Vértesalja

2009.05.28. 02:29

A falu naplója

Vértesboglár - Örökség, természetfotó, mozgóképek. Ezek azok a kategóriák, amelyben fotóikkal bebizonyíthatták a falubéliek, hogy érzékenyek a körülöttük tobzódó szépségekre.

Fejér Megyei Hírlap

Első alkalommal hirdettek fotópályázatot Vértesbogláron. Jókai Erika volt az ötletadó, még csak nem is vérbeli fotós, nem is tősgyökeres boglári. De szereti és értékeli mindazt a természeti és emberi szépséget, amit a néhány éve választott faluja nyújt neki. Budapest külvárosából érkezve el tud gyönyörködni a házak előtt üldögélő és beszélgető öregekben, tud örülni a hétvégi közös bringás kirándulásoknak, amit a falu fiataljai közösen szerveznek. Erika mesél és mutogat. Járjuk a polgármesteri hivatalban felállított paravánok útvesztőjét, nézzük a falu naplószerűen megjelenő életét.

- Nem művészi fotókat vártunk, arra voltunk kíváncsiak, milyennek látják az itt lakók a vértesboglári életet - mondta Erika. - Látni akartuk a szép régi épületeket, ki milyen kirándulóhelyet fedezett fel a Vértesben. Vártuk képeken a falu életének rendezvényein elkapott pillanatokat, és ugyanezeket a hétköznapokból. Ehhez alakítottunk ki három kategóriát. Az volt az elképzelésem ezzel a kiállítással, hogy az itt élő embereknek szóljon, és azt örökítse meg, ami minket körülvesz.

A szervezők minden képzeletét felülmúlta a pályázat sikere. Közel százhatvan fotó érkezett, Erika már tervezi a jövőt, nézegetve a kis termet: legközelebb a kultúrház nagytermében állítanak ki. A fotók alatt számok jelölik és tartják inkognitóban az alkotót, ugyanis közönségszavazás döntött a nyertesekről.

A természetfotó kategória első helyezését a hetedikes Terjék Dominika kapta Kertünk vendége című fotósoroztával, tenyérnyi méretű pávaszemes pillangót mutatva be, ami ennek az időszaknak honos szépsége a falunak. Második a bodméri Rátkai Anna lett, ezerszínben pompázó naplementét kapott el fényképezőgépével az útmentén. Harmadiknak a közönség Jókai Erika Eperlevél című harmatcseppes sorozatát választotta.

Az Örökség kategória nyertese a csillagászattal is foglalkozó Fejes Zsolt, Napnyugta című képével. Végh Anett a Kossuth utca részletét fényképezte le a faluban szokatlan méteres hó alatt. Tóth Tímea egy falusi rendezvényen egy fonott kosárban, a ringatóban üldögélő kisgyermekről készített képével érdemelte ki a harmadik díjat.

A Mozgókép kategóriában Rátkai Zoltán képe lett az első, a Mihály-napi fogatversenyen készítette. Második Fazekas Cili lett Kószá-ló képével, míg a harmadik Kult János Téli sétája - vizslája néz merengve az objektívbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!