Biztonságosan közlekedhetnek

2018.02.01. 20:01

Fontos beruházás: felújítják a Dunaújváros és Mezőfalva közötti utat

A 6219-es jelű, Dunaújváros–Mezőfalva összekötő út felújításáról tartottak sajtótájékoztatót tegnap délután a nagyvenyimi községházán.

Körmendi Erzsébet

Fotó: Zsedrovits Enikõ

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Fejér megyei igazgatója, Molnár István köszöntötte a vendégeket, Galambos Dénest, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselőjét, Cserna Gábort, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterét, Törköly Lászlót, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetőhelyettesét, valamint a házigazda település polgármesterét, Vargáné Kaiser Katalint. A 6219-es útnak a 6-os főút és Mezőfalva körforgalmi csomópontja közötti szakasza újul meg még ebben az évben.

Ennek a beruházási folyamatnak a kezdetét jelentik az út több pontján most kihelyezett táblák. A finanszírozást tekintve három szakaszra osztják a rekonstrukciós munkákat, amelyek a közbeszerzési eljárások lefolytatása után kezdődhetnek majd, és nagyságrendileg egymilliárd forintot tesznek ki, és a kivitelezők nemcsak az útburkolattal foglalkoznak, hanem a buszöblöket és ahol szükséges, a vízelvezetőket is rendbe teszik.

A 6219-es jelű út több pontján is táblák jelzik már, hogy hamarosan kezdődik az út Dunaújváros és Mezőfalva közötti szakaszának rekonstrukciója, mondta el Galambos Dénes, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője a tegnapi sajtótájékoztatón. Visszautalt arra, hogy a kormány és a város közötti együttműködési megállapodás pozitív kisugárzása ez a fejlesztés, érzékelteti, hogy a Modern Városok Program nemcsak település- és térségfejlesztést szolgál, hanem iparfejlesztést is, stabilabb és biztonságosabb közlekedéssel segíti elő a munkába járást. A folytatásról is szót ejtett a képviselő, hiszen kormányhatározat van arról, hogy megoldják az út Mezőfalva, Sárbogárd, valamint onnan Cece irányában is a rekonstrukciót, mintegy 3,2 milliárd forint értékben. A 6219-es jelű út keresztülhalad Nagyvenyimen, és a beruházáshoz kapcsolódóan tervezik a község belterületi útjainak az ütemezett felújítását. A község újabb pályázati sikereként említette a képviselő, hogy 100 millió forint támogatásból biztosíthatják végre az évtizedek óta óhajtott összekötő utat Mélykútpuszta és az anyatelepülés, Nagyvenyim között.

A községháza előtti Fő utcán Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere, Vargáné Kaiser Katalin, Nagyvenyim polgármestere, Molnár István, a Magyar Közút N. Zrt. Fejér megyei igazgatója és Galambos Dénes, a 4-es számú választókerület országgyűlési képviselője Fotós: Zsedrovits Enikõ

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere az útfelújítás fontosságát hangsúlyozva tette hozzá: a közlekedésfejlesztésnél jobban kevés beruházás befolyásolja a településeken élők életét. A Dunaújvárost Mezőfalvával, Sárbogárddal és a folytatásban Cecével összekötő út fontos a gumiabroncsgyár dolgozóinak munkába járása szempontjából, és a térségi összefogás újabb bizonyítéka is. Dunaújváros szempontjából pedig azért kiemelt, mert pozitív irányt mutat, gazdasági, kulturális és turisztikai jelentőséggel bír. Molnár István elsősorban a műszaki tartalomról beszélt.

A beruházás három szakaszból áll. A 6-os főút és az M6-os csomópont közötti egy kilométer, valamint az onnan Nagyvenyimig tartó szakasz felújítása hazai finanszírozásból valósul meg, a Nagyvenyim és Mezőfalva körforgalom közötti rész rekonstrukcióját a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében oldják meg. Hozzátette: a megye déli részének egyik legfontosabb összekötő útja ez, több 10 ezer ember közlekedik rajta, napi 4000 jármű használja, és átlagosan naponta 350 nehézgépjármű halad át rajta, ami érzékelteti, gazdasági szempontból milyen fontos ez a közlekedési folyosó.

A közútkezelő szakember hozzátette, hogy megerősített felső réteget kap az út, minden szakaszon megújulnak a forgalomtechnikai eszközök, a táblák és az útburkolati jelek. Nagyvenyim belépő pontján településkapuval lassítják a járműveket, a Fő utcai, Deák Ferenc utcai éles kereszteződésnél a forgalom biztonsága érdekében szétválasztják a két utca becsatlakozását, teljes szakaszon megújítják a buszöblöket, buszperonokat is, és ahol szükséges, ott a vízelvezetőkhöz is hozzányúlnak. Biztonságos, utazáskényelmi szempontból egyaránt megfelelő lesz a 6219-es út.

Az igazgató köszönetet mondott az útfelújítás érdekében kifejtett munkájáért Galambos Dénes képviselőnek, valamint Dorkota Lajosnak, a MEKH elnökének, Dunaújváros és Fejér megye díszpolgárának is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!