Hétköznapi hősök

2018.02.07. 14:00

Egyelőre sötét van és nincs fűtésük sem, de életben maradt az iváncsai pár

Az elöregedett villanyhálózat következtében áramütés ért egy fiatal párt, akiknek a helyiek gyűjtést szerveztek.

R. Szolga Réka

A család még nem heverte ki a történteket: a helyiek gyűjtést szerveztek, s támogatják őket

Fotó: Pesti Tamás

Hétköznapinak indultak az események azon a reggelen. Minden ment a megszokott kerékvágásban az iváncsai otthonban, a bonyodalom este kezdődött. Nikoletta éppen zuhanyozni készült, amikor hirtelen olyan erejű áramütés érte, hogy eszméletlenül esett össze a fürdőszobában. A segítségére siető élettárs szerencséjére gumitalpú cipőt viselt, így az őt ért áramütések nem okoztak maradandó sérüléseket: áramtalanított, majd újraélesztette párját. A fiatalok azóta sem tértek magukhoz. A Most Cselekvők Egyesületének elnöke, Törteli Zoltán adományokat gyűjtött a családnak, akik sajnos azóta is áram, és ezáltal fűtés nélkül élnek két kisgyermekükkel. A házuk teljes villanyhálózatát fel kell újítani, különben nem kapcsolják vissza az áramszolgáltatást. Az önkormányzat biztosított számukra fát, így a fűtést megoldották. A civilek élelmiszert, háztartási cikkeket vásároltak nekik.

- Azok után, hogy majdnem meghaltam, nem szégyellem elfogadni az adományokat – mondta Molnár Nikolett ottjártunkkor. Törteli Zoltán, a Most Cselekvők Egyesületének elnöke érkezett Nikolett családjához, mert sikerült egy csomagtartónyi adományt összeszedni nekik.

A család még nem heverte ki a történteket: a helyiek gyűjtést szerveztek, s támogatják őket
Fotós: Pesti Tamás

Nikolett családjának élete fenekestül felfordult, amióta otthonukban nincs áramszolgáltatás. A fiatal, kétgyermekes anyuka éppen fürdéshez készülődött, majd a zuhannyal a kezében hirtelen elvágódott. Kislánya Kitti vette észre az édesanyját, ahogyan a fürdőszoba kövezetén feküdt, de szerencsére nem nyúlt hozzá, hanem kirohant szólni az élettársnak, Domján Kosztasznak. Nem sejtve az eszméletlenség okát, Kosztasz megpróbálta kivonszolni párját, miközben rádöbbent: párja áramütés következtében vesztette el eszméletét. Kosztasznak az volt a szerencséje, hogy gumitalpú cipőt viselt, így nagy nehezen, áramtalanítás után sikerült Nikolettet az előszobába kihúzni, majd újraéleszteni. Mint mondta, a szabályoknak megfelelően próbálta ezt megtenni, sikerrel. Nikolett tíz percnyi eszméletlensége után visszatért az életbe. „Mit csinálsz?” – ez volt az első kérdése, mert mint mondta, nem tudta, mi történt körülötte.

Úgy érezte, teljesen kihagyott az agya.

Először a rendőrök, majd a villanyszerelő szakemberek érkeztek meg a helyszínre, végül a mentő. Ekkor vált világossá, hogy az áramütés az elöregedett vezetékek következtében történt meg. A mentősök kórházba szállították Nikolettet. Ma már otthon van a gyerekeivel, Zólyomi Kittivel és Domján Szófiával, valamint a gerincproblémákkal küszködő Kosztasszal.

- A havi jövedelmünk nagyon csekély – mesélte Nikoletta. – Gyesen vagyok a kislányommal, Kosztasz pedig beteg, csak alkalmi munkákat tud vállalni, de azt is inkább tavasszal vagy nyáron. Sajnos áram nélkül maradtunk, a szakemberek állítása szerint a ház teljes villanyhálózatát ki kell cserélniük. Amikor az árról faggattam őket, nem bíztattak sok jóval, mint mondták, e beruházás költségének felső határa a csillagos ég.

Egyelőre kilátástalannak tűnik, hogy megteremtsék a pénzt a villanyhálózat felújítására. Mindenesetre Törteli Zoltán segítségével a civilek adománya folyamatosan eljut hozzájuk. Tartós élelmiszert, háztartási cikkeket hozott nekik az elnök. Jelenleg a lakosság támogatására szorulnak.

Törteli Zoltán segítségével a civilek adománya folyamatosan eljut a családhoz
Fotós: Pesti Tamás

- Esténként félek elaludni – tette hozzá Nikoletta. – Nem merem lecsukni a szemem, halálfélelmem van. A családom még nem heverte ki a történteket, és az is szomorú, hogy áram nélkül kell élnünk – kesergett.

HÉTKÖZNAPI HŐSÖK JELENTKEZÉSÉT VÁRJUK

Hétköznapi hősök címmel olyan új sorozatot indítunk, amelyben küzdő embereket mutatunk be. Várjuk azok jelentkezését, akiknek nem egyszerűen nehéz a sorsa, vagy túl sok terhet cipelnek, hanem mindezek ellenére mindenféle utat, módot megpróbálnak, hogy kihúzzák magukat a gödörből. Szeretnénk segítőket hívni köréjük, hogy támogatást kaphassanak embertársaiktól, itt Fejér megyében, ahol élünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!