Fókuszban a támogatás

2018.02.06. 07:00

Egyre kevesebben igényelnek Székesfehérváron szociális ellátást

A székesfehérvári lakosoknak még mindig szükségük van a különféle szociális támogatásokra – bár egyre kevesebben igénylik azokat.

Szanyi-Nagy Judit

A szociális ellátási rendszer alapja a partnerség az érintett intézmények (például a gyermekvédelmi központ, a képességfejlesztő otthon és a Kríziskezelő Központ) között

Fotó: FMH-illusztráció

A szociális ellátásokról (például lakbér- vagy tűzifa-támogatás) Kincses Zsolt Dávidot, a székesfehérvári Polgármesteri Hivatal Hatósági Főosztályának vezetőjét kérdeztük.

Melyek a leginkább igénybe vett támogatási formák?

- Elsősorban a lakhatáshoz kötődő támogatásokat, illetve a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt veszik igénybe a székesfehérváriak.

Ez számokban mit jelent?

- Viszonylag kevés az anyagi okból veszélyeztetett gyermek a városban: a több mint 16 ezer fehérvári fiatalból 380 fő részesül rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben. A lakhatási támogatások esetében egy nagyjából évi hatszáz fős esetszámról beszélhetünk, leginkább a havi rendszerességgel nyújtott, közüzemi díjakhoz kapcsolódó támogatásokat igénylik. Ezzel a segítséggel 3-4 ezer forinttal kevesebbet kell fizetnie a támogatottnak többek között egy fűtés- vagy vízszámlára.

A szociális ellátási rendszer alapja a partnerség az érintett intézmények (például a gyermekvédelmi központ, a képességfejlesztő otthon és a Kríziskezelő Központ) között
Fotós: FMH-illusztráció

Milyen egyéb szociális támogatások vannak még?

- Jelenleg a hatósági főosztály keretében látjuk el a szociális igazgatási és a gyermekvédelmi igazgatási feladatokat. Ez azóta működik így, mióta a járási kormányhivatal hatáskörébe kerültek a jövedelempótlásra irányuló ellátások. Az önkormányzatnál húsz jogcímen lehet jelenleg támogatást igényelni – a pénzbeli és természetbeni ellátásokat tekintve. Önkormányzatunk kiemelten foglalkozik az önkormányzati bérlakásokban élőkkel, segítünk a lakbértámogatással, és támogatást nyújt a hátralékkezelésben is. Többek között gyermekek esetében az iskoláztatással kapcsolatos többletkiadások mérséklésében, a mozgásukban akadályozott személyeknél elektromoped-támogatásban biztosított a segítség. A szociális ellátórendszer része a hajléktalantámogatás, a szociális tűzifaellátás és a közfoglalkoztatási rendszer is. A szenvedélybetegek esetében pedig megtérítjük a lakhely és a rehabilitációs intézet közti utazási költséget.

Mekkora összegből, milyen forrásból gazdálkodnak?

- Önkormányzatunk – adóerő-képessége okán – nem kap állami támogatást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó juttatást leszámítva. Így a szociális ellátórendszer teljes finanszírozása önkormányzatunk költségvetését terheli. A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre – mely többek között az Erzsébet-utalványt jelenti – 10 millió forintos keretet biztosítunk. Az önkormányzat a saját hatáskörében nyújtott ellátásokra ennek a dupláját, éves szinten, a szükséglet és igény szerinti 20 millió forintot különít el. Az önkormányzat költségvetési forrása egy felülről nyitott keret, így szükség esetén az elkülönített összegnek akár a többszöröse is rendelkezésünkre állhat. Persze ne legyen így, hiszen a megmaradt forrás azt jelenti: a város a munkaalapú gazdaságban kiutat talált a szociális hátrányokból.

A szociális ellátórendszer része a népszerű tűzifa-támogatás is
Fotós: FMH-illusztráció

Mi alapján döntenek a kérelmek elfogadásáról?

- Bárki megkaphatja az adott támogatást, ha arra jogosult. A rendszerben az egy főre jutó jövedelmi határt és a vagyont vizsgáljuk. Célunk a helyi igényekhez mérten kialakítani az ellátórendszert, így a partnerekkel folyamatos a szakmai monitoringmunka.

Ezt hogyan lehet kivitelezni?

- Az intézmények, a civil és a karitatív szervezetek szakembereit megkérdezzük egy-egy rendeletváltoztatás kapcsán, valamint a kérelmezőnél környezettanulmányt készítünk. A személyes találkozást azért is tettük rendszerelemmé, mert a személyes beszélgetés, valamint az életkörülmény-vizsgálat során olyan információkhoz juthatunk, melyekkel akár másik támogatási formát is javasolhatunk a segítségünket kérőnek. Rendszerünk alapja a partnerség, a folyamatos együttműködés.

Kincses Zsolt Dávid
Fotós: Pesti Tamás

Az elmondottak alapján sok szakemberre van szükség.

- Alapszolgáltatási szinten kismértékű szakemberhiányról beszélhetünk. Az utánpótlást az nehezíti meg igazán, hogy helyben nincsen szociálismunkás-képzés. Szerencsére ez a hiány nem befolyásolja a napi munkavégzést, sőt, a kialakított ügyfélfogadási rendszer már azt is lehetővé teszi, hogy az eddigi harminc nap helyett nyolc napon belül dolgozzuk fel az egyes kérelmeket. Így a kérelmező veszélyeztetettsége sokkal hamarabb megszűnhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!