Vértesalja

2009.08.27. 02:29

Otthon helyett otthonuk

Bicske - Egész évben folyamatosan ünnepel idén a fővárosi fenntartású Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon. Több ezer gyermek talál itt ugyanis nyugalomra már nyolcvan éve.

S. Töttő Rita

Nagyságos asszonynak a honvédség érdekében bevezetett munkálkodásáért, amely 100 rend legénységi alsóruhát eredményezett, a m. kir. honvédség nevében hálás köszönetemet fejezem ki. Nagy örömmel tölt el, hogy a kis árvák nagy szeretettel a varró munkájukkal járultak hozzá a nemes célhoz... - írta 1938-ban Krén Margitnak, az akkor még Erzsébet Leányárvaháznak nevezett otthon igazgatónőjének vitéz Bartha Károly vezérezredes. A bicskei gyermekotthon - amelyet ma Kossuth Zsuzsa neve fémjelez - idén nyolcvanéves, több ezer gyermek töltötte ott nehezebb éveit, illetve nem is: azt az időszakot, amely életük talán legnehezebb korszakát követte. Azokat a gyerekeket küldi ide a főváros, akik családjukban veszélyeztetett helyzetben vannak. A Batthyány-kastély már önmagában is rehabilitációs funkciót tölt be, méltóságteljes falai erőt adnak, csodálatosan gondozott kertje pedig nyugalmat áraszt. Az itt élő gyerekek, fiatalok nem csak a harmincas években, de ma is sok feladatot kapnak - melynek célja az, hogy ha másutt nem sikerült, hát itt megtanulják a munka örömét, célját, a kreativitás fontosságát, a valakiről-valamiről való gondoskodás felelősségét.

Csodálkozunk sokan, hogy e nyolcvan év után az otthon vezetése nem szervez világraszóló ünnepséget, jubileumi gálaműsort , de aki ismeri az itt folyó munkát, megérti Vásárhelyi János igazgató és munkatársai döntését. Ma is hasonló sorsú gyerekek élnek itt, mint rég: árvák, lelkileg elhagyatottak, útjukat vesztett fiatalok. Ünnepség helyett nyugodt, dolgos hétköznapokat terveznek, melyekbe azért rendszeresen betűzdelik a jubileumra emlékeztető eseményeket: kiállításokat, programokat, előadásokat. Így pedig tulajdonképpen egész esztendőben ünnepelhetnek.

S hogy mégis mit jelentenek a dolgos hétköznapok? Kívülállóként szemlélve roppant érdekes dolgokat! Persze elsősorban iskolába járnak, az otthonnak ugyanis saját általános iskolája van. A kastély csodálatos kertje - mit kertje, birodalma! - is sok feladatot ad a benne élőknek:gallyazás, favágás s hasonlók, amelyekért időnként még plusz juttatást is kapnak a gyerekek.

- Így legalább megtanulják, hogy munkával is lehet pénzt keresni - böki ki Vásárhelyi János, aki megmutatja legújabb ötletüket, a fűszerkertet is, ahol már szép nagy sorokban sorakoznak az illatos növények: levendulák, mályvák, rozmaringok, s ki tudja még mennyi minden. Ezeket becsomagolva, az otthon logójával ellátva hamarosan reprezentációs ajándékként és eladható árucikként is forgalomba hozzák.

Nem messze a gyógynövénykerttől, egy elkerített részen mangalicák élik mindennapjaikat, akik között most pici malackák is szaladgálnak. Néha őket is gondozni kell, így a gyerekek rákaphatnak az állattartás ízére, s talán új értelmet nyer az életük. De annyi minden van még itt: komplett sportlétesítmény, tornapályával, medencével, szaunával, amely az egészséges élet szeretetére tanítja az itt élőket. Akik legtovább 24 éves korukig maradhatnak itt. Mások, akiknek rendeződik az otthoni életük, hamarabb elmennek. De addig is tanulnak, szakmát szereznek, sokan leérettségiznek s vannak olyanok is, akik a diplomáért tanulnak már. Elsősorban azonban a normális élet alapjait igyekeznek a pedagógusok, szakemberek lefektetni mindannyiuk életében - immáron nyolcvan éve.

Kerti munkákkal, gyógynövény

és mangalicák nevelésével telnek a napok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!