Kamionok, piactér és faluház

2018.01.04. 17:30

Az önkormányzat igyekszik minél többet tenni Iváncsa fejlődéséért

A falu tavaly év elején nem volt éppen fényes pénzügyi helyzetben. Mára azonban egyenesbe jöttek – állítja a település új polgármestere, Molnár Tibor.

FMH

j

Az iváncsai testület bizalma a pénzügyi helyzet miatt 2017 elején ingott meg a volt polgármesterben, Tatár Szilviában, akit lemondásra szólítottak föl. Az előző vezető április 1-jei hatállyal mondott le tisztségéről, az időközi polgármester-választáson pedig a korábbi alpolgármester, Molnár Tibor nyert. Őt kértük, értékelje az elmúlt bő fél év történéseit.

– A korábbi időszak hibáiból tanulva az első és legfontosabb lépés az volt, hogy a falu pénzügyi helyzetét rendezzük. Minden felesleges szerződést felülvizsgáltunk, szigorú takarékossági intézkedéseket vezettünk be azért, hogy év végén is teljesíteni tudjuk kötelezettségeinket.

Idősek napi ünnepség a faluházban, amely megújul Fotó: Koppán Viktor

Molnár Tibor polgármester így folytatta: – A kiadások csökkentése mellett a bevételeinket is növelni próbáltuk, elsősorban a helyi adók tekintetében, a hátralékok hatékonyabb beszedésével. Ennek köszönhetően a 2017. évet pozitív költségvetéssel zártuk. A tavaly év elején mutatkozó hiány helyett jelentős többletet tudunk felmutatni. Drasztikusan csökkentettük a rendezvényekkel kapcsolatos kiadások költségeit, s a különböző támogatások összegét is. Ennek ellenére színvonalas programokat tartottunk, és a lehetőségeinkhez mérten a többi, nem önkormányzati programhoz is hozzájárultunk. Ez nem jöhetett volna létre a civil szervezetek munkája, illetve a helyi vállalkozók támogatása nélkül.

Megtudtuk: a falu pénzügyi helyzete lehetővé tette, hogy az alapítványok, egyesületek év végi rendezvényeihez anyagi támogatást nyújtsanak. A kiadások minimalizálása mellett igyekeztek teljesíteni azokat a jogos lakossági igényeket, amelyek élhetőbbé teszik Iváncsát. Például az átmenő kamionforgalom csökkentése érdekében helyi rendelettel kitiltották azokat a kamionokat, amelyek nem helyben történő szállítást végeznek. Probléma volt a településen a buszmegállók állapota is, így október elején valamennyi megállót új burkolattal látták el. Az utcáik kátyúzását sem halaszthatták tovább, a tél beállta előtt megtörténtek a szükséges javítások. A játszóteret civil összefogással, helyi vállalkozók segítségével újították fel a közelmúltban – sorolta az eredményeket Molnár Tibor, aki kitért a pályázatokra is.

– Tavaly TOP-pályázatokon összesen 160 millió forintot nyertünk. A piac építése tavasszal megkezdődik, és ahogy az időjárás engedi, a Pajorhegy utca vízelvezetésére és aszfaltozására is sor kerül. Az óvoda és a faluház felújítása szintén megvalósul 2018 őszéig. Itt a nyílászárók cseréjén, a szigetelésen és a fűtéskorszerűsítésen kívül liftet is beépíttetünk. A pályázatok lebonyolításánál elsődlegesnek tartom, hogy a magas szintű kivitelezés mellett minden forintot átláthatóan, a pályázati kiírásban foglaltaknak megfelelően, és mindenekelőtt a falu érdekében használjunk föl. Év végi jó hír volt, hogy egy márciusban beadott pályázat keretében 60 millió forint támogatás jut Iváncsának a helyi foglakoztatás bővítésére, fedett színpad építésére és eszközbeszerzésre.

A faluban évek óta nagy mulatság az aratóbál Fotó: Koppán Viktor

Tervek is vannak természetesen: – Januárban a Leader-programban pályázunk civil ház megvalósítására, kiszolgálva ezzel a faluban működő alapítványok, egyesületek igényeit. Dunaújváros önkormányzatával együttműködési megállapodást írtunk alá közös ipari park létrehozására. Ennek megvalósítása, az abból befolyó iparűzési adó nagyban hozzájárulhat Iváncsa további fejlődéséhez, hiszen bölcsőde kialakítására, járdák építésére, az utak felújítására még sokat kell költenünk – nyilatkozta a polgármester, aki úgy véli: nehéz év áll mögöttük, de jó úton indultak el ahhoz, hogy a tervezett feladatokat megvalósítsák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!