Mellékhatások tekintetében...

2018.01.23. 11:30

Mire figyeljünk oda a gyógyszerek kiváltásakor?

Statisztikák szerint évente nagyjából 30 doboz gyógyszert kapkodunk be fejenként Magyarországon. De vajon tisztában vagyunk a lehetséges mellékhatásokkal és következményekkel?

Borsányi Bea

sgsg

A téma körüljárásában Giday Henriette, a Fejér Megyei Szent György Kórház főgyógyszerésze volt lapunk segítségére.

A mellékhatásokról

A legtöbb gyógyszer számos hatással rendelkezik, ezek közül azonban csak a terápiás hatás kívánatos a betegség kezelése szempontjából. A többi hatást nemkívánatosnak tekinthetjük, függetlenül attól, hogy valójában ártalmasak-e, vagy sem. Mellékhatások a gyógyszerek által kiváltott káros és nem kívánt hatások. A gyógyszerek gyakori mellékhatásai már a forgalomba hozatali engedélyezéskor ismertek. A gyógyszergyártóknak kötelező feltüntetni a várható mellékhatásokat a készítmény alkalmazási előirataiban, betegtájékoztatókban, óvintézkedéseket, figyelmeztetéseket megfogalmazva az előfordulások elkerülésére, csökkentésére.

Mi okozhat mellékhatást?

Gyógyszermellékhatás létrejöhet a gyógyszerek szokásos adagolása során, az engedélyezett alkalmazásból eredő káros hatásokon kívül gyógyszerelési hibából, a forgalomba hozatali engedélyben nem szereplő indikációban történő felhasználásból s nem megfelelő gyógyszerhasználatból.

A mellékhatások típusai

Minden ember másként reagál a gyógyszerekre, amiket befolyásol például az alkat, az életkor, a testsúly és az egyéb szedett gyógyszerek. A legtöbb mellékhatás enyhe, és megszűnik a gyógyszer szedésének befejezése után. Vannak olyanok, amelyek enyhülnek a szer szedése közben, ahogy a szervezet hozzászokik a hatóanyagokhoz. Az enyhébb vagy mérsékelt tünetek esetében is vannak olyan betegek, akik ezeket súlyosabban élik meg. Ezen mellékhatások nem jelentik feltétlenül a terápia abbahagyásának szükségességét, főleg, ha nincs másik szer a betegség kezelésére. Viszont mindenképpen konzultáljunk a kezelőorvossal! A súlyos mellékhatások kórházi kezelést is szükségessé tehetnek. Az orvos azonban néha kénytelen folytatni ez esetben is a terápiát, a kockázat-haszon arány mérlegelésével, szem előtt tartva a beteg életminőségét. A váratlan mellékhatások jellegüknél fogva vagy súlyosságukat tekintve eltérnek a forgalmazott gyógyszer alkalmazási előírásában leírt mellékhatásoktól.

Hogyan védhetjük ki?

Minden esetben figyelembe kell venni a kezelőorvos, gyógyszerész tanácsát, valamint a betegtájékoztatóban megadott alkalmazási módot. A pontos gyógyszerszedéssel, az időpontok betartásával, a megfelelő folyadékbevitellel megelőzhetőek, enyhíthetők a mellékhatások.

Nagyon fontos, hogy csak biztos forrásból vásároljunk gyógyszert! Ezzel a témával részletesebben egy későbbi írásban foglalkozunk majd.

A túladagolás veszélye

Érdemes mindig kikérni a gyógyszerész tanácsát, amikor valamilyen vény nélkül kapható szert akarunk vásárolni – például fejfásra, lázcsillapításra, náthára -, mert könnyen túladagolásnak tehetjük ki magunkat, ha több, ugyanazon hatóanyagú, de más néven forgalomban lévő gyógyszert együtt szedünk. Vitaminok esetében sem kell túlzásokba esni, tartsuk be

a napi bevehető maximális adagot.

Tárolás, lejárati idő

A gyógyszereket alkotó hatóanyagok szintetikus vagy természetes molekulákból épülnek fel, amelyek külső hatásra idővel megváltoznak, átalakulnak. A gyógyszerek lejárati ideje az a felhasználhatósági idő, amelyen belül az előírt tárolási körülmények között megőrzi a gyógyszer a fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságát. A lejárati idő feltüntetésre kerül a dobozon. Magyar feliratozásnál év, hónap sorrendben, idegen nyelvű feliratozásnál hónap, év sorrendben.

A gyógyszerek lejárati idejét befolyásolja a hatóanyaga, illetve a gyógyszer formája. A tabletták általában több évig is tárolhatók, míg egyes oltóanyagok, antibiotikumok hűtőben is csak néhány hónapig tarthatók el. A szemcseppek, cukortartalmú szirupok viszont felbontás után 1-2 hétig, illetve csak néhány napig használhatók. A gyógyszertári készítésű gyógyszereken is feltüntetik a felhasználhatósági időt. Fontos tudni, hogy a lejárati idő csak akkor érvényes, ha az előírt tárolási körülményeket betartjuk. Általánosságban száraz, hűvös, fénytől védett – és elcsépeltnek hangzik, de gyermekektől elzárt – helyen tartsuk azokat, mindig az eredeti csomagolásban.

Mit tegyünk a lejárt gyógyszerekkel?

Legalább félévente nézzük át a gyógyszeres dobozunk tartalmát, és érdemes megszabadulni a felesleges patikaszerektől.

A gyógyszer veszélyes hulladéknak minősül, sose dobjuk a szemetesbe, ne öntsük a lefolyóba, WC-be, ne ajánljuk ismerősöknek! A gyógyszertárak lehetőséget biztosítanak a lejárt gyógyszer visszavételére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!