Vértesalja

2009.07.16. 02:28

Új könyvtár, új profilokkal

Csákvár - Új épületbe költözött a községi könyvtár. A volt polgármesteri hivatal pályázati pénzből felújított épülete ad helyet a 23 ezer kötetnek, de a civil programoknak is.

J. Mező Éva

A kölcsönző pult mögül büszkén jön felénk Mészárosné Ágoston Ildikó, a könyvtár vezetője. - Két hónap alatt mozgattuk meg a 23 ezer kötetet. A felújított épületben raktárat alakítottunk ki, a bejárattal szemben kölcsönzőpultot. A réginél nagyobb területen külön helyre kerülhetett a felnőttek és a fiatalok olvasóterme, a kézikönyvtár, 21 féle újság jár ide, és van babaszoba - mondta. A barátságos kuckóban a négyéves Gulyás Merse rakosgatta a játékokat, ez a legkisebbeket hatalmas kosárban várja. Mellette könyvespolc leporellókkal, és közben magnóról szól Süsü sárkány vidám kalandja.

A felnőttek olvasójában édesanyja, Gulyás Mátyásné és leánya, Mirella válogat. - Sokat olvasunk a családban - mondja az anya, ő gyermekkorától tagja a könyvtárnak, mindig részt vett a könyvtári foglalkozásokon, kirándulásokon is. Most azért jött, hogy lássa az új könyvtárat. Nem úgy lánya, Mirella, ő napi vendég nyitás óta. Saját bevallása szerint könyvmániás. Sokszor alig tudja hazacipelni a sok könyvet, amit kiválaszt. Olvas utazás közben, tanítás közti szünetekben. A Kodolányi János Középiskola diákja, és ha nincs könyv a kezében, társai tudják, baj van. Mirella a megyei könyvtárnak is tagja, de otthon is több száz darabos könyvtáruk van. - Ritka, ha nem találom meg itt azt a könyvet, amit keresek - mondja. - Ha elő is fordul, Ildi néni megrendeli.

A fiatalok szobájában a hét-éves Martin kutat olvasnivaló után. Megérkezik közben Giesz János polgármester is, ő veszi át a vezetést. Az egykori titkárságra megyünk, ahol most számítógépek állnak sorban, a volt polgármesteri szobában pedig egy klubhelyiség. Gépjárművezetői és nyelvi tanfolyamok résztvevői használhatják térítésmentesen, de a nyugdíjasklub is, és egyéb civil szervezetek. 

Közel öt évvel ezelőtt, pályázati pénzből kezdődött az épület teljes felújítása, mtegy 25 millió forintból. Giesz János polgármester   elmondta, hogy a   könyvtár igényeihez   alkalmazkodó átalakításokat már minimális anyagköltségből   oldották meg,    a közhasznú munkások bevonásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!