Vértesalja

2009.06.04. 02:28

Lesz helye az emlékműnek

Mór - Az önkormányzati testület múlt heti ülése újfent nem volt mentes a politikai pengeváltásoktól, néhány ügy kimondottan alkalmas volt a viták gerjesztésére.

Tóth Péter

Közel fél éves munkával készült el Mór környezetvédelmi programja, nem véletlenül mondják sokan, hogy az alapossághoz idő kell. A képviselők legalábbis meg voltak elégedve az anyaggal, a lakosság hamarosan a város honlapján is elolvashatja a szöveget. Kaleta Jánosné, akit megbíztak a program kidolgozásával, az ülésen nem mulasztotta el megemlíteni Mór nagy lég- és zajszennyezettségét, jó állapotban vannak viszont az élővizek és a talaj is. Ezeket a problémákat az önkormányzatnak szabályozással kell orvosolni, a program mindössze az irányvonalat szabja meg. 2010-ig például elvben minden lakóhely mellett szelektíven gyűjtenék a hulladékot, ennek megvalósítására azonban még nem születtek konkrét tervek.

2 millió 334 ezer forint - ennyi volt a vesztesége tavaly a városi televíziónak, holott az előző években mindig nyereséggel zártak. Főleg a bevételek kiesése miatt keletkezett a hiány, a december 31-ével távozott ügyvezető igazgatót szeptemberben viszont már figyelmeztették a könyvelésen a túlzott költekezés miatt. A többletkiadások elvileg halaszthatók lettek volna: Törő Gábor Fidesz-frakcióvezető említette fel azt az esetet, amikor az igazgató személyesen vállalta el az iroda kitakarítását, majd 140 ezer forintot kiszámlázott magának. A vagyonkezelés szabályosságára vizsgálat fog fényt deríteni.

Dönteni kellett az ülésen a megalakuló turisztikai egyesületbe való belépésről, az ellenzéki képviselők közül azonban néhányan nem láttak még tisztán ez ügyben. Friedl Edina, akit korábban megbíztak a szervezéssel, nem volt jelen az ülésen, hogy tájékoztatót adjon a munkájáról. Nem is tehette: március 31-ével lejárt a megbízatása, korábban pedig többször is szervezett már tájékoztatókat a képviselőknek.

E sorok írója maga is ott volt az egyiken, Gintner András és Kállai László képviselőkön kívül akkor senki nem reagált a meghívásra. Ott éppen világosan felvázolták a terveket és a célokat: egyetlen szervezet népszerűsítené a várost, hírverést csapnának az itteni programoknak, főleg pedig indulnának a kiírt pályázatokon. Turisztikai támogatást másként már nem lehet nyerni, csak az egyesületek pályázhatnak, erre a minap már lehetőség is nyílt. Emiatt kellett sürgősen határozni a város belépéséről, amit támogattak a képviselők.

Akik éltek a két háború között, talán emlékezhetnek arra, hogy valaha Móron is állt egy Trianon-emlékmű a templom mellett. Ezt a II. világháború után eltávolították, az önkormányzat viszont most abszolválta a Jobbik Magyarországért Mozgalom kérését, és hajlandó helyszínt biztosítani egy újonnan elkészülő emlékműnek.

A legtöbben a Millenniumi Parkot javasolják, mások az ottani emlékmű-rezervátum létrejöttétől óvnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!