Vezetés

2015.02.05. 11:08

Pénzmosás: vállalati tulajdonos-nyilvántartások az adóbűncselekmények és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelemben

Az Európai Unió országaiban a vállalatok végső tulajdonosait központi nyilvántartásokban kell majd listázni

Az új, negyedik pénzmosás elleni irányelv alapján az EU tagállamoknak központi nyilvántartást kell vezetniük a vállalatok és más jogi személyek végső „haszonhúzó” tulajdonosairól. A központi nyilvántartások a képviselőkkel folytatott tárgyalások során kerültek bele az irányelvbe, eredetileg nem szerepeltek az Európai Bizottság javaslatában. A nyilvántartásokhoz a hatóságok és pénzügyi hírszerző egységeik, az ún. „kötelezett jogalanyok” (pl. az ügyfélvizsgálatot végző bankok) és (bizonyos feltételekkel) magánszemélyek, újságírók is hozzáférhetnek.

Az elfogadott szöveg ezen felül arra kötelezi többek között a bankokat, könyvvizsgálókat, ügyvédeket, ingatlanügynököket és a kaszinókat, hogy nagyobb éberséget mutassanak ügyfeleik gyanús tranzakciói iránt.

A képviselők szintén megerősítették a pénzátutalásokról szóló rendeletre vonatkozó megállapodást is, melynek célja a pénz, illetve pénzt küldők és a kedvezményezettek könnyebb nyomon követhetősége.

A két megállapodást még a teljes Parlamentnek (a márciusi vagy áprilisi plenáris ülésen) és az EU Tanácsának is támogatnia kell. A tagállamoknak ezután két évük lesz az irányelv átültetésére a nemzeti jogrendekbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!