés, táncos produkciók fogták közre.

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Ezt követően a közönséget táncra és énekre bírta Gyémánt Valentin, Mészáros János Elek, illetve Galambos Lajcsi és zenésztársai is. A tömeg aztán – Leskovics István pirotechnikus előtt tisztelegve – egy, a fővárosi tűzijátékkal vetekedő égi robajnak lehetett szem- és fültanúja. Az utcabál nyomait vasárnap reggelre már el is tüntették, az elöljáró pedig ezúton is köszöni a polgárőrök, a rendőrség és a közfoglalkoztatásban dolgozók segítségét.

Illatos, virágos Tác

A legutóbbi falunap óta eltelt egy évben számos fejlődésen ment keresztül a település – emlékeztette az ünneplőközönséget Horváth Tamás polgármester, akit az egyes felújításokról szóló beszámolói után rendszerint tapsvihar fogadott. Az efféle zajkeltés akkor sem hagyott alább, amikor a délutáni műsorsáv részeként átadták a Virágos Tácért díjakat. Az emlékplakettet Széchenyi és Petőfi utcai lakosok, özvegy Kiss Jánosné, Valter Viktorné és Auer Jánosné vehették át, virágosító-szépítő tevékenységük elismeréseként. Nem mellesleg 586 adag étel fogyott a falunapi főzés eredményéből, s a nap során végig az emberek arcára volt írva: jól érzik magukat a rendezvényen. Az ugrálóvár, a Gelencsér Julianna vezette kézműves foglalkozás, a helyi és környékbeli előadók, Mészáros János Elek, valamint Szabó Ádám produkciója, éneke mind kedvükre való volt. A várva várt tűzijátékot retró diszkó követte zárásképp.

Tekerős falunap Mohán

A picinyke településen szombaton szinte csak a kutyák maradtak otthon, csaholva őrizték a házukat. Hiszen szinte minden ember a rendezvénypavilonnál volt. Az együtt elköltött „terülj, terülj asztalkám” ebéd után Kovács Sándorné polgármester nyitotta meg a falunapot. Mi úgy láttuk, hogy a Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai nevet viselő biciklis KRESZ-park volt a legklasszabb a programok közül. A község vezetője is így volt ezzel.

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Beszédében arról szólt, hogy egyre többen használják a faluban a kerékpárt közlekedési eszköz gyanánt. A gyerekeknek való gyakorlópályát egyébként a nemsokára megépülő kerékpárút örömére hozták el a falunapra. A Dózsa György út meghosszabbításában létesül az új, tekerésre való út, amely rácsatlakozik a szomszédos Fehérvár és Iszkaszentgyörgy közötti, már kiépített kerékpárútra. A beruházásra 96 millió forint támogatást nyert el a falu. Ősszel indul a munka.

Lőrinchez címzett Zámolyi Napok

Bánszki István polgármester szombat délután, a Milleniumi Emlékparkban mondta el a négynaposra eresztett zámolyi búcsúra megírt beszédét. Már csütörtökön elkezdődtek a programok, amelyek lezárását a tegnapi szentmise jelentette. – A Zámolyi Napok, a Szent Lőrinc-i búcsú jelentősége az összetartozás kifejezésében áll – nyitott a polgármester. – Búcsú napjára, aki teheti, hazajön, hogy szeretteit megölelje, hogy barátaival beszélgessen, számot adjon itthon maradottjainak szerencséjéről, sorsáról, s hogy kutassa a falu elmúlt évi eseményeit – fogalmazott.

Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Az egybegyűltek megkoszorúzták az összetartozást szimbolizáló országalmát, majd átfáradtak a községházára, ahol Szekeres Viktor és tanítványai festményeiből nyílt kiállítás. A Művész Műhely Zámoly alkotócsoport tárlata munkanapokon 8 és 14 óra között tekinthető meg. A szombat színpadi programokkal folytatódott, tűzijátékkal és utcabállal végződött.

Szalagvágó Káloz

Amennyi a magyar igazság, annyi szalagot vágtak át a kálozi falunapon egy hétvége lefolyása alatt. Az első nap délelőttjén – söröshordót gurítva – hivatalosan is átadták a 6307-es számú út helyi szakaszát, ebben (többek között) Varga Gábor országgyűlési képviselő és Weisengruber Imre polgármester közreműködött. A településvezető másnap 17 órától megosztotta figyelmét: ekkor zajlott Káloz sportpálya-avatója, amely során a MOL Vidi II és a Kálozi SE játékosai mérkőztek meg egymással, miután az MLSZ megyei igazgatója, Schneider Béla is szemrevételezte a terepet. Ahogyan a helyiek fogalmaztak: a hazai csapat hagyta nyerni a vendégeket. Mindeközben a Kálozi Református Parókiánál kialakított mozgáskorlátozott bejáratot is átadták. Az ehhez kapcsolódó szentmisét Imre Bálint esperes celebrálta, a támogatóknak pedig Nemes Gyula lelkipásztor mondott köszönetet. A remek hangulatú falunap tűzijátékkal és bállal zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!