3D nyomtató

2017.12.14. 20:00

Ipari csúcstechnológia van a Széchenyi iskola kreatív laborjában

A szakképzés területén egyedülálló 3D technológiájáról tartott tegnap szakmai bemutatót a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola.

Majer Tamás

j

Dominó Csaba, a tagintézmény vezetője lapunknak elmondta, hogy a 3D technológia iskolájukban történő meghonosítása kapcsán készítettek egy tanulmányt, egy tervet, amelyet elküldtek Székesfehérvár önkormányzatának, akik támogatták az elképzelésüket.

– A gépiparban lényeges a gyártástechnológiák modernizálása, s a 3D egy lehetséges gyártási technológia, ráadásul rendkívül környezetbarát. Ez egy additív eljárás, ami azt jelenti, hogy nem leválasztja, hanem felépíti az anyagot, A tanulók nálunk a legmodernebb csúcstechnológiával ismerkedhetnek meg. A szakképzés az ipar egyik stratégiai partnere, ha itt jól képzett, tájékozott, komoly szakmai nyelvtudással rendelkező tanulók végeznek, akkor az ipar is kooperatívabban tud tevékenykedni – nyilatkozta Dominó, aki szerint e technológia miatt még vonzóbb a fiataloknak az iskolájuk.

Török Szabolcs (b), a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója örömét fejezte ki, hogy az érdeklődő diákok számára Székesfehérváron is hozzáférhető a 3D nyomtatása világszínvonalú technológiája Fotó: Fehér Gábor

Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója szerint ilyen típusú 3D nyomtatóval nem rendelkezik másik szakképzési intézmény hazánkban.

– Ez már az a 3D-s nyomtató, amelyet az iparban is használnak. Az a jelentősége számunkra, hogy most nem kullogunk az ipar után, hanem egy szinten vagyunk vele, sőt bizonyos területen meg is előzzük – foglalta össze e kreatív labor jelentőségét a szakember. – Az, hogy ez a technológia itt rendelkezésre áll, megtartó erő lehet, segítheti, hogy a fiatalok ne menjenek el. Olyan csúcstechnológiával dolgozhatnak a város környéki ipari területeken a különböző cégeknél, amelyet külföldön is láthatnának. Emellé olyan fizetés is társul, amit Nyugat-Európában megkapnának – tette még hozzá.

A 3D nyomtatók eljárása rendkívül környezetbarát, úgynevezett additív technológia Fotó: Fehér Gábor

Halász Gergely 12. osztályos, tavaly óta dolgozik a 3D nyomtatókkal. – Az élvonalban van az iparágban ez a technológia. Jó, hogy ennek használatát itt, az iskolában megtanulhatjuk – emelte ki.

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere lapunknak a Széchenyi 3D „szaki” diákjait dicsérte.– Ez a világban elérhető legkorszerűbb technológia, fontos, hogy ezzel a fiatalok már az oktatási rendszeren belül megismerkedhetnek. Sőt, mint megtudtuk, miközben tanulnak, már tovább is fejlesztik! Olyan kompetenciával rendelkeznek, amelyek őket a világ legjobbjai közé emeli – jelentette ki.A polgármester vallja, ez egy olyan beruházás, egy olyan technológia meghonosítása, amely a város gazdasági fejlődésének is záloga.

A Széchenyi diákjai nemcsak tanulják, fejlesztik is a 3D nyomtatást

– Holnap a közgyűlés dönt arról, hogy 55 millió forinttal támogatjuk az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karát, hogy egy robotika tanszék létesüljön – mondta a politikus, aki szerint mindez biztosítja, hogy Fehérváron elérhető és tanulható a világ legkorszerűbb technológiája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!