Uszoda, parkolók, posták

2018.02.13. 07:00

Kérdések özönével bombázták olvasóink a fehérvári polgármestert

Turbó-körforgalom az Auchannál, 400 parkoló a kórháznál, megújuló Palotavárosi tavak – csak néhány a számtalan téma körül, amelyet olvasóink vetettek fel Cser-Palkovics András polgármesternek, aki szerkesztőségünk vendége volt.

Házi Péter

Az összes városrészből érkezett kérdés Cser-Palkovics Andráshoz, aki a szerkesztőségünkben igyekezett a felmerült kérdések, javaslatok mindegyikére válaszolni

Fotó: Nagy Norbert

A közutakkal foglalkozó, következő nagy kormánydöntésnek része lehet az M7-es autópálya melletti Auchan-körforgalom bővítése – derül ki a szakállamtitkár leveléből, amelyet a polgármester kérdésére válaszként küldött a napokban – jelentette be szerkesztőségünk vendégeként Cser-Palkovics András polgármester, akihez számtalan kérdés érkezett olvasóinktól. A részletes válaszokat ITT olvashatják, most a közérdeklődésre leginkább számot tartó témákat érintjük. Ami kimaradt, az sem veszik el, igyekszünk a közeljövőben minden beérkezett kérdésre választ adatni.

Futópályák és modern városok

Néhány évvel ezelőtt szóba került, hogy a palotavárosi tavak körül futópálya épül, de a fejlesztésről mostanság nem hallunk – vetette fel Kajcsa Szilárd. Megtudtuk, a Modern Városok Program keretében és uniós források segítségével is fejlesztik a területet, amely része a Fehérvár Tüdeje Programnak. 185 hektárnyi zöldterületet érint a változás, a tavaknál futópályák, fitneszpályák, játszóterek, sétautak épülnek. Gondoltak a horgászokra is. 2018-ban szeretnék a munkát megkezdeni.

Mikor költözik új helyre a posta? 

Arról volt szó, hogy a Budai úton (Intersparral szemben) lévő posta átköltözik egy nagyobb helyre. Ez azóta se történt meg. Várható még a költözés vagy az emberek álljanak továbbra is az utcán sorba? – érdeklődött Czvitkovics Judit. Benedekné Ibolya pedig arra volt kíváncsi, Maroshegyen mikor lesz már normális posta?

- Nem az önkormányzat működteti a postahivatalokat! Mi 10 millió forint támogatásról döntöttünk a maroshegyi posta vonatkozásában. Hogy a költözés mikor történik meg, arról a postánál érdemes érdeklődni , a tízmillió forintot az idei költségvetés is tartalmazza – válaszolt Székesfehérvár polgármestere, aki a Budai úti postával kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy az új helyiségre vonatkozó bérleti szerződést hónapokkal ezelőtt aláírták. A Posta tájékoztatása szerint már zajlik az átköltözéshez szükséges előkészítő munka.

Prohászka-Horvát István: jövőre felújítják

Sári Irén a Prohászka-Horvát István utca kereszteződésének állapota miatt ragadott klaviatúrát, szorgalmazva a nagyforgalmú kereszteződés felújítását. 2019-ben tervezi az önkormányzat a Prohászka Ottokár út felújítását, a tervek készítése folyamatban van. A felújítás érinti a kereszteződést is, felújítják a Horvát István utca burkolatát a Széchenyi és Prohászka utca között. A sima burkolat a zaj mértékét is csökkenteni fogja, a zaj csökkentése érdekében is szorgalmazni kell a válasz szerint, hogy folyamatosan nőjön az elektromos autók száma a helyi közlekedésben.

Bővíteni szeretnék a városi uszodát

A városi uszodát sajnos kinőtte a város. Nagyon sokan járnak munkaidő után sportolni, de lassan lehetetlen, mert szerencsére sokan sportolnak a gyerekek közül, de nincs olyan időpont, hogy lenne szabad pálya az idősebb korosztálynak – írta Márkus Péter.

- Álláspontunk szerint is szükség van az uszoda felújítására és bővítésére. Az ehhez szükséges tervezési munka idén elkezdődik. Az építkezés mintegy 5-6 milliárd forintra tehető. Ekkora beruházáshoz szükség van állami, TAO- vagy pályázati forrásokra. Bízunk benne, hogy mire a tervek elkészülnek, addigra a forrás is rendelkezésre áll. Nyárra elkészül a strand felújítása, csúszdákkal való bővítése. Az új uszodarész L alakban csatlakozhatna a jelenlegi uszodához, amit a meglévő gépészet – felújítás után – ki is tudna szolgálni. Fontos megjegyezni, hogy üzemeltetését tekintve a legdrágább létesítménye a városnak, több mint 200 millió forintot költünk rá évente – reagált a sokak által fontosnak tartott felvetésre Cser-Palkovics András.

Az összes városrészből érkezett kérdés Cser-Palkovics Andráshoz, aki a szerkesztőségünkben igyekezett a felmerült kérdések, javaslatok mindegyikére válaszolni
Fotós: Nagy Norbert

Parkolás, parkolás és parkolás

Gyulai Péter arra volt kíváncsi, elkészül-e valaha teljesen a gyönyörű vasútállomás? Mert a műemlék jellegű tornyot hamar letarolták és helyette a félig kész gyalogos híd egyáltalán nem szép.

A vasútállomás következő ütemének kivitelezési közbeszerzési eljárása folyamatban van a NIF Zrt.-nél. Ennek része lesz a gyalogoshíd befejezése, valamint egy 120 férőhelyes burkolt parkoló megépítése, ami a tervek szerint ingyenesen lesz használható.

Pintér Péter a kórházi parkolási gondok megoldásában vár segítséget. Nos, a Modern Városok Programban több mint 400 új parkoló kialakítása szerepel a kórházhoz kapcsolódóan, ezeket a tervek szerint az önkormányzat működteti majd, várhatóan ingyenesen.

EKF első kör: döntés hamarosan

Mennyi esélyt lát a polgármester az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésére? Kapott-e már valamilyen visszajelzést az önkormányzat a beadott pályázatról? – kíváncsiskodott Végh Gyula.

- Ezen a héten ismertetjük szóban is a pályázatot egy bíráló bizottság előtt. Ezután születik döntés arról, mely városok pályázatai jutnak a második körbe. Remélem, hogy a mi pályázatunk is közöttük lesz! – érkezett a polgármesteri válasz.

Állatkert Fehérváron? Inkább állatsimogató

Ugyancsak Végh Gyula játszott el azzal a gondolattal, hogy állatkert legyen Székesfehérváron. Egy ilyen klasszikus állatkert kialakítására Fehérvár polgármestere nem lát lehetőséget, örül viszont a veszprémi állatkert bővülésének, ez a fehérváriak számára is elérhető. Állatsimogató kialakítása viszont várható Feketehegy-Szárazréten, valamint a Vadmadárkórház Fehérvárra költözésével együtt páratlan látványt nyújt majd a megújuló Sóstó természetvédelmi terület.

Lesz-e busz az Öreghegyről a kórházhoz?

Kozmári Istvánné valószínűleg nincs egyedül a fenti kérdéssel, az erre érkezett válasz szerint a Nagyszombati utca felújítása után a 32-es buszból körjáratot terveznek, ami a 32-es vonal meghosszabbítása a Nagyszombati utca – Zsolnai út – Pozsonyi út – Fiskális út – kórház – vasútállomás útvonallal. A Ligetsor felújításának befejezése után (2018 nyara) vezetik be a 39K és a 39V körjáratot, amelyek a vasútállomás – Palotai út – Bregyó-köz – Szent Vendel u.- Fecskeparti ltp. – Tompa M. u. – Géza u. – kórház – vasútállomás útvonalon, és ellenkező irányban haladnak majd. Ezek az Öreghegyen, Felsővárosban és a vezér utcákban élőknek segítenek majd a kórházhoz való eljutásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!