fejlődés

2018.01.29. 11:30

Iváncsán is haladnak a modern oktatás felé

A Dr. Fejérpataky László Általános Iskola folyamatosan fejlődik. Vállalták például, hogy szeptembertől az ötödik osztályban teljes mértékben digitális oktatás lesz.

Bokros Judit

A Dr. Fejérpataky László Általános Iskolában három éve kezdték el erősíteni a sport orientációt. Ez azt jelenti, hogy az elsős kisgyermek egy felmérés, valamint szülői nyilatkozat után sport csoportba kerül, ahol alapozó fejlesztésben részesül – tudtuk meg Balhegy Gabriella igazgatótól.

A második osztálytól már emelt szintű a testnevelés óra, innentől egy tanévre sportágat kell választani. Ez lehet úszás, röplabda, atlétika, torna, és a helyi sportegyesületekkel való jó együttműködésnek köszönhetően akár vízilabda, vagy foci. A sport  testi, lelki, szellemi szempontból is hasznos, fejlődik például a gyerekek állóképessége, koncentráció–képessége – hangsúlyozta az igazgató, aki ezután az eszközfejlesztésekről  szólt.

A 2. osztályosoknak épp Szova Jenő tartott órát

Vidéki iskolaként is gyorsan kell reagálni a kihívásokra, hogy állni tudják a versenyt a városi intézmények elszívó hatásával. A pályázati lehetőségeket sorra megragadják, napjaik pedig már ma a digitális oktatás útjainak kipróbálásáról szólnak.

Az iskolát a 2011-es teljes felújítás során hat interaktív táblával, modern számítógépes teremmel szerelték fel. A készletet szülői összefogással tavaly karácsonykor egy még modernebb eszköz gyarapította. Ez már teljesen úgy néz ki a falon, mint egy hatalmas monitor. Érintőképernyős, így a diákok akár az ujjukkal is megoldhatják a feladatokat. A tanárok használnak digitális tananyagot, az e-naplót, van virtuális osztályterem, ahol a diákok egyénileg, vagy csoportban dolgoznak.

A legújabb digitális tábla – a háttérben Balhegy Gabriella igazgató Fotók: Nagy Norbert

Jelenleg több uniós pályázat előkészítő szakasza zajlik, ez főként a módszertani kidolgozást, tervezést foglalja magában. A Digitális Oktatási Stratégia program hozza el a wifi-lefedettséget, a pedagógus laptopokat, a képzést és a tanulói tableteket az ötödikeseknek. Két tanévre szóló szünidei program előkészületei zajlanak, valamint két másik pályázat a nevelés-oktatás hatékonyságának növelését célozza.

A természettudományos tárgyak oktatása során a tevékenységközpontú szemlélet jellemzi az iskolát. Az alsó tagozatosok iskolaotthonos rendszerben tanulnak, a felsősök java része is 16 óráig az iskolában van. Az órák után a szakköri sávban működnek a sportkörök, szakkörök, utóbbiból van például festészeti és kerámia is – tudtuk meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!