Sikeres edző és vállalkozó

2018.02.09. 17:30

Székesfehérvárról indult Somodi László, aki mára országos hírnévre tett szert

A Fehérvárról elszármazott Somodi László, UEFA „A” licences labdarúgó szakedző, a Baráti Bőrlabda Football Club és a Mozgáskutató és Fejlesztő Központ vezetője a 2017-es Év Sportvállalkozója díjat nyerte el.

Káldor András

Somodi László számtalan előadásán tényekkel támasztja alá vizsgálatainak eredményét

Fotó: bbfc.hu

Somodi Lászlóról talán csak nagyon kevesen tudják – akár a szűken vett szakmában is -, hogy Fehérvárról indult, és a Semmelweis utcától nagyon messzire jutott. Elvégezte a TF-et, akár taníthatna egy középiskolában is – bár ezt is kipróbálta, elég régen – ehelyett rehabilitációs edzőként dolgozott, és több tudományos könyve jelent meg. Az ország egyik legrégebbi klubjában, az MTK-ban tevékenykedett évtizedeken keresztül, igaz, Garami József mesteredzőnek is jócskán köze volt ahhoz, hogy aztán 23 éven keresztül együtt dolgozzanak.

- 1993-ban Garami József Újpestre hívott, és amikor 1996-ban az MTK-hoz szerződött, akkor engem is magával vitt. Felnéztem rá, kerestem a társaságát már korábban is, úgy vélem, hogy tőle nagyon sokat lehet tanulni. Ettől függetlenül végigjártam a ranglétrát, először serdülőkkel, majd ifikkel foglalkoztam, ezután az NB II-ben és az NB III-ban vezetőedzőként is tevékenykedtem, négy helyen, hat évig.

Garami a koránál fogva inkább már háttérben dolgozik, ezenkívül a kék-fehéreknél is új szelek fújnak, és ezek a változások Somodi László pályáját is meghatározták. Ma már teljes mellszélességgel saját vállalkozását irányítja.

- 1999-ben alapítottam a Baráti Bőrlabda Football Club utánpótlás-nevelő egyesületet. Fő feladatunknak tekintjük, hogy Budapesten és vonzáskörzetében a labdarúgás alapjait minél szélesebb körben megismertessük az érdeklődő gyerekekkel. 2014-ben pedig erre a klubra építve hoztam létre a Mozgáskutató és Fejlesztő Központot, mely egyben az ELTE rekreációs és sportszervező szakainak a gyakorlóhelye is. Minden edző fontosnak érzi, hogy csapattal dolgozzon, de én legalább ennyire jelentősnek éreztem mindig, hogy szakmailag fejlődjek, és a tapasztalataimat publikáljam. Ezért készítettem el egy filmet „Térd- és bokasérülések komplex mozgásterápiája” címmel, valamint a „Koordináció- és gyorsaságfejlesztés óvodától a felnőttkorig” című könyvemet – mondta Somodi.

Évek óta harcol azért, hogy akik gyerekekkel foglalkoznak, tökéletesen ismerjék meg az életkori sajátosságokat, és ezeknek megfelelő mozgásanyagot adjanak a gyerekeknek.

Somodi László számtalan előadásán tényekkel támasztja alá vizsgálatainak eredményét
Fotós: bbfc.hu

- Még erőnléti edzőként tapasztaltam, hogy elég sok rendellenesség visszavezethető volt a problémás talpszerkezetre, és ezért a központunkban folyamatosan mérjük a kisgyerekek talpszerkezetét. Most már 3500 mérésnél tartunk. Figyelni kell arra, hogy a különböző életkorokban milyen mozgásanyagot adunk a gyerekeknek, mert a későbbi sérülések előidézője lehet. Ez olyan probléma, mely kihathat a munkaalapú társadalomra is – vélekedett a szakember.

Ezen kívül Somodi Lászlóék azzal is foglalkoznak, hogy a mozgáson keresztül hogyan tudják stimulálni az agyat. A Somodi-módszer lényege, hogy gyorsabb gondolkodású gyerekeket tudnak nevelni, az idegpályák átkapcsolási pontjainak erősségének növelésével. Módszerét elismerték a 2017-es Év Sportvállalkozója díjjal.

- Nem számítottam rá, hogy ilyen széles körben figyelik, ismerik és elismerik a munkámat, nagyon nagy megtiszteltetés és öröm számomra! – hangsúlyozta Somodi, aki ma is, ha teheti, ellátogat szülővárosába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!