Vértesalja

2009.07.02. 02:29

A kisvárosi modell

Mór - Az önkormányzat múlt szerdai ülésén talán akkor hozták meg a legfontosabb döntést a képviselők, amikor megszavazták a pénzt a Petőfi Sándor Általános Iskola új épületére.

B. Kiss László

Tizenkilenc év alatt ötször változott már az önkormányzat összetétele, de csak a mostani talált megoldást a Petőfi iskola alsó tagozatosainak elhelyezésére. Mondhatnánk, hogy érett a döntés, de az eltelt időszakot inkább a reménytelennek tűnő próbálkozások jellemezték. Sok beázás, kevés napfény, nem is igen kell ragozni a mostani állapotokat azoknak, akik jártak már a Wekerle utcai iskolaépületben. Az utóbbi években jónéhány pályázatot beadtak már az új épület felhúzására, ezek azonban nem jártak sikerrel. 
A miértekre akkor sokan keresték a választ; talán közrejátszott az, amire Törő Gábor KDNP-frakcióvezető a múlt heti képviselő-testületi ülésen is utalt, hogy tudniillik főleg a hátrányos helyzetű településeknek jutott iskolépítési támogatás. Ekkora iparűzési adó mellett Mórt súlyosan lepontozták a pályáztatók.Nyert pénz híján most az önerejére támaszkodik a város, az ülésen döntöttek arról, hogy közel százmillió forintot adnak a felső tagozatos iskolával szembeni épület átépítéséhez. Ez a volt, ún. Füszért-raktár, amelyik a siralmasabbnál is siralmasabb állapotban van, elbontani viszont nem lehet, műemléki jellegű környezetben van. Így főleg hátrafele, a mostani tornaterem irányába tud terjeszkedni az iskola, jövő szeptemberben a tanévet már valószínűleg ott kezdik a Petőfi alsósai.
Ők voltak a vita tárgyai a testületi ülésen is. Idén fordult elő először, hogy egyetlen osztályt indít az iskola első évfolyamon, viszonylag nagy, 25 fős létszámmal. Molnár Sándor MSZP-képviselő így inkább másfajta döntést javasolt: szerinte a testületnek határoznia kellett volna arról, hogy végleg egyosztályos iskola legyen-e a Petőfi, az alsó tagozat pedig majdan a felső épületébe költözzön-e. Így legalább hét évig maradtak volna a mostani állapotok; Molnár az ülésen végül egyedül maradt a véleményével, amit a tanulók létszámának stagnálására hegyezett ki.A gondolatot, hogy valamiféle egyosztályos, elit iskola legyen a Petőfiből, Schwartz Ferenc Fidesz-frakcióvezető is felvetette az ülésen. Ez jóval inkább lehetőség, mint kívánalom. 
Erdeiné Négele Erzsébet igazgatónő bízik abban, hogy jövőre újra sikerülhet két osztályt indítani, már csak azért is, mert az idén sokan csak az épület rossz állaga miatt nem tartotta vonzónak az iskolát. Ezzel a lendülettel a négytantermes új épületet akár nyolctantermesre is bővíthetnék, így több jól felszerelt iskola közül válogathatnak majd a szülők. Verseny kell és minőségi oktatás - ezzel a felütéssel vágta ki a legtöbb képviselő a probléma méregfogát.A felső tagozatos épületben most is szűken vannak a diákok, az osztályok megosztása miatt gyakran az ebédlőben kell megtartani az órákat. Fenyves Péter polgármester az ülésen felemlegette a kormány oktatáspolitikáját, az ún. kisvárosi modellt , amivel a lassanként megszűnő falusi iskolák diákjai a kistérségi központokba kerülnének át. A mostani ciklusban a kormány utoljára az ősszel kíván dönteni a költségvetésről, a jövő politikáját így éppen homály fedi. A beutazó gyerekek szülei választhatják majd a Petőfit, akár a kistérségi fenntartású Radnóti iskola helyett is, minden attól függ, milyen arculatot tud felmutatni egy-egy intézmény. Ha valamihez, hát ehhez feltétlenül szükség van egy új épületre...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!