Pannónia szíve

2018.01.20. 07:00

Nemzeti forrásból újultak meg az etyeki pincesorok és borközpontok

A főváros szőlőskertjének titulált etyeki pincesorok régi szépségükben várják stílusban tartott külsővel és gasztronómiai kínálattal a vidéki romantikára vágyókat. Hivatalosan is átadták a többmilliárdos nemzeti fejlesztéssel zárult beruházást.

Zsohár Melinda

Két esztendeje indult a tervezgetés, s végére ért a Pannónia szíve turisztikai program első nagy fejlesztése. Az összesen 3,7 milliárd forintos beruházás nemzeti forrásból történt, több szakaszon kerékpárút épült, az etyeki szőlődombok és borközpontok a mai igények szerinti megújultak. A pénteki avató ünnepségen több helyszínen vágták át a nemzetiszín szalagot politikusok,

kivitelezők, helyi résztvevők jelenlétében. Szombaton, a téli etyeki pikniken már e régi-új környezetben fogadják a látogatókat.

A macskaköves burkolattal, rusztikus kandeláberekkel, a korszerű és leginkább láthatatlan infrastruktúrával ellátott Újhegy, Öreghegy, Kecskegödör és Körpincék elnevezésű helyszínek mellett a leendő kitelepítettek házánál is átvágták a nemzetiszín szalagot a szomorú és igazságtalan kitelepítés tragikus évfordulóján.

Két ütemben ítélt meg a kormányzat nemzeti támogatást a kerékpárútra és az etyeki fejlesztésekre, mondta el Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök az avatón, ahol Komárom-Esztergom megyei vezetők is megjelentek. A Pannónia szíve programban az etyeki gasztrosétány és a hozzá kapcsolódó turisztikai elemek fejlesztése az első üteme a nagyszabású tervnek, amely már a

kezdetben bizonyította életképességét. Tessely Zoltán miniszterelnöki biztos és Garaguly Tibor polgármester hangsúlyozták: a rengeteg munka után tovább folytatják a tervezést, példával szolgálván az összefogással.

Az etyeki szőlődombok, az ültetvények cseréje, a vén présházak sokakat cselekvésre sarkallt, merészet álmodtak. Az Újhegyen a Rókusfalvy Pál által elindított gasztrosétány és az etyeki piknik fogalom megteremtése pezsdítő ötletként hatott a helyiekre és a vállalkozó szellemű betelepülőkre. Borászok, turisztikai szakemberek, gasztronómusok, több nemzedék óta Etyeken élő

szőlősgazdák nyitották meg pincéiket, mentették a régi értékeket, s tüntették el az újabb kori, stílustalan elemeket. Különleges borokkal, étkekkel szolgálnak szinte minden hétvégén, gyakran hétköznapokon is Etyeken immár.

A kormányzati támogatás megítélésekor a legnagyobb súllyal éppen ez esett a latba, hangsúlyozta Tessely Zoltán. A helyi kezdeményezés és az önerőből elért eredmények. Az etyeki pincesorokhoz kapcsolódóan a nagyközség szíve is megújulva régiesül vissza, eltüntetve az oda nem illő, „modern” elemeket, mondta el Garaguly Tibor. Egy régi svábházat vásároltak a támogatásból az Óvoda utcában, a felújított gyönyörű épületben a kitelepítettek emlékére alakítanak ki helytörténeti múzeumot. A háború után 2663 etyeki sváb-magyart űztek el otthonukból a kollektív bűnösség vádjával. Az ünnepélyes avatáson az ő

emléküket s megidézték.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!