Évösszegző

2018.01.10. 14:00

2017 a megújulás esztendeje volt a bicskei járásban

Változatos év, színes kulturális élet, megújuló emlékművek, kevesebb bűncselekmény, időközi választások.

Borsányi Bea

Felcsúton a Vál-völgyi kisvasutat is meglátogatta az Európa Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága. A delegációt Ingeborg Graessle kereszténydemokrata EP-képviselő vezette

Fotó: archív

Borok és zord január

Etyeken piknikkel indult az idei év az Újhegyi pincesoron és a Szépvölgyben, ahol kinyitottak a pincék és a kézművesek, hogy vendégborászaik társaságában kóstoltassák boraikat és bemutassák remekeiket.

A Magyar Vöröskereszt helyi irodája mellett alakított ki háromágyas szállót a bicskei önkormányzat a zord napok idejére.

A mányi művelődési ház elé kikerült a felirat: „Ha fázol, vidd el! Ha tudsz segíteni, tegyél ide egyet!” Így csatlakoztak ahhoz az országban elterjedt gyakorlathoz, amellyel kabátokat gyűjtenek a rászorulóknak a hideg időben.

Disznóvágás és medvenap

Bicskén megrendezték a hagyományőrző népi disznóvágást a Város Kemencéjénél. A disznótort népi játékok és

a József Attila úti tagóvoda gyermekeinek műsora színesítette.

Csabdin medvenapot tartottak az óvodások: az általuk vitt plüssmackók segítségével felépítették a mesebeli erdőjüket, s eljátszottak a gondolattal, mégis milyen mackók lennének. Az alcsútdobozi óvodások a sportcsarnokban tartották meg farsangi mulatságukat.

Kevesebb bűncselekmény

A környezet rendbetételének érdekében hulladékgyűjtési akciót hirdettek meg a hónap végére Alcsútdobozon.

Balázs Sándor, a Bicskei Rendőrkapitányság vezetője megtartotta évértékelőjét az állománygyűlésen, ahol elmondta, az előző évhez képest csökkent a regisztrált bűncselekmények száma.

Posztolj verset!

A váli Vajda János Általános iskola a község híres szülötte előtt tisztelegve negyedszázada rendezi meg tavaszonként a szavalóversenyét, amely egyre rangosabb irodalmi és tehetségfelmutató versennyé nőtte ki magát. A versenyre áprilisban került sor.

Csabdin használt, leselejtezett, de még nem szétszerelt elektronikai eszközöket gyűjtöttek az óvodában, a nevelési intézmény támogatására.

A költészet napján a bicskeiek csatlakoztak egy országos kezdeményezéshez, Posztolj verset az utcára! A könyvtár munkatársai az aznapi programokon részt vevő diákokkal kinyomtatott verseket helyeztek el Bicske közterületein.

A csabdi óvodások minden évben Medve napot tartanak, ahová plüssmackókkal érkeznek, majd a nap folyamán felépítik saját erdőjüket és egy kicsit maguk is mackókká válnak
Fotós: archív

Hagyományőrzés

Május 7-én, hagyományőrző és népgyógyászati családi programra invitálták a szervezők az érdeklődőket a Gyöngyöskertbe Vértesacsán.

Május 11. és 14. között 36. alkalommal rendezték meg a Bicskei Napokat. Több helyszínen, különféle programokkal várták a szervezők a látogatókat.

A felvidéki Gömörországban jártak a felcsúti hetedikesek, ahol magyar íróinknak, dicső nemeseinknek, harcos elődeinknek eredtek nyomába.

Új polgármester

A június 18-i időközi választásokat követően Vértesacsán megalakult az új képviselő-testület az új polgármester, Kovács Zoltán vezetésével.

A bölcsőde felújítására, egy tíz fős csoportszoba kialakítására nyert támogatást a bicskei önkormányzat.

Alcsútdobozon megtartották A kápolnaestek nyitóelőadását, Sebestyén Elemér kortárs író Segítség, megnősültem! című egyszemélyes darabját mutatták be.

Csendes június

Negyedik alkalommal szervezték meg Mányon a Mán’art nevű művészeti gyerektábort, ahol a résztvevők többek között domborműveket is készítettek homokból.

Bicskéért emlékérem

Mezítlábas családi napot tartottak Tabajdon a népszerű Mezítlábas parkban, ahol ez alkalomból extrém futóversenyt is rendeztek.

„Bicskéért emlékérmet” adományozott a bicskei önkormányzat Sági Ferencnének, a Bicskei Karitász vezetőjének.

EP bizottság Felcsúton

Felcsúton a Vál-völgyi kisvasutat is meglátogatta az Európa Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága.

Felcsúton a Vál-völgyi kisvasutat is meglátogatta az Európa Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága. A delegációt Ingeborg Graessle kereszténydemokrata EP-képviselő vezette
Fotós: archív

Tabajd önkormányzata egy gasztronómiai füzet elkészítését határozta el, amelyben összegyűjtik Tabajd jellegzetes ízeit.

Új utcanevek

Bicskén több közterületet is át kellett nevezni, mert elnevezésük nem felelt meg az új kormányrendeletben előírtaknak.

Vértesacsán fél évszázad után találkoztak a helyi általános iskola 1966-ban végzett diákjai.

Borsodi Imre a tájat, annak apró részleteit, az embert, az építményt, és a növényvilágot bemutató fotóiból nyílt tárlat Száron.

Etyeki emlékművek

A falu szívében álló első világháborús emlékművet újította fel Rákos Péter szobrász-restaurátor Etyeken, amelyet novemberben adtak át.

Ugyancsak Etyeken döntés született arról, hogy a kitelepítés emlékére – amely a település egyik legsokkolóbb történelmi élménye volt – emlékházat hoznak létre.

Száron jótékonysági retró partit rendeztek az óvodában.

Megújulhat a csillagda

Bicskén a Fiatalok házában a Színnel-lélekkel Egyesület és a Csákvári Alkotókör munkáiból nyílt kiállítás. A könyvtárban a reformkori természettudós, Nagy Károly emlékére tartottak konferenciát, ahol elhangzott többek között az is, hogy újraépítik az egykori csillagdát.

Vértesbogláron közmeghallgatást, illetve jótékonysági koncertet tartottak a településen élő zenészek és az iskolások részvételével.

Hobbikiállítás

Alcsútdobozon több, mint két évtizede minden esztendőben megrendezik a hobbikiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!