Vértesalja

2008.10.16. 02:28

Akció nélkül is

<b>Csákvár</b> - Minden eddiginél többen, mintegy hetvenen csatlakoztak a hétvégén a világ gyalogló nap programjához. Gyerekek, babakocsis kismamák, hetvenes éveikben járó hölgyek. <em>Herczog Edit</em>, europarlamenti képviselő és <em>Dékány Erzsébet</em>, kórházigazgató is.

J. Mező Éva

Jó közösség, ragyogó őszi idő, az ezer színben pompázó Vértes erdei útjai. Gondolhatnánk ennyi is elég, hogy az idén majd kétszer többen gyalogolták le az öt kilométeres távot, mint korábbi években. A nyugdíjasklub volt vezetője, Tóth Árpádné Marika azonban inkább arra vezeti ezt vissza, hogy összeszokott a közösség. Csákváron a testmozgásnak múltja van. Ő maga a nyugdíjasokat vezeti nem első alkalommal, mert kiderült az emlékekek felidézése során, hogy nemcsak most, egy országos programhoz csatlakozva indulnak a szabad levegőre sétálni, túrázni, hanem 1999 óta rendszeres résztvevői az ehhez hasonló alkalmaknak. Akkor az idősek nemzetközi éve kapcsán csatlakoztak egy Európára kiterjedő akcióhoz, majd bokára szerelhető lépésszámlálókat osztott nyugdíjasai között, így járták az erdőt. Persze nem kimondottan az akciók vonzzák őket. Egy olyan környezetben, ahol a községgel a Vértes csodálatos erdei valósággal egybeforrnak, életforma a gyaloglás, a séta, a túrázás. Bármennyi idős is az ember, menni kell - fogalmaz Marika.

- El akarjuk fogadtatni az emberekkel a mozgás szükségességét. Megtanítani nekik, hogy érdemes megállni, rácsodálkozni arra, ami körbevesz bennünket. Szökkenő őzek élménye, kell ennél több? Unokám, aki itt szaladgál körülöttem, soha nem fogja elfelejteni ezt az élményt.

Schneider Bélát, a nagy sportszervezőt más egyéb sportprogram is várta, a távot így nem teljes egészében gyalogolta le. De igazi sikernek érzi azt, ami Csákváron vasárnap délután történt. Egészen pici gyermekek, fiatalok és egészen idősek, minden generáció együtt sétálta le a távot. Jó hangulatban, közösséget alkotva. - Csináljunk ilyet máskor is! - mondták neki többen. És valóban, a szabad levegőn való néhány órás sétához, amit az ember csodálatos környezetben, jókedvű emberek társaságában tölt el, nem biztos, hogy országos akció kell.

A sétához csatlakozott Herczog Edit európai parlamenti képviselő és Dékány Erzsébet, a csákvári kórház igazgatója is. Őket egy baráti beszélgetés vonzotta. Egy amerikai út, hétköznapi örömök. Miért beszéljék ezt meg szobában, kávé mellett, kényelmes fotelben ülve, amikor ugyanezt megtenni csodálatos napsütésben, őszi erdei környezetben is lehet? Némi nosztalgiát is csempésztek a sétába, útba ejtették Herczog Editék régi pincéjét, ahol Edit gyermekkorát töltötte. Az út végén, az Orbán-szobornál pe- dig Knapp Józsefné várta a fáradtságra nem hivatkozó csapatot: szőlővel, pohár borral.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!