Bla-bla-bla...

2018.01.03. 11:30

Érzékeny kettősök és színes táncorgia a fehérvári táncos csapattól

A látványt és a tartalmat tekintve is színesre sikerült az a táncelőadás, amelyet egy alakulófélben lévő fehérvári kortárstánc társulat mutatott be a fővárosban. 

Bokros Judit

Nemrég írtunk arról, hogy az elismert koreográfus, Egerházi Attila vezetésével alakulóban van egy tánctársulat, amely a Székesfehérvári Balett Színház nevet viseli. Jelenleg négy külföldi szólótáncos és két vendég táncos szerepel a koreográfiákban, amelyekből nemrég Fehérváron kaptunk ízelítőt a próbahelyszínül szolgáló Táncházban. A múlt hétvégén azonban színpadi körülmények között is láthatta az érdeklődő közönség a Bla-bla-bla... címre keresztelt előadást, amely több témát dolgoz föl a kortárs tánc nyelvén.

A Csókok fölszabadultsága a mozdulatokban, a színes ruhákban, a táncban is érvényesült

Az estre a budapesti Várkert Bazárban, a Nemzeti Táncszínház szervezésében került sor. A két részes műsor három rövidebb és két hosszabb koreográfiát tartalmazott, például egy-egy hangulatnak, a nőiségnek, a férfi-nő kapcsolat egy-egy stációjának kifejezésére. Az első rész vegyesebb volt, s abban szerepelt a Bla-bla-bla... is, amely humorral átszőve tart görbe tükröt a 21. századi ember elé. Aki szinte folyamatosan fecseg, telefonál, képernyőt nyomkod, mintha a csacsogó, bambuló pillanatokkal próbálná megragadni az élet könnyedségét. Miközben akár szemtől szemben is beszélgethetne, ám figyelmét egy idő után akkor is elvonja a „kütyü”. Jellemző helyzeteket ismerhettünk föl...

Cristina Porres Mormeneo az egyik jelenetben (Fotók: a társulat)

Férfi-nő viszonya – a vágy, a viszonzatlan szerelem, a beteljesülés vagy az elhagyás – hangsúlyos szerepet kapott az előadásban. Különösen a második rész volt egységes e tekintetben. A Csókok című koreográfiában komoly és vidám táncokban mutatkozott meg az összetartozás és az elválás érzése, a kibontakozni készülő vagy a kihűlő szerelem. A táncosok szólója és kettőse gyönyörű, érzékeny illusztrációja volt a hol biztos, hol bizonytalan érzelmeknek, a csók fontos pillanata olykor lendületes, olykor visszafogott mozdulatokon keresztül nyilvánult meg.

Lezárásképpen pedig csoportos táncokban szabadultak föl az érzelmek, s az előadás szinte táncorgiába fulladt a sok színes ruhának, az önfeledt, de nagyon jól fölépített koreográfiának köszönhetően. Jól érvényesültek a fények, a kellékek és a jelmezek pedig még teljesebbé tették a hatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!