Vértesalja

2010.07.15. 01:29

Ezerjó csodafalat a kistérségi hungarikum konferencián

Csákvár - Kóstolót és bemutatót is tartottak pénteken a kistérségi hungarikum konferencián, amelyen részt vett a hungarikum törvény előkészítő bizottság elnöke is.

S. Töttő Rita

 

Ezeknek van ugyanis a legnagyobb esélyük arra, hogy felkerüljenek az országos konferenciára, s a hungarikum törvény megalkotása után ennek a védjegynek az oltalma alá eshetnek. A Csákváron rendezett kistérségi hungarikum konferencia zsűrije ezeket juttatta tovább a megyei megmérettetésre. De pályáztak még a csákvári dolomit lejtővel, az Esterházy-kastéllyal, a pusztabusszal, egy vértesboglári lakóházzal, a helyi pincesorral, szentkereszttel és tájházzal -, hogy csak néhányat említsünk a számtalan rejtett érték közül.

A kistérségek, majd pedig a megye is szervez ugyanis egy-egy helyi szintű tárlatot, amelyen bemutatják az összegyűlt pályázatokat.

Csákváron pénteken rendezték meg a kistérségi hungarikum konferenciát, amelyen részt vett Birinyi János, a hungarikum törvény előkészítő bizottság elnöke is, aki szerint ősszel vagy év végére készülhet el a törvényi szabályozás. Birinyi Csákváron kiemelte, hogy szükség lenne egy olyan kiadványra, amely felsorolja az itt bemutatott értékeket, amelyek, noha nem biztos, hogy hungarikummá válhatnak, hiszen nem feltétlenül és konkrétan helyhez kötött különlegességek, de mindenképpen fontosak a térség történelme, jövője szempontjából.

Mári Ilona, az Európai Információs Pont és Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője ígéretet is tett arra, hogy létrehoznak egy ilyen megyei értéktárat.

- Ha lesz rá keret, jövőre jelenhet meg az a kiadvány, amely a Fejér megyei különlegességeket mutatja be. Ennek az alapját azok a pályázati anyagok adják majd, amelyek a hungarikum konferenciákra készültek - árulta el az ügyvezető, aki hozzátette: nem csak azok az értékek kerülhetnek bele, amelyek megyei vagy országos szinten is hungarikummá válhatnak.

- Jó lesz egy olyan kiadványt a turisták kezébe adni, amely segít eligazodni nekik Fejér megyében, s amelyből megtudhatják, milyen értékeink vannak - tette hozzá Mári Ilona. A helyiek számára is fontos értéktár lesz ez, hisz erősítheti azt a büszkeséget, amelyet az ember a lakókörnyezete iránt érez.

Vág, összevág, mint a jó csákvári ...

A pályázati anyagokból kiderül, hogy hazánkban többféle kolompot is ismertek, amelyek közül az egyik a be nem hajlított szélű csákvári kolomp. Csatáry Ottó 1846-os Életképek című útirajzában ez áll: A csákvári keresztnevű juhharangokról az alföldön ishíres Csákvár.

Szólás-mondás is őrzi a nevét: Vág, összevág, mint a jó csákvári (Pelkó Péter: Eredeti magyar közmondások és szójárások). A csákvári kolomp a remények szerint akár országos hungarikummá is válhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!