Fejlesztés több területen

2018.01.19. 11:30

Fejér sikeres volt az EFOP-os pályázatokon

Több területen hozhatnak pozitív változást azok a fejlesztések, amelyek az EFOP-os programok kapcsán valósulhatnak meg a megyében. Ezeket összegezték csütörtökön.

Bokros Judit

Balról Schanda Tamás, mellette Törő Gábor

Fotó: Pesti Tamás

A Megyeházán az EMMI európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, Schanda Tamás és Törő Gábor, a megye 2-es körzetének országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) Fejérben megvalósuló fejlesztéseiről.

Az államtitkár elmondta: a hazánk rendelkezésére álló mintegy 1000 milliárd forintból célzottan 25 milliárd forint jut a megyébe a sikeres pályázatoknak köszönhetően. A jövőben megvalósuló fejlesztések érintik például a szociális, a kulturális és az egészségügyi területet is.

Balról Schanda Tamás, mellette Törő Gábor
Fotós: Pesti Tamás

A megyéből az átlagnál több pályázat lett sikeres, különösen a Menő menzák nevű kiíráson nyertek sokan, így összesen 20 köznevelési intézmény kap támogatást – tudtuk meg Schanda Tamástól. A családpolitikához illeszkedve hangsúlyos a nők munkaerőpiaci helyzetének javítása. Ennek érdekében négy városban – Fehérvár, Sárbogárd, Enying, Mór – jöhet létre úgynevezett Nő-Köz-Pont, ahol egyrészt az anyákat, a hölgyeket tájékoztatják a lehetőségekről, másrészt a cégek, vállalkozások kaphatnak információt arról, miként tudnak alkalmas munkahelyet teremteni. A cél a távmunka, a részmunkaidő elterjesztése, illetve a vállalkozóvá válás lehetőségének bemutatása.

A négy megyei városban létrejövő Nő-Köz-Pont a részmunkaidő, a távmunka elterjesztését is segíti,
de a vállalkozóvá válásban is utat mutathat. A grafikán a nők munkanélküliségének alakulása látható

Gyermekotthonok kiváltására és korszerűsítésére Fejérben három helyen kerül sor, hogy családiasabb környezetben történhessen az ellátás. Az átmeneti rehabilitációs intézmények Polgárdiban, Ráckeresztúron és Csákváron lehetnek modernebbek a pályázati forrásból.

Schanda Tamás államtitkár
Fotós: Pesti Tamás

A közösségek támogatása szintén fontos ügy, a megyében 32 egyházi és civil szervezet nyert e területen. A vidéki emberek elvándorlásának megállításához hat önkormányzat jut forráshoz, fejleszthet a Szent György kórház és köznevelési intézmények is megújulhatnak – sorolta az államtitkár.

Törő Gábor
Fotós: Pesti Tamás

Törő Gábor mindehhez hozzátette: a 25 milliárdos keretből az ő választókerülete is komoly mértékben részesül, 4,5 milliárd forint jut a móri térségbe. A 2-es körzet összesen 29 településéből több mint 20 nyert valamilyen pályázaton.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!